Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1068670 razy)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3270 dnia: 07 Sierpień 2019, 23:56:56 »
Za drobny przemiał i (albo) zbyt silne ubicie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3271 dnia: 08 Sierpień 2019, 08:35:18 »
Dźwigienki mają inny charakter: woda jest skutecznie wyciskana z kawowego ciastka. Może tak być, bo ciastko jest po prostu bardzo suche.

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3272 dnia: 08 Sierpień 2019, 08:50:20 »
Całkiem możliwe bo faktycznie ciastka są aż twarde. Wielkie dzięki

Offline masniaq

  • Wiadomości: 8
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3273 dnia: 09 Sierpień 2019, 10:41:05 »
To ja wracam do tematu z materiałami dowodowymi świadczącymi o mojej baristycznej nieudolności  :taniec: :brawa:
Na filmie dolewam do filiżanki bo przy pierwszym parzeniu zapomniałem nakręcić filmu. Co do ciśnienia, to chyba za lekko tu ubiłem, mogę uzyskać w początkowej fazie okolo 10 bar ale tak czy inaczej później spada poniżej 8. Jak pomieliłem dzisiaj drobniej to zaczyna kropelkować i to dość późno, crema dalej byle jaka, a żeby uzyskać powiedzmy 45gr potrzebuje ze 45s. Doza ok. 18gr.
Kawa szybko robi się blada, crema byle jaka (kawa to Arcaffe Mokkacrema, dzisiaj przyszła Mujeres oraz Etiopia od xcafe).
Oprócz filmu dołączam fotki.
Forum nie pozwala mi umieścić zewnętrznego linku do filmu więc wklejam w ten sposób :(

youtube.com/watch?v=t_yju8SAoAI&feature=youtu.be

Pomożecie? :)
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2019, 11:16:59 wysłana przez masniaq »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3274 dnia: 09 Sierpień 2019, 11:10:16 »
Sprawdź czy podany link do filmu jest ok (u mnie się nie otwiera).

Na zdjęciach nie widzę nic niepokojącego, może spróbować trochę mniejszej dozy (np 17g)?

Spróbuj z Mujeres. Pisałeś wcześniej, że z innymi kawami też nie wyszło. Ale smakowo?

Offline masniaq

  • Wiadomości: 8
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3275 dnia: 09 Sierpień 2019, 11:21:37 »
ok dzięki, poprawiłem link, powinno rabotać. Smakowo różnie, najlepiej smakowo chyba było z Ariadną+ od Antonio, na początku dość często pojawiały się tygrysy itp. tylko ekstrakcja była zbyt długa, jak chciałem skrócić poprzez zmiane na młynku to ciśnienia nie trzymało  i tak w kółko :)

youtube.com/watch?v=t_yju8SAoAI&feature=youtu.be

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3276 dnia: 09 Sierpień 2019, 11:40:43 »
Czy wiadomo co tak naprawdę pokazuje ten ciśnieniomierz? Piszecie, żeby ciśnieniem się nie przejmować, ale max 8bar (jak na filmie) i później spadek do 6bar, to kawa smakuje zupełnie inaczej niż w okolicy 9bar.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3277 dnia: 09 Sierpień 2019, 15:07:31 »
tylko ekstrakcja była zbyt długa
Zbyt długa, czyli ile trwała?


Koniecznie, do tego przemiału który daje Twój młynek potrzeba WDT. Tunel z jogurty, spinacz, i porządnie wymieszaj kawę przed tampingiem. Nie musi być super mocno, ważne aby było równo, trzymaj poziom, siła docisku, te książkowe 15kg to wcale nie tak dużo jak się wydaje. Lepiej lżej i równo, niż mocno a krzywo.
Zejdź z dozą do 17 gram, zmiel drobniej. Dla tej konkretnej kawy którą masz, uzysk w okolicach 35 gram wystarczy.
Jaką masz temperaturę ustawioną na PID?


Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3278 dnia: 09 Sierpień 2019, 15:16:38 »
Co do ciśnienia, to chyba za lekko tu ubiłem, mogę uzyskać w początkowej fazie okolo 10 bar ale tak czy inaczej później spada poniżej 8

Na filmie
https://youtu.be/Bw63vCBgveY?t=115
też ciśnienie siada. Oglądając filmiki na YT zauważyłem to tylko w Dream PID. Więc pytaj tego kto Ci polecił Ascaso ;-)

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3279 dnia: 09 Sierpień 2019, 15:49:37 »
A najlepiej zapytać u źródła, @Janusz wiesz co to może być?

Offline masniaq

  • Wiadomości: 8
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3280 dnia: 13 Sierpień 2019, 11:30:06 »
Wydaje się, że problem rozwiązany. Podniosłem ciśnienie na ślepym sitku do 11,5 (było 10,5). Oczywiście ciśnienie spada podczas ekstrakcji ale da się utrzymać 8 lub ciut powyżej.

Offline Miczeq Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: ascaso steel duo pid, V 60, tygielek
  • Młynek: fiorenzato f4e nano, comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3281 dnia: 13 Sierpień 2019, 18:01:20 »
U mnie zaraz po preinfuzji skacze do 12, 13 bar, potem szybko spada na 10 i na końcu mam jakieś 9. Też nie rozumiem tych skoków ciśnienia. OPV mam ustawione na 10 i pół, więc jakim cudem skacze na 12 lub nawet wyżej? Ale ze smaku kawy jestem zadowolony.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3282 dnia: 13 Sierpień 2019, 19:06:20 »
To i tak jest problem. Ciśnienie powinno być stabilne, od momentu dojścia do "docelowego"

Offline Miczeq Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: ascaso steel duo pid, V 60, tygielek
  • Młynek: fiorenzato f4e nano, comandante
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3283 dnia: 13 Sierpień 2019, 23:30:36 »
W moim ascaso tak się chyba nie da. Zawsze idzie gwałtownie w górę, a potem spada. Nawet na ślepym sitku. Zadzwonię jutro do serwisu i spytam czy to normalne.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3284 dnia: 13 Sierpień 2019, 23:35:24 »
Skoki ciśnienia mogą być związane z pracą pompy wibracyjnej - co jest normalne dla niej i było omawiane na forum. Również można zobaczyć na youtube porównanie pompy wibracyjnej z rotacyjną.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi