Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1070350 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3390 dnia: 30 Listopad 2019, 07:45:24 »
Domita Classico, to klasyczny ekspres, a nie dźwigienka. A braki powtarzalności, może są spowodowane "błędami młodości", czyli brakiem powtarzalności. Chyba, że młynek nie trzyma ustawień.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2019, 07:47:38 wysłana przez WS »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3391 dnia: 30 Listopad 2019, 07:57:27 »
A ok, na hasło la Pavoni tak zareagowałem, niesłusznie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3392 dnia: 30 Listopad 2019, 08:02:51 »
Może odruchowo, niektóre dźwigienki są wciągająco-irytujące :).

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3393 dnia: 30 Listopad 2019, 10:45:40 »
Z chocolate wave od Antonia nigdy nie miałem problemów, powiedział bym że to raczej łatwiejsza z kaw...jaką dozę stosujesz? Może fotki z przemiału, dystrybucji, ubicia oraz ekstrakcji byś wrzucił łatwiej było by coś ocenić :)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3394 dnia: 30 Listopad 2019, 11:35:00 »
Z ręcznym młynkiem musiałem używać mieszadełka do dystrybucji. Sam tamper nie wystarczał.

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3395 dnia: 02 Grudzień 2019, 22:26:35 »
Chyba tu chodzi o temperaturę.
Gdy po wyłączeniu grzalki poczekam ze 3 minuty to kawa smakuje dobrze oraz jest powtarzalna. Wcześniej zupełnie nie zwracałem uwagi na zapalajaca się kontrolke.
Nurtuje mnie jednak inna sprawa.
Czy w kawiarniach i restauracjach barista tak zwraca uwagę na określoną doze przemiału? Raczej nie więc jak to się dzieje, że u mnie pół grama mniej lub więcej ziarna robi taką różnicę a w kawiarni nie?

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3396 dnia: 02 Grudzień 2019, 22:55:56 »
"Barista w kawiarni" zwykle ma sprzęt, który sam dba o dozę. Dodatkowo ma np. stabilniejszą temperaturę, czym nadrabia drobne niedociągnięcia gdzie indziej.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3397 dnia: 02 Grudzień 2019, 23:01:04 »
Ale jak w kawiarni mają "zwracać na dozę przemiału"? Mają zadany ten sam, a kawa też jest ciągle ta sama.
Jak zmieniasz kawy, to zawsze na początku trochę zmarnujesz. Ja z tej przyczyny odpuściłem kupowanie rożnych kaw w paczkach ćwiartkowych, bo to - proporcjonalnie - największe marnotrawstwo.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6233
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3398 dnia: 03 Grudzień 2019, 10:47:12 »
Mają zadany ten sam, a kawa też jest ciągle ta sama.
Co nie zmienia faktu, że w ciągu dnia wahania wilgotności i ciśnienia w lokalu przeważnie są spore i młynek wymaga dostrojenia.

więc jak to się dzieje, że u mnie pół grama mniej lub więcej ziarna robi taką różnicę a w kawiarni nie?
Bariści na ogół lekko przepełniają sitko i nadmiar przemiału zrzucają poza krawędź. Dzięki temu mają powtarzalność, bo dana kawa będzie objętościowo za każdym razem tyle samo zajmowała miejsca w sitku.
Poza tym wszystkie inne elementy mają dużo lepiej wypracowane i powtarzalne, bo ile razy barista powtarza tą samą czynność w ciągu dnia / tygodnia / miesiąca, a ile Ty?
 

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3399 dnia: 03 Grudzień 2019, 13:10:51 »


Czy w kawiarniach i restauracjach barista tak zwraca uwagę na określoną doze przemiału? Raczej nie więc jak to się dzieje, że u mnie pół grama mniej lub więcej ziarna robi taką różnicę a w kawiarni nie?

Ja przestałem ważyć i kawę odmierzam miarką żeby się nie bawić i jest ok. W głębokim sitku pół grama różnicy to tyle co nic.
Ale po zakupie ekspresu przestawiłem OPV na niższe ciśnienie bo na pewno dawało więcej niż 9 bar. Tylko teraz czasami dają do ekspresów OPV bez regulacji.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3400 dnia: 03 Grudzień 2019, 22:38:00 »
Dla mnie 0.1 grama robi różnicę w sitku VST 18

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3401 dnia: 04 Grudzień 2019, 07:27:00 »
Ja znów na co dzień robię espresso w sposób nieco uproszczony. Mielę na tyle, aby po wyrównaniu kawa wypełniła całe sitko. Potem tamping i kolba wpieta w ekspres. Filiżanka na wagę, włączam ekstrakcję i czekam aż będzie około 36 do 40 gram kawy w filiżance. Czasu nie mierze, ale jest raczej bliżej 30 do 35 sekund (mam skłonności do przeciągania ekstrakcji, a lekko przeciągnieta kawa, o ile jest średnio paloną smakuje całkiem ok)
Raz na jakiś czas robię dokładne pomiary: waga i czas, aby się skalibrowac.

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3402 dnia: 05 Grudzień 2019, 21:17:55 »
Czy preinfuzje, te krótkie do 5 sekund wliczacie w ten umówmy czas do 27?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3403 dnia: 05 Grudzień 2019, 23:52:47 »
tak

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3404 dnia: 06 Grudzień 2019, 00:05:58 »
Ja nie wliczam. Mój ekspres to nie żaden kombajn, muszę odzyskać czas.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi