Po pierwsze pamiętaj, aby mieć odpowiednią ilość ziarna w młynku, zasyp hopper.
Po drugie, zrób sobie WDT przed użyciem dystrybutora - (czyli nakładasz kołnierz na PF, może być z jogurtu i mieszasz energicznie kawę cienkim pręcikiem - np. rozciągniętym spinaczem).
Preinfuzję zostaw włączoną, ona tylko może pomóc w równej ekstrakcji.
Kawa dość świeża jak na espresso, z dnia na dzień będzie się stabilniej zachowywać, ale wątpię aby ona była problemem. Na początek kupuj 1 kg takiej samej kawy, aby wyeliminować tą zmienną.
We wtorek zadzwoń do serwisu Ascaso, dowiedzieć się czy mieli takie przypadki.
Jak masz czas i zapał nagraj film z całego procesu przygotowania kawy, od zmielenia do końca ekstrakcji. Podaj też wszystkie pozostałe parametry, doza, uzysk, temperatura, etc.
I wbrew pozorom, niższe ciśnienie na koniec ekstrakcji jest pożądane (wiele osób płaci sporo pieniędzy za opadający profil ciśnienia). Więc jak już wszystko inne zrobisz dobrze, skup się na tym czy kawa smakuje, a nie koniecznie ile bar było w 20 sekundzie.