Autor Wątek: Bolivia Organic – palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 4047 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Bolivia Organic – palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 28 Maj 2014, 21:59:09 »
Bolivia Organic – palarnia kawy Euro Cafe.

100 % arabika, ziarenka ładne, równe, bez defektów. Dedykowane na espresso, a więc palenie średniociemne, bardziej w stronę ciemnego. Zmielone ziarenka mają przyjemny aromat przypieczonej skórki chleba z czekoladowymi akcentami i nutą słodyczy. Taki zapach często sugeruje smaczne, tradycyjne espresso.
Metoda przygotowania: ekspres ciśnieniowy Nuova Simonelli Musica + młynek Mahlkönig K30 Es. W smaku po zaparzeniu dominuje przede wszystkim czekolada i troszkę słodkich owoców, których nie potrafię zidentyfikować. Smak naparu jest wyrazisty, lekko goryczkowy, zdecydowany. Crema dosyć ciemna i trwała, obfita jak na arabikę. Posmak czekoladowy, trwały i przyjemny.
Kawy z mlekiem raczej nie piję. Gościom smakowało cappuccino, ale nie do końca im ufam, bo im raczej zawsze smakuje, więc „z obowiązku” sam spróbowałem cappuccino. Tak jak można się było spodziewać, Bolivia Organic nie straciła w mleku swojego wyrazistego charakteru i dobrze się z nim komponuje.
Sposób przygotowania: aeropress. Przemiał dosyć gruby, doza 14 g na 200 ml, temperatura 85°C, metoda klasyczna, bez preinfuzji, czas parzenia 60 sekund.
W aromacie oprócz dominującego przypieczonego pieczywa są słodkie akcenty, jakby wanilii. Smak bardzo fajny, konkretny i zdecydowany, czekoladowy ze słodszym finiszem.
Podsumowanie. Bolivia Organic z palarni Euro Cafe to naprawdę dobra kawa. Smaczna jako tradycyjne espresso bez kwaskowatych akcentów, sprawdza się w cappuccino, dobra także z aeropressa.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi