Autor Wątek: Kwaśna kawa  (Przeczytany 23238 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Lipiec 2017, 08:16:39 »
Czepiałbym się raczej używanej do espresso mieszanki, niż personelu.
Też jest inna, tyle, że już nie mieszanka.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Lipiec 2017, 08:32:18 »
A jakieś sensowne miejsca w Krakowie?
A właśnie, możesz wpaść do Coffeece ale poproś o blend pod mleko. W ogóle jeśli szukasz czego szukasz, jeśli są dwa młynki, to raczej wybieraj ten pod mleko. Chyba, że na drugim akurat wyjątkowo słodki singiel.


Nic nie obiecywała. Powiedziała, że spróbuje.
A powiedziałeś potem czy sprostała? Był ruch? pogadaliście?
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2017, 08:35:21 wysłana przez donkiszot »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Lipiec 2017, 08:46:05 »
PS. A jakieś sensowne miejsca w Krakowie? Tektura na Krupniczej odpada - sprawdziłem.

Ja wczoraj piłem espresso w I Love Coffee na Kazimierza Wielkiego w Krakowie. Do wyboru mieli jasne palenie (z ich palarni Rwanda) oraz ciemniejsze (Vergano 90/10). Wybrałem to ciemniejsze bo właśnie chciałem coś słodkiego. No i muszę przyznać że mega dobre było. Dużo słodyczy, bardzo lekkie akcenty kwaskowe, i troszke goryczki. Fajny balans.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Lipiec 2017, 09:22:00 »
to raczej wybieraj ten pod mleko.
Z ciekawości spytam, czemu?

A powiedziałeś potem czy sprostała? Był ruch? pogadaliście?
Zapytała, czy smakowała. Jako, że od zawsze mam kłopoty z pełną asertywnością, odpowiedziałem, że tak (choć nie była to całkiem nieprawda - tak pół na pół). Ruch jaki taki był, specjalnie nie pogadaliśmy.
Z tego, jaki słyszałem dźwięk młynków wywnioskowałem, że mielą odważone / odmierzone porcje.

akurat wyjątkowo słodki singiel.
Z trzech singli, które wziąłem od Gorana tylko Nikaragua była akceptowalnie kwaśna.

Vergano 90/10
Tą marką Kraków jest akurat zalany - dystrybutor sprzedaje ją razem z leasingiem ekspresów i chyba dobrze mu idzie. Niemniej jednak spróbuję.
PS - w którym miejscu na Kazimierza Wielkiego? Koło stacji benzynowej?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Lipiec 2017, 09:36:33 »
Zrób sobie jakiś test własnego smaku. Wystarczy woda i kwasek cytrynowy. Zrób kilka roztworów o różnych stężeniach albo po prostu poszukaj takiego najmniejszego stężenia, percepowanego przez Ciebie jako kwaśne. Możemy takie doświadczenie powtórzyć u siebie i porównać z Twoimi odczuciami ;). Tylko coś takiego może być obiektywne... Rozmowa o kawie tutaj, o kwaskowatości, bez wspólnej konfrontacji chyba ciężka jest...

Kafo z zasady promuje i kocha jasno palone ziarna. Espresso bywa więc najczęściej kwaśne. Różnie ten smak jednak jest przetwarzany mentalnie w różnych głowach ;).

Można kawę wypalić mocno. Można. Nie zmniejsza to ilości kwasu w kawie lecz tylko ogranicza nasze wrażenie smaku kwaśnego, dając też w zamian więcej goryczy. Lepszy jest złoty środek: średnie palenie.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2017, 09:45:10 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Lipiec 2017, 09:45:43 »
percepowanego przez Ciebie jako kwaśne.
Świetny pomysł. Będę w domu, to zrobię taki test - wyniki podam na forum.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Lipiec 2017, 10:00:29 »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Lipiec 2017, 10:15:13 »
Tutaj podobne doświadczenie pt. daltonizm smakowy ;)
0,8g cukru na 1ml? Toż to to prawie Coca-Cola. W słodkiej herbacie (półtorej łyżeczki na szklankę) masz ponad dwa razy mniej cukru! Jak ktoś tego nie rozpozna, to rzeczywiście jest ślepcem smakowym. Ta ilość cukru odpowiada ponad trzem łyżeczkom cukru na szklankę - a chodzi o zauważenie, że słodkie. Dla większości ludzi to będzie ulepek.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Lipiec 2017, 11:41:34 »
Cytat: untoldex w Dzisiaj o 08:46:05
Vergano 90/10
Tą marką Kraków jest akurat zalany - dystrybutor sprzedaje ją razem z leasingiem ekspresów i chyba dobrze mu idzie. Niemniej jednak spróbuję.
PS - w którym miejscu na Kazimierza Wielkiego? Koło stacji benzynowej?

Blisko Biprostalu.
A dokładnie koło skrzyżowania al. Kijowskiej z Kazimierza Wielkiego, od strony wschodnio-południowej. Na rogu jest salon fryzjerski Trendy, potem 20-30 metrów w stronę rynku głównego.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Lipiec 2017, 13:36:13 »
Tutaj podobne doświadczenie pt. daltonizm smakowy ;)

Czy dobrze rozumiem ze słodki to prawie kilogram cukru na litr? Nie do spożycia
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Lipiec 2017, 13:48:52 »
Sam to jakoś zrozum ;). W tym tekście podano pewną informację, ale czy prawdziwą? Sam łatwo znajdziesz swój próg wrażliwości na słodki smak... A potem nawet można wyskalować swoje odczucia.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2017, 14:15:21 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Lipiec 2017, 14:04:28 »
prawie kilogram cukru na litr?
Kurczę, masz rację - pomyliłem się o rząd wielkości przy przeliczaniu. Liczyłem, że ma być 8 brix (80g/1l). Nie jestem pewien, czy na zimno 800g cukru rozpuści się w 1l wody.
Swoją drogą, to samo masz z solą - 250g/litr i kwasem cytrynowym - 30g/litr (takim roztworem się odkamienia ekspresy). Ktoś chyba dokumentnie pomylił jednostki.

[EDIT]Błąd pochodzi z jednej z książek - tam jest to samo. Gdzie indziej znalazłem, że próg wrażliwości na sacharozę wynosi 5,76 g/litr - więcej tu

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Lipiec 2017, 17:23:00 »
Ostatnio zaglądam do kawiarni. Zamawiam espresso z włoskiej palarni. Dobrze zaparzone. Wypijam w spokoju. Ale żebym był zadowolony z goryczy i braku kwaskowatości? Nie. Zdecydowanie brakuje w tym espresso kwaskowatości i za dużo w nim goryczy. W sumie zero jakiegoś ciekawego aromatu. Nawet nie gorzka czekolada, bo codziennie też smakuję ziarna kakao. To tylko gorzałka... ;) A co najśmieszniejsze: także kwaśna w chemicznym sensie.
Jedyny pozytywny aspekt jaki kojarzy mi się z taką ciemną kawą, to esencjonalność, gęstość znacznie większa niż dla jasno palonych kaw.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Lipiec 2017, 20:57:29 »
Z ciekawości spytam, czemu?
A piłeś kiedyś mleko z kawasem owocowym ;) Do mleka wybiera się bardziej stonowane, ciemniejsze, bardziej oszechowoczkoladowe kawy.

Jako, że od zawsze mam kłopoty z pełną asertywnością, odpowiedziałem, że tak (choć nie była to całkiem nieprawda - tak pół na pół).
No i jak takiemu dogodzić? ::) Nie dajesz możliwości poprawienia się, zaproponowania czegoś innego, przytakujesz na pierwszą próbę -- przyjdziesz następnym razem, a dziewczę będzie pamiętać, że tamta kawa Ci smakowała, znów dostaniesz to samo i znów będzie tak samo ;)


Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kwaśna kawa
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Lipiec 2017, 21:05:09 »
Nie dajesz możliwości poprawienia się
Jak wyraźnie mówiłem, że nie lubię kwaśnej a dostałem kwaśną, to co tu poprawiać?

przyjdziesz następnym razem
Nie przyjadę, bo specjalnie tam skręciłem. Poszukam w Krakowie.

Zacznę od Tektury.

PS. Usłyszałem ciekawe zdanie od jednego z małych importerów kawy - te całe kawy speciality w Polsce to jeden wielki ocet. Jak w Tekturze próbowałem na ten temat rozmawiać, to usłyszałem, że tak ma być.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2017, 21:11:32 wysłana przez Krakus »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi