Java Mocca – palarnia kawy Solberg & Hansen
Mieszanka arabik z Brazylii, Etiopii, Nikaragui, Rwandy i Salwadoru, przeznaczona do alternatywnych metod parzenia kawy. W zamyśle palarni, smak tej mieszanki ma przypominać ekskluzywne kawy z Jawy i Jemenu. Sposób obróbki naturalny, palenie średnio – jasne. Ziarenka mają bardzo intensywny aromat słodko – czekoladowy z nutą jasnych owoców, przemiał pachnie podobnie.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, czas parzenia 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, przemiał po zalaniu nie był mieszany. Pierwsze parzenie w temperaturze 94°C zaowocowało orzechami i czekoladą, więc w kolejnych próbach schodziłem z temperaturą wody w dół i zatrzymałem się na 88°C. W aromacie dripa były delikatne jasne słodkie owoce tropikalne, także akcenty orzechów i czekolady, i sporo słodyczy. Drip był dosyć łagodny, słodki, z delikatnymi jasnymi owocami i orzechową nutą. I właśnie przez ten dosyć wyrazisty orzechowy akcent, nie wszystkim amatorom dripów, te ziarenka będą odpowiadały. Dlatego lepiej unikać wysokiej temperatury wody i dosyć krótko parzyć, wtedy napar jest ok.