Autor Wątek: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.  (Przeczytany 16815 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« dnia: 08 Kwiecień 2017, 14:20:29 »
Dzisiaj naszła mnie ochota na testowanie ekspresu Carimali typ gastronomiczny. Przez dłuższy okres miałem w nim ustawione ciśnienie na pompie 10,5 bar.
Było ono takie same jakie mam cały czas w ekspresie ECM.
Postanowiłem je zmienić żeby sprawdzić smak kawy na niższym ciśnieniu.
Kawa to espresso doppio.

Wartości stałe dla 2 kaw:
Ilość kawy po przemiale - 15,5 gr.
Siła ubicie kawy w sitku.
Temperatura wody- 87 stopni.
Ilość espresso -55 ml.
Sitko tradycyjne.
Młynek Macap MXD.
Ekspres Carimali.

Pierwsza kawa była zrobiona na ciśnieniu 10,5 bar, później zmiana ustawienia pompy na wartość  8,5 bar i następne espresso.
Trochę czasu upłynęło miedzy 1 a 2 espresso. Kawa miała inną temperaturę. Po małym łyku jednej jak i drugiej kawy różnice w smaku były wyczuwalne.
Postanowiłem kawę schłodzić do temperatury pokojowej i ponownie ją porównać.
Espresso było zimne, ale za takie same w 2 szklankach.
Nie wiem co jest grane.
Różnica w ciśnieniu spora , tak samo jak czas ekstrakcji.
A smak kawy identyczny.




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwiecień 2017, 18:25:26 »
Obawiam się że taka metodologia nie da żadnych rozsądnych wyników gdyż :
a) nawet dokładnie ta sama kawa o różnych temperatura będzie się różnić w smaku
b) kawa zimna traci bardzo wiele i ujednolica się w smaku. Trudno wtedy wyczuć jakieś różnice

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwiecień 2017, 18:47:23 »
Obawiam się że taka metodologia nie da żadnych rozsądnych wyników gdyż :
a) nawet dokładnie ta sama kawa o różnych temperatura będzie się różnić w smaku
b) kawa zimna traci bardzo wiele i ujednolica się w smaku. Trudno wtedy wyczuć jakieś różnice

Mimo to gdy kawa stygnie w naturalny sposób do temperatury otoczenia, porównanie może mieć sens.

Dla tego potrzebna jest weryfikacja. Na forum jest pełno ekspresów z pompami rotacyjnym.
Przestawienie pompy nie powinno stanowić problemu.
Mój Carimali nie ma manometru ciśnienia z pompy.
Ja żeby zmierzyć ciśnienie bez  problemu zamontowałem manometr pod gwint z wylewki kolby.


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwiecień 2017, 18:51:29 »
Mimo to gdy kawa stygnie w naturalny sposób do temperatury otoczenia, porównanie może mieć sens
No właśnie nie za bardzo bo w temperaturze otoczenia już bardzo wiele z niej ucieknie. Jeszcze bardzo zróżnicowane odmiany kawy rozróżni się , ale niuansów to za dużo nie da się wyczuć.

Mój Carimali nie ma manometru ciśnienia z pompy
czyli nie wiesz przy jakim ciśnieniu była ekstrakcja kawy? Na zaworze ustawiasz tylko wartość maksymalną, co nie oznacza, że takie ciśnienie musi się wytworzyć na ciastku.   
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2017, 18:54:59 wysłana przez krystians »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwiecień 2017, 18:57:04 »
Jak mogę nie wiedzieć. Sprawdzałem manometrem doczepionym do kolby.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwiecień 2017, 19:31:32 »
i on mierzy ciśnienie w czasie ekstrakcji? i gdzie je mierzy? Chodzi mi o to czy taki manometr może zmierzyć ciśnienie jakie tworzy się na ciastku pomiędzy kawą a pompą?
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2017, 19:37:44 wysłana przez krystians »

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwiecień 2017, 19:42:19 »
To miejsce jest najbardziej odpowiednie do mierzenia ciśnienia.
Mam podobny. Zasada działania ta sama.

https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/Kolba-do-kontroli-cisnienia-w-grupie/266



« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2017, 19:44:24 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwiecień 2017, 19:44:23 »
da się tym mierzyć w trakcie zaparzania konkretnej kawy?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwiecień 2017, 19:48:47 »
W pompie rotacyjnej ustawiasz wartość maksymalną jaka nas interesuje. Po osiągnięciu ciśnienia pompa pompuje cały czas z tą samą siłą.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwiecień 2017, 19:50:45 »
Zmierzył ciśnienie na ślepym i wydaje mu się że to ciśnienie ekstrakcji. Poczytaj inne jego wpisy i sam oceń czy warto podejmować dyskusję.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwiecień 2017, 20:08:00 »
Zmierzył ciśnienie na ślepym i wydaje mu się że to ciśnienie ekstrakcji. Poczytaj inne jego wpisy i sam oceń czy warto podejmować dyskusję.

Tu nie chodzi o dyskusję w stylu wróżenie z fusów. Chodzi o sprawdzenie.
Twoje słowa, to nic innego jak lanie wody i dorzucanie drzewa do ognia.
Masz rotacyjną , weź się do roboty. Albo nic nie mów.
Ot tak dla dobra forum.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwiecień 2017, 20:19:05 »
A ile razy było pisane, że ciśnienie na ślepym sitku nie jest równoznaczne z ciśnieniem ekstrakcji?

Offline Zyniek Mężczyzna

  • Wiadomości: 108
  • Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Kwiecień 2017, 20:38:01 »
Poczytaj inne jego wpisy i sam oceń czy warto podejmować dyskusję.

Fakt, snuje dziwne teorie, wypisuje głupoty (o zimnych kolbach, sitkach ciśnieniowych itp...) rzekomo poprawiających smak "espresso" i jeszcze idzie w zaparte...

@Tedi ogarnij się... :Bicz:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Kwiecień 2017, 20:38:40 »
No nie jest. Ciśnienie ekstrakcji ustawia się przemiałem, dozą i tampingiem. Jeśli prawidłowo dobierzesz te parametry nawet się nie zbliżysz do wartości z OPV.

Ps. Zdecyduj się może czy leję do tego ognia wodę czy drewno dorzucam...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Espresso Doppio - smak kawy po zmianie ciśnienia na pompie.
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwiecień 2017, 20:43:56 »
Jeszcze trochę, przy drobniejszym przemiale i mocniejszym tampingu woda przeleci przez OPV, a nie ciastko ;) Bo skoro przy OPV ustawionym na 8,5 bara dalej wychodzi z tego coś, co przypomina espresso, to chyba trochę brakuje umiejętności i wiedzy...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi