Autor Wątek: Kawa BEZKOFEINOWA  (Przeczytany 28344 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa BEZKOFEINOWA
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Luty 2017, 21:00:23 »
let them drink tea! (sorry to say)
Zdecydowanie zła rada. Tam też sporo kofeiny. Czasem (przez noc całą) można się zdziwić jak wiele.

Gratuluję @donkiszot za świetnie
:)
Przytoczone w cytacie lifeless jest dość charakterystyczne, niestety.

zaś zdaniem donkiszota najbardziej do wypicia nadawała się z zestawu kawa bezkofeinowa.
Dla mnie, pod mój gust, w stronę lekkich dripów. :) W teście ulicznym z udziałem ludzi z przypadku obstawiałbym, że pierwsze miejsce zajęłaby 4.
Jeśli masz kontakt z palarniami i czekają na opinie, to myślę, że te decafy mogłyby być nieco mocniej palone. Przez mleko się to nie przebije.


Wszystko na ten temat .
Nie pamiętam gdzie i kto, ale słyszałem piękne zdanie na temat bezkofeinowego rynku: aby nie lekceważyć tej części odbiorców, bo to ludzie, którzy mimo, że nie powinni to nadal chcą kawy. Czyż to nie wymarzony klient?


A pewnie te decafy są z mokrej.
Sam proces dekofeinizacji jest mokry. Chyba, że te były inaczej dekofeinizowane?

Cytuj (zaznaczone)
Próbkę 4 oceniliśmy zgoła inaczej ;).
Jak się nad tym zastanowić, to chyba nie aż tak bardzo inaczej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa BEZKOFEINOWA
« Odpowiedź #76 dnia: 23 Luty 2017, 21:17:53 »
Najpierw jest obróbka mokra czy sucha, by z owoców wydobyć pestki. Gdy mamy już ziarno odpowiednie do palenia, to możemy poddać je przedtem dekofeinizacji. Kolumbia z DS jest na pewno z mokrej obróbki. Ten drugi decaf pewnie też, a ziarna są ciemne na całej powierzchni. Po tym można by to poznać ;).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa BEZKOFEINOWA
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Luty 2017, 21:25:01 »
Nie, no, jasne. Tylko nie spotkałem jeszcze nic z suchej obróbki w decafie -- ktoś tak robi? No i skoro dekofeinizacja jest na mokro, to czy ziarna nie będą potem wyglądały jak po mokrej?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa BEZKOFEINOWA
« Odpowiedź #78 dnia: 23 Luty 2017, 21:28:18 »
A Brazylie, Indie, Wietnamy decafy są na pewno naturalami. Dekofeinizacja robi z zielonego ziarna ziarno ciemno brązowe. Jeśli był jasny silver skin po mokrej obróbce, to po dekofeinizacji staje się również ciemny.

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Kawa BEZKOFEINOWA
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Luty 2017, 14:11:55 »
Decaf z Workshop to też myta kolumbia.
Jeśli macie jakieś pomysły na takie testy czy podobne zabawy, to ja jestem otwarty na propozycję :)
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline TheNaturat Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: DeLonghi; Siemens EQ.7; Aeropress; French Press
  • Młynek: Rhinowares; Wilfa Svart WSCG-2
Odp: Kawa BEZKOFEINOWA
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Luty 2017, 11:17:28 »
Miałem okazję pić dzisiaj Brasil Santos Bezkofeinową z palarni W&A

Na stronie napisano:
Kraj pochodzenia - Brazylia,
Region - Sul De Minas
Wysokość upraw: 700-1300 m n.p.m
Smak: czekolada, orzech
Moc: 3/5
Kwaskowość: 2/5
Równowaga: 3/5

Nie wiem czy to zasługa tego, że jest bez kofeiny ale nie przypominało to w ogóle Brasil Santos kofeinowej z innych palarni. Ziarna miały dosyć słaby zapach. Przygotowywana w taki sam sposób jak inne ziarna w aeropressie, nuty smakowe nie wyczuwalne, jedynie lekka kwaskowatość nie przed ani nie po tylko podczas picia. Dla kogoś pijącego normalną kawę pewnie nie przypadnie do gustu.
specjalistycznyspecjalista.blogspot.com

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi