odnośnie Decaf Super Bar Arabica ze Świeżopalonej dodam, że po zmianie młynka na lepszy - smak tej kawy trochę się poprawił, jednak dalej lokowałbym ten produkt jako przeznaczony raczej do kaw mlecznych.
Następnie zamówiłem
Nikaragua Finca la Cascada z palarni Coffeelab (do nabycia w sklepie Coffeedesk
http://www.coffeedesk.pl/product/2430/Coffeelab-Nikaragua-Finca-La-Cascada-Decaf )
Dostałem świeżo wypalone ziarenka sprzed kilku dni. Powiem krótko - rewelacja !!!
Ziarna są duże, jasno-średnio palone, ładnie pachną. Jest to myta arabika, więc należy się spodziewać raczej kwaskowatych nut ale całość jest smaczna i dobrze wychodzi nawet jako espresso. Dla mnie ta kawa była zaskoczeniem, myślałem już że bezkofeinowe to nic specjalnego a tu niespodzianka
Smak jest może trochę bardziej płaski niż kofeinowe ziarna speciality, ale różnica nie jest duża a od niektórych ziarenek te tutaj są nawet smaczniejsze. Jest to jedyna jak na razie kawa bezkofeinowa, która w mojej ocenie dorównuje kofeinowym wersjom. Najlepsza bezkofeinowa jaką miałem
Polecam zarówno do espresso, jak i do mleka, do przelewania chyba też. Kawa wypalona podobnie jak inne ziarna speciality, więc świetnie nada się żeby robić sobie mieszanki np. 50/50 z kawą kofeinową.
Znakomity produkt. Jeśli Coffeelab potrafi zrobić takie kawy bezkofeinowe to gorąco zachęcam producenta do spróbowania także z innymi ziarenkami, np. z obróbki suchej.