Autor Wątek: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita  (Przeczytany 17732 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10609
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Lipiec 2023, 09:09:39 »
inaczej podejść do tego ciemnego espresso?

Mniejsza doza
Oczywiście, że tak -- jak w Italii. Mniej kawy, więc mniej intensywne będą te mocne wrażenia.

@GostRado Nie byłbym w 100% pewny, że w tytułowym blendzie nie ma robusty. Może nie ma, może jest :). Jedno ziarenko z mojej fotografii dość wydaje się charakterystyczne. Ale to tylko moje subiektywne wrażenie. Na pewno w tych białych torebkach będzie więcej "cytrusa" ;).

Nie rób im kłopotu i już nie wysyłaj tego towaru do Warszawy. Robią przecież dobrą robotę, tak czy owak. Nie da się zachować jednakowego profilu na przestrzeni dłuższego czasu. Dotyczy to małych i dużych palarni. Jednym może być łatwiej, innym trudniej z powtarzalnością, ale generalnie jest ona "wartością nieosiągalną". Można do niej co najwyżej "zmierzać".
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2023, 09:23:55 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5363
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Lipiec 2023, 09:27:07 »
Wg mnie ta Java od @Antonio jest jeszcze za świeża, ale przed chwilą zrobiłem drugie podejście i wyszło całkiem dobrze w smaku: zero kwasu i goryczy:

ECM classika, K-plus 1,6 klika, VST20, doza 18g (mocno puszysta - odbicie prysznica), czas ekstrakcji 25s, uzysk 46,2g, temperatura 91°C.

Andy, Java chce, żebym im wysłał, bo mają możliwość sprawdzenia. Wczoraj ten zapach z Twojej torebki był inny niż z mojej, zaś dzisiaj już nie ma takiej różnicy, analogicznie ze smakiem.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2023, 09:32:39 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10609
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Lipiec 2023, 09:53:35 »
Na pewno masz rację :). Zwłaszcza z tym: zero goryczy.  Mnie też taki ładny tygrysek z tego wychodził ;).
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2023, 10:39:12 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2006
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Lipiec 2023, 10:50:10 »
Ustaw, ...................... i zmiel 18g do sitka VST 20g.

Coś tam ustawiłem i zmieliłem te 18g.

Jak to miała być zemsta na mnie za coś tam, to Ci się udała >:( ponad 3minuty się z tym p.....czytaj kręciłem korbką.
Z tego wszystkiego espresso mi się odechciało.
Ale czego się nie robi dla nauki :lol2:

Wyszło tak.
Przygotowanie narzędzi i materiału.

JAWA001 i C3 (1).jpg

JAWA001 i C3 (2).jpg

Po wysypaniu ze zbiornika młynka.

JAWA001 i C3 (4).jpg

To wyszła prawie mąka albo i drobniej.

JAWA001 i C3 (5).jpg

JAWA001 i C3 (6).jpg

Ekspres mi się nagrzewa zobaczę co u mnie się zrobi albo i nie

A jeszcze takie sobie coś elektrykami ukręciłem  ::)

20230729_083801.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5363
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Lipiec 2023, 11:14:58 »
Zwłaszcza z tym: zero goryczy. 
Miałem na myśli takiej brzydkiej, ordynarnej.
To wyszła prawie mąka albo i drobniej.
To z tej mielonki chleba nie będzie, ale spróbuj. Zmiel 1-2 kliki grubiej.
》tertium non datur《

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1108
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Lipiec 2023, 11:30:17 »
Czas parzenia: 24 sekundy
Uzysk: 45g

To by trzeba chyba grubiej zmielić by w te 24sek złapać aż 45g.
Jakbyś podał jeszcze temp. jaka miała by być na "wyświetlaczu" to czemu się nie pobawić mam tego jeszcze ponad 80dkg.

Jka


Zdecydowanie grubiej! Ekstrakcja przepisu 1:2 ponad 30 sekund wyciągnie gorycz. Tutaj jest mniej kawy, krócej i większy uzysk żeby zrobić ją w miarę pijalną. Uzysk nawet 45-50g.

Dla nauki to zrobiłbym 3 szoty z tego przepisu: 92 stopnie, 89 stopni i 86 stopni. Jak mamy zamrożony przepis i zmieniamy tylko jedną rzecz to można coś sprawdzić :) Masz tego tyle, że może chociaż byłaby z tego jakaś nauka.

Akurat mamy Todosantaritę i Poniedziałkową.. Ciekawe jakby wypadł analogiczny test 😅

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2006
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Lipiec 2023, 11:34:05 »
To z tej mielonki chleba nie będzie,

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiii nie tylko chleba nie było ale i przymiarki do zrobienia espresso co widać :evil:

20230729_111043.jpg

Zmiel 1-2 kliki grubiej.

Nie już mnie nikt nie namówi na kręcenie korbką nie po to mam młynek na prąd by korbką kręcić.
Już wolę kupić inną kawę nawet jakąś z tej Usteckiej palarni.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2006
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Lipiec 2023, 11:36:39 »
Masz tego tyle, że może chociaż byłaby z tego jakaś nauka.

Pierwsza "nauka" :redface: już jest powyżej :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1108
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Lipiec 2023, 11:43:28 »
Masz tego tyle, że może chociaż byłaby z tego jakaś nauka.

Pierwsza "nauka" :redface: już jest powyżej :)

Jka

Jak dla mnie jest dużo za drobno. Ciemne palenie powoduje, że ziarno jest kruche (wysoka temperatura). Żeby wyszło coś smacznego trzeba wyjść ze swoich schematów ;)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2006
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Lipiec 2023, 12:00:03 »
Żeby wyszło coś smacznego trzeba wyjść ze swoich schematów

Ta łatwo napisać jak się w tym siedzi te schematy trzeba mieć kultywować je a ja  :redface: biedny amator uczę się dobrze że na swoich błędach i za swoją kasę.

Nic na tą chwilę daję sobie ekspresowi i tej kawie odpocząć

Sorki i kolejna nauka z tego też wynika że ręczny młynek w skrócie zwany C3 z ciemnymi ziarnami spokojnie daje radę zmielić pod espresso.

Jka
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2023, 12:07:06 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1108
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Lipiec 2023, 12:06:33 »
Żeby wyszło coś smacznego trzeba wyjść ze swoich schematów

Ta łatwo napisać jak się w tym siedzi te schematy trzeba mieć kultywować je a ja  :redface: biedny amator uczę się dobrze że na swoich błędach i za swoją kasę.

Nic na tą chwilę daję sobie ekspresowi i tej kawie odpocząć

Jka

Masz tu różne przepisy, wystarczy spisać, spróbować i wyrobić sobie zdanie :) Może któryś sprawi, że będzie smaczna.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2006
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Lipiec 2023, 12:11:17 »
Masz tu różne przepisy, wystarczy spisać, spróbować

Toż tak robię tylko jako amator popełniam błędy.
Na dzisiaj już mam dosyć kiepskich kaw z ekspresu kolbowego.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10609
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #117 dnia: 29 Lipiec 2023, 14:37:20 »
Spoko, lepiej sobie rozłożyć w czasie eksperymenty z daną kawą. Zawsze coś nowego nas czeka, chyba że jest tylko gorzko, albo tylko kwaśno...
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2023, 14:40:23 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2006
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Lipiec 2023, 17:18:41 »
Spoko, lepiej sobie rozłożyć w czasie eksperymenty z daną kawą.

Nie napisałeś jaki to ma być czas to odczekałem 5godz.

Zawsze coś nowego nas czeka, chyba że jest tylko gorzko,
Jako ze mam zamiar się trochę pobawić z tą kawą według podanych tutaj parametrów to teraz przed chwilą zrobiłem tak jak wczoraj by zobaczyć czy wyjdzie podobnie.

19g mielonki.
Tem. na pid.91℃
Dźwignię wyłączyłem jak było 27sek. (ale waga i tak mi dobiła do 29sek)
Uzysk 28,3g. gorzkiego naparu OK jest lepkość, crema, ale czuję zapach spalenizny.
Nawet w czasie mielenia czuć spaleniznę.

W filiżance wygląda to tak..

P1020519.JPG

W czasie odważania ziarenek zauważyłem że pałętają się tam ziarna innego koloru.

20230729_161918.jpg

Przy okazji wyszła dla mnie kolejna nauczka nie kupuj na pałę bo na tych filiżankach z logo ECM nie ma malunku tylko kiepska kalkomania która już schodzi szkoda bo takie 2dwie pod espresso z przesyłką ponad 100zł kosztowały.

20230725_163109.jpg

Jka





Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5363
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Java Coffee: 001 vs. Gwatemala Todosantarita
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Lipiec 2023, 18:06:57 »
19g mielonki.
Czemu postępujesz na przekór. 19g gramów jest za dużo, o czym było wcześniej.
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi