Autor Wątek: Smak kawy a rodzaj parzenia.  (Przeczytany 3546 razy)

Offline Jashac

  • Wiadomości: 1
Smak kawy a rodzaj parzenia.
« dnia: 10 Styczeń 2015, 23:11:41 »
Witam wszystkich.
To mój pierwszy post wiec w razie gdybym pytal o rzeczy oczywiste albo porazil was swoim brakiem wiedzy to z góry wybaczcie :)

Do rzeczy:

Niedawno wrocilem z Dominikany gdzie mialem stycznosc z miejscowa kawa Santo Domingo. W pokoju hotelowym byl prosty ekspres przelewowy, na ktory poczatkowo krecilem nosem - bo w Polsce korzystam w domu z cisnieniowego deLonghi i bywam w kawiarniach gdzie tez zwykle pijam espresso/americane. Przemoglem sie i zaparzylem miejscowa Santo Domingo w tym ekspresie i co? Szok, pyszna, aromatyczna, z nuta owocowa, do tego mocna i pobudzajaca. caly urlop spedzilem delektujac sie miejcowym naparem. Wyjezdzajac nakupilem dokladnie tej samej kawy zeby sie jej napic w Polsce, i tu zaczynas ie dziwna historia. W ekspresie cisnieniowym ta sama kawa jest nijaka, nie ten sam smak,nie ten sam aromat - dupa! Za to w starym wyciagnietym z garazu przelewowym - tak,to jest to, poezja.

Moje pytanie - czemu tak? Probowalem roznych stopni zmielenia i ciagle to samo. Bardzo mnie to nurtuje.
Moze ktos wie jaka jest geneza takiej sytuacji?

Pozdrawiam kawoszy!

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Smak kawy a rodzaj parzenia.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Styczeń 2015, 23:17:46 »
Eeee Cześć.
Sam jestem dopiero na początku drogi, ale moim zdaniem całe to forum jest
o tym, o czym napisałeś. Oczywiście nie dotyczy wątków organizacyjnych i towarzyskich  :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Smak kawy a rodzaj parzenia.
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Styczeń 2015, 23:47:01 »
Pytanie w czym mielisz do tego ciśnienia, jaka temperatura w obu ekspresach i jakie palenie kawy?

PS
Przelew z dobrą kawą nie taki straszny jak go robuściane wspomnienia malują?  :szampan:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Smak kawy a rodzaj parzenia.
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2015, 07:31:00 »
Przelew to inna temperatura i czas.
Kawę masz w ziarnach czy już zmieloną?
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Smak kawy a rodzaj parzenia.
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Styczeń 2015, 08:50:45 »
Woda też ma znaczenie.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Smak kawy a rodzaj parzenia.
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Styczeń 2015, 11:31:32 »
Ale porównanie: przelew vs ciśnienie było już tu, mniemam, że na tej samej wodzie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Smak kawy a rodzaj parzenia.
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2015, 12:01:35 »
Ja stawiam że to kawa mielona, w przelewie jest OK, do ciśnienia jest za grubo.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Smak kawy a rodzaj parzenia.
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Styczeń 2015, 12:11:27 »
Może kawa dedykowana/palona na przelew, a nie ciśnienie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi