Autor Wątek: Dziwna kawa od Tchibo  (Przeczytany 8304 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Czerwiec 2019, 00:17:14 »
Są różne inne :), ale nie ma (Rotr ma jakieś problemy finansowe, albo w ogóle już Rotra nie ma?) tamtego pierwszego co to się właśnie Mleko dla Baristów nazywało. I tę konkretną sytuację miałem na myśli -- nie wystarczy mieć produkt (bądź co bądź dobry) i próbować chwytać nazwą. Czasem i to nie wystarczy, a czasem uda się na samą nazwę i otoczkę marny produkt wylansować.

Już miałem napisać, ze tydzień temu w Makro widziałem, ale widziałem to:


Jak widać jest ono nie tylko dla baristów, ale kolorystyka chyba podobna do poprzedniego :).

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Czerwiec 2019, 00:23:07 »
@Miklas
@Szczympek

Nieco przesadzacie chyba.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Czerwiec 2019, 00:27:22 »
@rubin

Bo nie tylko. Jak jest dużo białka i tłuszczu, to po prostu pełne mleko. Wszystko w kuchni i cukiernictwie lepiej na tym wychodzi, bo nasze babcie nie znały wynalazków typu "UHT, bezlaktozy, beztłuszczu", czyli "bez smaku".

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Czerwiec 2019, 02:19:25 »
@rubin
"UHT, bezlaktozy, beztłuszczu", czyli "bez smaku".
Ależ mleko UHT ma smak - i to całkiem dobrze wyczuwalny. Tak w moich młodych czasach smakowało mleko, jak się przypaliło. W końcu to prawie to samo - denaturujemy białka wysoką temperaturą.

RadoGost

  • Gość
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Czerwiec 2019, 05:15:09 »
"Pisałem, że palona w maju :-)"

@rapoh, wybacz, że ze mnie taki niewierny Tomasz,  ale na pewno dobrze  widziałeś datę przydatności do spożycia  do 05.2021? Zrób zdjęcie, chętnie zobaczę pierwszy raz w życiu taką datę palenia kawy z marketu  :wow2:  Najświeższą to widziałem kiedyś Vergnano, trzymiesięczną, ale pewnie to dlatego, że firma wypuściła nowy model.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2019, 05:25:39 wysłana przez RadoGost »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5084
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:34:54 »
Może kwestia przypadku ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:45:16 »
Czy tylko kilka osób czyta dokładnie? Napisał, że kawa MIELONA albo 13, albo 44 dni temu. Tak czy inaczej używana pod espresso to musi być drobno zmielona, a jeśli drobno zmielona to na 100% albo nie ma smaku, bo zwietrzała, albo zachowała aromaty „Tchibowskie” czyli smoła, palone kable, asfalt, karton i popiół.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:53:51 »
@rubin
"UHT, bezlaktozy, beztłuszczu", czyli "bez smaku".
Ależ mleko UHT ma smak - i to całkiem dobrze wyczuwalny. Tak w moich młodych czasach smakowało mleko, jak się przypaliło. W końcu to prawie to samo - denaturujemy białka wysoką temperaturą.


No tak, to jest smak :-)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:54:45 »
Czy tylko kilka osób czyta dokładnie? Napisał, że kawa MIELONA albo 13, albo 44 dni temu. Tak czy inaczej używana pod espresso to musi być drobno zmielona, a jeśli drobno zmielona to na 100% albo nie ma smaku, bo zwietrzała, albo zachowała aromaty „Tchibowskie” czyli smoła, palone kable, asfalt, karton i popiół.

Uwierz mi, że naprawdę nie jest tak źle.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:56:21 »
@Piszę bzdury

Kawa na wagę, foty nie zrobię. Pani na moją prośbę odczytała datę z paki, którą sypała do zasobnika. Ale paczkowana też miała maj 2021 - nie brałem, bo to duża paczka.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:58:19 »
Kawa mielona w maju br.
Pisałem, że palona w maju

rapoh, to jak z tą kawą? Była mielona czy palona w maju? Bo to kluczowe czy ona jest świeża czy nie :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:58:44 »
Czy tylko kilka osób czyta dokładnie? Napisał, że kawa MIELONA albo 13, albo 44 dni temu. Tak czy inaczej używana pod espresso to musi być drobno zmielona, a jeśli drobno zmielona to na 100% albo nie ma smaku, bo zwietrzała, albo zachowała aromaty „Tchibowskie” czyli smoła, palone kable, asfalt, karton i popiół.

Uwierz mi, że naprawdę nie jest tak źle.
No to co tam dobrego czuć?
WITAM I POZDRAWIAM :)

RadoGost

  • Gość
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:58:56 »
@rapoh, aż z czystej ciekawości zajrzę do tego sklepu z kalesonami 8)

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Czerwiec 2019, 10:59:33 »
Do wszystkich: napisałem MIELONA,  a powinno być PALONA (w maju). Przecież inaczej nie pisałbym o mieleniu.. Sorry

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Dziwna kawa od Tchibo
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Czerwiec 2019, 11:01:02 »
Czy tylko kilka osób czyta dokładnie? Napisał, że kawa MIELONA albo 13, albo 44 dni temu. Tak czy inaczej używana pod espresso to musi być drobno zmielona, a jeśli drobno zmielona to na 100% albo nie ma smaku, bo zwietrzała, albo zachowała aromaty „Tchibowskie” czyli smoła, palone kable, asfalt, karton i popiół.

Uwierz mi, że naprawdę nie jest tak źle.
No to co tam dobrego czuć?

Gorzka czekolada i orzech włoski, lekką nutą amaretto.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi