Autor Wątek: Eureka Mignon - Specialita  (Przeczytany 31250 razy)

Offline mtdev

  • Wiadomości: 7
  • Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Szukam
Eureka Mignon - Specialita
« dnia: 14 Grudzień 2018, 14:21:58 »
Cześć :)

Krótkie pytanie - szukam młynka do domu, a nie znalazłem takiego porównania nigdzie jeszcze.
Czy warto dopłacić do Eureki Mignon Specialita? Z tego co widzę, to jest odrobinę mocniejsza, ma większe żarna (50 vs 55) no i ekran dotykowy.

Trochę się obawiam tego ekranu, kolejna rzecz która się może popsuć, a w przypadku elektroniki "made in Italy" nie napawa pewnością  :D.

Mielone głównie będzie pod espresso i mleczne, ale pod dripa czasami też.

Co sądzicie? Raczej inne nie wchodzą w grę (ze względu na wymiary młynków jak i pojemność kuchennego blatu ;) )



Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5086
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudzień 2018, 14:29:46 »
Młynek używany do espresso i alternatyw to nie jest dobry pomysł. Lepiej kupić ręczny albo dwa elektryczne.

Offline Kangur Mężczyzna

  • Wiadomości: 23
  • Ekspres: Lelit Grace, AP, mokka
  • Młynek: Quamar M80e, nivona 130,
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudzień 2018, 14:47:28 »
Sa w necie recenzje i porownania do podstwowego Migniona.
Zalet Speciality
50mm vs 55mm - troch lepszy przemiał. Ale za to dużo szybszy.
Ekran daje mozliwosc precyzyjniejszego odmierzania czasu dla dozy i szybkie przełacza czanie miedzy pojedyncza podwojna doza. A i jest pauza mielenia. W Mignion jest to troche toporniejsze. Kwestia przyzwyczajenia

Dodany antyzbrylacz - ktos na forum już ma Specialite i zachwalał

Tspecialita jest troche cichsza i sam dzwiek jest przyjemniejszy. Ja to mam tylko odniesienie do filmiku seatle coffie gear i innego porownawczego.
Do tego poprawiony hopper

Ja za 1500 brał bym specialite(ale nie za sklepowe 1900). Ogolnie ma kilka dodatkow. Troche lepsza niz podstawowy Mignion

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudzień 2018, 15:14:48 »
Ja od kilku tygodni mam Specialite, używam głównie do espresso.
Też się zastanawiałem czy warto dopłacić do Mignon'a i stwierdziłem że warto. Większe żarna, system "silent", ekran dotykowy z ustawieniem dozy i system antyzbrylający. Na coffeedesk są rabaty, więc ta różnica nie jest jakaś duża.
 
System "silent" jest naprawdę cichy, szczególnie jak się zamknie hopper od góry.
Ekran dotykowy całkiem responsywny i bardzo czuły. Aczkolwiek ja używam tylko manualnego, naciskam guzik start/stop pod wylotem.
System antyzrylający tylko do pewnego poziomu, bo przy bardzo drobnym mieleniu, trochę przed okolicą cukru pudru/mąki powstają grudki, ale bardzo łatwo się rozpadają  nawet w lekkim tampingu.

Przy "single dosing" można bez problemu zmieniać ustawienie między espresso i przelewem. Ale trzeba pamiętać jaki numerek i ile obrotów pokrętła, no i z powodu retencji (małej ale zawsze), trzeba zmielić trochę ziaren żeby "wymieść" resztę przemiału z poprzedniego mielenia.

Offline emka Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Ascaso UNO PID, Phin, Clever Dripper, Aeropress
  • Młynek: G-Micron, Baratza Encore
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2019, 19:53:44 »
Podepnę się do tematu, żeby nie mnożyć bytów.

Planuję zakup młynka i ekspresu kolbowego, przeznaczenie to kawy mleczne i espresso. Młynek musi być naprawdę mały, bo po pierwsze nie dam rady wygospodarować zbyt wiele miejsca na blacie, a po drugie mam dość mały odstęp między blatem a szafką. Mignon Specialita wydaje się fajnym wyborem - niewielki, podobno cichy, nie zbryla, przyzwoity przemiał. Podoba mi się, że ma pauzę i programowane nastawy, z filmików wynika, że całkiem powtarzalne ilości mieli na tych nastawach czasowych. Nie jestem tylko pewien jak wygląda sprawa regulacji grubości. Pokrętło regulacji przemiału ma numerki, czy to oznacza, że jeden obrót od "0" do "5" przestawia młynek ze skrajnie drobnego na skrajnie gruby? Czy może raczej wymagane do tego jest wiele obrotów, a numerki są tylko do tego, żeby jako tako był punkt odniesienia dla pozycji pokrętła? Bo jeśli pierwszy przypadek, to oznaczałoby, że byle muśnięcie pokrętła może rozregulować grubość, a precyzyjna regulacja byłaby niemożliwa. Czy w sklepach w Polsce sprzedają ten młynek tylko w standardowej opcji, czy można sobie zamówić konfigurację, tak jak to jest w konfiguratorze na stronie producenta (chciałbym np. całkowicie czarny bez chromowań, z hopperem w wersji przyciemnianej a nie jasnej).

Jest jeszcze model Mignon Perfetto, w którym pokrętło regulacji grubości jest ciut inne (kolorowa skala) - czy tam działa ono jakoś inaczej niż w Specialita? Czy poza średnicą żaren i tym pokrętłem są jakieś różnice między tymi modelami?

Ewentualnie czy jest jakaś dobra alternatywa dla tego młynka (używki odpadają, gastro też bo za duże), w cenie do 2500 zł? Zależy mi na kupnie w Polsce i dobrym serwisie również w kraju.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2019, 19:56:33 wysłana przez emka »

Offline burlap

  • Wiadomości: 103
  • Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2019, 21:36:54 »
Do espresso poruszam się mniej więcej w zakresie 0,5 - 2,5, nie mieliłem pod inne metody, więc nie mam pewności jak daleko trzeba przekręcić, żeby uzyskać naprawdę gruby przemiał.

Byle muśnięcie pokrętła nie ruszy - jest po pierwsze poza zasięgiem normalnej obsługi młynka (trudno dotknąć przypadkowo), po drugie nie chodzi za lekko. Ciężko też nie, bez trudu można je obrócić o dziesiątą część podziałki. Taki ruch nie ma wielkiego wpływu na przemiał, ale akurat wystarczy, żeby w trakcie korzystania z tej samej kawy trochę skorygować.

Ruch o 0,5 to już istotna zmiana.

Z wad (drobnych niedogodności?) wymieniłbym:
- kolba z pojedynczą wylewką ucieka z widelca, nie jest symetryczna i obraca się w jedną stronę;
- kawa nie zawsze leci idealnie na środek sitka i przy podwójnej dozie zwykle kilka drobinek wyleci obok (być może mielę minimalnie za dużo, ale - mimo braku wagi - wątpię: prysznic nie jest odciśnięty na ciastku, a samo ciastko jest raczej lekko wilgotne; efekt w filiżance jest jednak bardzo dobry) - pewnym rozwiązaniem mogłoby być korzystanie z innego sitka, np. bez rantów, ale póki co ćwiczę się na oryginalnym wyposażeniu ekspresu.

Powtarzalność jak dla mnie bardzo dobra, ergonomia świetna (hałas, timer, regulacja czasu, wielkość młynka) nawet mimo sypiącej się czasem kawy.

Offline emka Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: Ascaso UNO PID, Phin, Clever Dripper, Aeropress
  • Młynek: G-Micron, Baratza Encore
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2019, 14:29:30 »
Dzięki za te informacje. 0,5 do 2,5 to w sumie 1/3 obrotu, czyli faktycznie jest wystarczająca precyzja. Swoją drogą to mogli pociągnąć te linie skali również na bokach pokrętła, bo nie ma możliwości, żeby spojrzeć dokładnie z góry i sprawdzić, która podziałka zgrywa się ze strzałką na obudowie.

Wylewkę będę używał chyba zawsze podwójną, żeby jednocześnie robić kawkę dla siebie i żony, więc kolba powinna leżeć stabilnie na widelcu.

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2019, 14:16:58 »
"czy warto dopłacić" - to bardziej kwestia pojemności portfela. Jak by nie patrzeć ~700zł to 50% więcej niż model podstawowy, który mieli bardzo podobnie. Czy warto tyle dać za parę fajnych ale raczej drugorzędnych usprawnień to już każdy sam sobie musi odpowiedzieć.

za 1500 brał bym specialite (ale nie za sklepowe 1900).

z tego co patrzyłem w polskich sklepach ceny specialita zależnie od modelu 1949-2079zł...
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2019, 14:47:26 wysłana przez grex »

skansen

  • Gość
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwiec 2019, 09:32:17 »
Odświeżę wątek, ponieważ biorę pod uwagę młynek Eureka Mignon / Mignon Specialita. Różnica w cenie to co najmniej 750zł. Będę robił około 100 kaw miesięcznie, więc przemiał nie będzie duży. Na +Speciality widzę system antyzbrylajacy. Na -elektroniczny sterownik. W związku z tym chciałbym zapytać gdzie są produkowane oba ekspresy? Jaki jest koszt części zamiennej - sterownika elektronicznego?

Offline ArturEs

  • Wiadomości: 5
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwiec 2019, 23:57:15 »
:-D system antyzbrylający jest mocno teoretycznym systemem. Jak juz wczęśniej pisano grudki pojawiaja się ale są latwe do ścisnięcia tamperem.

Offline D2mian Mężczyzna

  • Wiadomości: 189
  • Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwiec 2019, 20:52:05 »
Żeby nie dublować wątków o tym młynie dodam swoje trzy grosze...

Jest to mój pierwszy młyn do espresso.
Jakość wykonania bardzo dobra. Gabaryty młyna bardzo kompaktowe, dostęp do żaren łatwy i przyjemny wystarczy zdjąć z tyłu zaślepkę i odkręcić śrubę.
Co do przemiału wydaje się być równy, skala przemiału duża.
Młyn jest cichy a jego dźwięk jest przyjemny dla ucha.
Funkcja programowania czasowego łatwa do opanowania, wyświetlacz dotykowy bardzo dobrze funkcjonuje, nie wymaga zbędnej siły przy dotyku.

Z minusów to czasem pod koniec mielenia dozy kilka drobin idzie bokami...
I dla osoby mało obeznanej obeznanie ze skalą ustawienia przemiału na początku może być kłopotliwe (pokrętło obraca się kilka razy wokół osi); po ogarnięciu gdzie żarna się stykają łatwo już dojść co jest gdzie :)

Generalnie młyn spełnia moje oczekiwania...a co czas pokaże to się okaże :)

Damian
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2019, 20:54:20 wysłana przez D2mian »

Offline MarVald

  • Wiadomości: 254
  • Ekspres: Lelit Mara X v 1.9 oraz Moccamaster Cup-One
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipiec 2019, 23:00:10 »
Jak to mówią - mam i ja :)
Młynek piękny i kompaktowy. Po przesiadce z Macapa M2M niesamowicie cichy. Drobne zbrylanie występuje, ale według mnie system przeciw-zbrylający robi swoją robotę i zastosowany paten można uznać za udany :) Obsługa programatora banalnie prosta.
Dzisiaj ustawiałem młynek, ale mam pewien niedosyt, bo mam wrażenie, że różnice w ubiciu Macap bardziej wybaczał. Tutaj na tą chwilę jestem trochę zagubiony przyznam szczerz i mam problem z powtarzalnością na tą chwilę. Mam nadzieję, że jakoś temat ogarnę, ale na tą chwilę trochę jestem wkurzony na swoje umiejętności, bo raczej to jest problemem :/

Offline MarVald

  • Wiadomości: 254
  • Ekspres: Lelit Mara X v 1.9 oraz Moccamaster Cup-One
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40 MK3
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipiec 2019, 21:51:47 »
Na tą chwilę jestem wciąż w fazie walki i szaleństwa. Nie wiem ile jeszcze kawy zmarnuję aby go ustawić. Już mi się wydawało, że jest ok zarówno na samym timerze jak i przemiale, a dzisiaj miałem niemiłą niespodziankę :/ To mój pierwszy młyn z bezstopniową regulacją i łatwo nie jest. Jestem ciekaw jak inni z Was poszli ustawieniami względem wyjęcia z pudełka. Może zakładam błędnie, że każdy młynek z fabryki jest skręcony na skali podobnie. Ja miałem 3 a teraz zszedłem na 1 wciąż będąc na tym samym obrocie/poziomie śruby. Macie jakieś wskazówki? Filmów się już naoglądałem i to jeszcze przed zakupem ;)

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipiec 2019, 10:57:03 »
A możesz napisać z czym konkretnie masz problem?

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lipiec 2019, 19:11:51 »
 Zapewne twoim problemem jest nie trzymanie tej samej ilości kaey w hopperze.U mnie nastaw na espresso to regulacja między 0.8~1.2 a korzystam z ekspresu który potrzebuje drobniejszy przemial niz wiekszość ekspresów. Odnośnie zasypu w moim przypadku ze zmiany zapełnirnia hoppera z połowy do całego musiałem zmielić o 0.5 stopnia grubiej, więc miej to na.uwadze
Zmieniając przemiał pamiętaj ze.troche kawy zostaje ze starego ustawienia więc te 4g kawy powinieneś przeznaczyć na.straty :-\
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2019, 19:15:47 wysłana przez Nataniel »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi