Podepnę się do tematu, żeby nie mnożyć bytów.
Planuję zakup młynka i ekspresu kolbowego, przeznaczenie to kawy mleczne i espresso. Młynek musi być naprawdę mały, bo po pierwsze nie dam rady wygospodarować zbyt wiele miejsca na blacie, a po drugie mam dość mały odstęp między blatem a szafką. Mignon Specialita wydaje się fajnym wyborem - niewielki, podobno cichy, nie zbryla, przyzwoity przemiał. Podoba mi się, że ma pauzę i programowane nastawy, z filmików wynika, że całkiem powtarzalne ilości mieli na tych nastawach czasowych. Nie jestem tylko pewien jak wygląda sprawa regulacji grubości. Pokrętło regulacji przemiału ma numerki, czy to oznacza, że jeden obrót od "0" do "5" przestawia młynek ze skrajnie drobnego na skrajnie gruby? Czy może raczej wymagane do tego jest wiele obrotów, a numerki są tylko do tego, żeby jako tako był punkt odniesienia dla pozycji pokrętła? Bo jeśli pierwszy przypadek, to oznaczałoby, że byle muśnięcie pokrętła może rozregulować grubość, a precyzyjna regulacja byłaby niemożliwa. Czy w sklepach w Polsce sprzedają ten młynek tylko w standardowej opcji, czy można sobie zamówić konfigurację, tak jak to jest w konfiguratorze na stronie producenta (chciałbym np. całkowicie czarny bez chromowań, z hopperem w wersji przyciemnianej a nie jasnej).
Jest jeszcze model Mignon Perfetto, w którym pokrętło regulacji grubości jest ciut inne (kolorowa skala) - czy tam działa ono jakoś inaczej niż w Specialita? Czy poza średnicą żaren i tym pokrętłem są jakieś różnice między tymi modelami?
Ewentualnie czy jest jakaś dobra alternatywa dla tego młynka (używki odpadają, gastro też bo za duże), w cenie do 2500 zł? Zależy mi na kupnie w Polsce i dobrym serwisie również w kraju.