Colombia Viani Excelso Espresso - palarnia kawy Euro Cafe
Wysoko oceniona, na 85 punktów w skali SCAA, mieszanka kolumbijskich arabik z rejonu Cundinamarca. Odmiany to Castillo, Colombia i Typica, sposób obróbki - mokra. Ziarenka są ładne i niepołamane, średnio i równo palone. Mają intensywny aromat słodkiej czekolady, w przemiale dominują nuty czerwonych owoców.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako jedno z dwóch, doza 17 g, czas ekstrakcji 30 sekund razem z preinfuzją. Crema ładna i cętkowana, obfita i dosyć trwała. W aromacie espresso była czekolada, cukiernicze pieczywo i wiśnie. Po spróbowaniu dominują czerwone owoce (dzika róża i słodkie wiśnie), nuty czekolady i słodycz (kandyzowane, słodkie wiśnie). Posmak podobny, długi i miły, z czasem przechodzący w czekoladę ze słodkimi wiśniami. Espresso było zdecydowanie smaczne, intensywnie owocowe, mile kwaskowate, dosyć słodkie, bez goryczki. Americano również zbierało pochwały, a na cappuccino nie było chętnych.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy, młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia – 105 sekund, przemiał średnio drobny. W aromacie naparu była czekolada, cukiernicze pieczywo i słodkie wiśnie. A po spróbowaniu, w filiżance owoce (wiśnie i dzika róża) przenikały się z czekoladą. Napar był dobry, owocowo – czekoladowy, dosyć słodki, z miłym i trwałym posmakiem.
Colombia Viani Excelso z palarni Euro Cafe to bardzo fajne ziarenka. W espresso kojarzyły się z dobrą Kenią i podobnie jak ona, zachęcały do szybkiej powtórki. Warto ich spróbować, bo nie dość, że dobre, to jeszcze są dostępne w korzystnej cenie.