Autor Wątek: Aeropress  (Przeczytany 522143 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1695 dnia: 01 Styczeń 2020, 15:41:10 »
Mierzyłem to tez kilka razy. Nawet przed przełamaniem kożucha różnice są małe. Ekstrakcja miedzy 3 minuta przełamania kożucha a 20 minuta różniła się o 1%. Natomiast po przełamaniu nie różniła się o 0.01% nawet pół godziny później.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline magas

  • Wiadomości: 81
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1696 dnia: 01 Styczeń 2020, 18:21:10 »
Proszę o definicje przełamać kożuch.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1697 dnia: 01 Styczeń 2020, 18:33:53 »
Wygooglaj sobie „break the crust French press”
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1698 dnia: 01 Styczeń 2020, 18:34:09 »
Może się wam i waszym refraktometrom nic nie różni. Gdy robimy większy cupping i gdy chcemy dłużej się zastanowić, przelewamy kawy do czystych szklanek.

Przełamanie kożucha brzmi okropnie, znaczy tyle co zanurzenie łyżki w tym, co pływa na powierzchni zalewajki i wywołaniu opadnięcia tegoż "kożucha" na dno.

Offline magas

  • Wiadomości: 81
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1699 dnia: 01 Styczeń 2020, 19:49:08 »
Jeśli jest jak piszecie, a stawiam, że wiecie co piszecie, to muszę w to się bardziej zagłębić i trochę się wstydzę, ale tylko trochę. Jeszcze raz, robię brazyliankę (zalewajkę) czym szybciej zamieszam, tym szybciej przerywam ekstrakcję, a jak to się ma do aeropresu, wiem, że macie rację,  zgłębiacie temat od wielu lat w wiele osób, co eliminuje błędy, weryfikuje zadęcie, wymyślone teorie jednej osoby, której się np coś wydaje, za to kocham fora tematyczne, więc pozwólcie mi zrozumieć te zatrzymanie ekstrakcji przez zamieszanie. To jeszcze takie pytanie troszkę nie w temacie, to jak chcę wyciągnąć na raz wszystko z kilograma kawy, nie patrząc na strukturę naparu, który sposób najlepszy i jakie warunki trzeba spełnić, z takim pytaniem to chyba w temat tygielka powinienem się wbić.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1700 dnia: 01 Styczeń 2020, 19:49:24 »
Takie są fakty, nie odczucia.
Jeśli czujesz różnice to pierwsze miejsce w Cup Tasters jest Twoje.

@magas przez Twój brak gramatyki, naprawdę nie rozumiem co piszesz. Edytuj albo napisz poprawnie to na pewno ktoś Ci pomoże :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1701 dnia: 01 Styczeń 2020, 20:13:54 »
Ja wyczuwam różnicę przeważnie między poszczególnymi filiżankami tej samej kawy zaparzonej w cuppingu, nawet gdy na refraktometrze nie widać różnicy, myślę że nie jest to jakaś super moc.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1702 dnia: 01 Styczeń 2020, 21:04:35 »
W sensie, że zaczynasz siorbiać i po kliku czy kilkunastu minutach stwierdzasz, że nagle kawa zachodzi nadekstrakcja? Zrobiłem już setki cuppingów i nigdy mi się to nie zdarzyło.
Bo zmiana smaku związana ze zmiana temperatury to co innego.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1703 dnia: 01 Styczeń 2020, 21:20:53 »
a nie jest tak, że poprostu drugą/trzecią pijesz chłodniejszą od pierwszej?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1704 dnia: 01 Styczeń 2020, 23:20:24 »
W sensie, że zaczynasz siorbiać i po kliku czy kilkunastu minutach stwierdzasz, że nagle kawa zachodzi nadekstrakcja
Nie. w takim sensie że od początku do końca czuję różnicę w aromatach i balansie smaków. Wyczuwalna nadekstrakcja w cupingu nie wiem czy mi się zdarzyła.

a nie jest tak, że poprostu drugą/trzecią pijesz chłodniejszą od pierwszej
Raczej nie jest to kwestia temaperatury, podejrzewałbym bardziej to, że na publicznych cuppingach zalewa się do brzegu naczynie, a różnią się czasami trochę pojemnością i wagą.
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 2020, 23:24:25 wysłana przez krystians »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1705 dnia: 03 Styczeń 2020, 22:21:04 »
Może się wam i waszym refraktometrom nic nie różni. Gdy robimy większy cupping i gdy chcemy dłużej się zastanowić, przelewamy kawy do czystych szklanek.

Przełamanie kożucha brzmi okropnie, znaczy tyle co zanurzenie łyżki w tym, co pływa na powierzchni zalewajki i wywołaniu opadnięcia tegoż "kożucha" na dno.
A nie jest to wpływ temperatury po prostu?
Im chłodniej tym kwaski mogą się bardziej ujawniać...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1706 dnia: 03 Styczeń 2020, 22:38:37 »
Po godzinie temperatura obu przypadków jest jednakowa...
Sam nie jestem zwolennikiem przelewania w cuppingu, bo lubię czuć to, co dzieje się z kawą podczas dłuższego zaparzania -- a na pewno dzieje się...
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2020, 22:41:42 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2217
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1707 dnia: 03 Styczeń 2020, 23:01:01 »
W sensie, że zaczynasz siorbiać i po kliku czy kilkunastu minutach stwierdzasz, że nagle kawa zachodzi nadekstrakcja
Nie. w takim sensie że od początku do końca czuję różnicę w aromatach i balansie smaków. Wyczuwalna nadekstrakcja w cupingu nie wiem czy mi się zdarzyła.


No właśnie o to mi chodziło. Po zamieszaniu ekstrakcja baaaardzo zwalnia, nawet po godzinie nie zwiększy się na tyle by zmienić smak kawy. Temperatura, dłuższy kontakt z powietrzem i inne rzeczy mogą mieć wpływ. Ekstrakcja jest mierzalna i łatwo to sprawdzić. Po zamieszaniu już właściwie nie zachodzi i to fakt, a nie opinia.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1708 dnia: 04 Styczeń 2020, 00:22:14 »
Patrząc że cold brew to taki french press na zimno, to się nie dziwię że coś się jeszcze ekstraktuje.
Przy czym ekstrakcja ma krzywą logarytmiczną...

Offline sagafa

  • Wiadomości: 22
Odp: Aeropress
« Odpowiedź #1709 dnia: 04 Styczeń 2020, 03:03:19 »
Czy to znaczy, że jak po zalaniu do AP zamieszamy to ekatrakcja zostaje zatrzymana?

Sent from my SM-G970F using Tapatalk


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi