Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98736 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Kwiecień 2016, 15:14:43 »
A polskiego sklepu, nie ma?
Ja mam żytnią razową w polskim sklepie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Kwiecień 2016, 16:38:31 »
Polski sklep jest, ale nie mam jak do niego pojechać... No cóż, trzeba poczekać aż będzie okazja i kupić zwykłą mąkę. Bo póki co, ze względu na moje zerowe umiejętności kulinarne, zostanę przy przepisie Gorana.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Kwiecień 2016, 18:06:45 »
Whole grain, to mąka pełnoziarnista ale czasem są tu mieszkanki gotowe, do pieczenia chleba.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Kwiecień 2016, 19:07:31 »
Tak jak pisałem.  Do rasowego/razowego  pieczywa.

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Kwiecień 2016, 18:11:48 »
a próbował ktoś robić chleb z mąki, która nie ma określonego typu? u mnie są dostępne w sumie dwa rodzaje mąki - plain flour i self-raising flour. cholera wie jaki to typ, może ktoś podpowiedzieć czy da się jakoś stwierdzić, czy wyjdzie z tego normalny chleb? w pl każda mąka ma określony typ, a tutaj nic...

To się przejdź do jakiegokolwiek bio-marketu i będziesz miał na 100% wybór w rodzajach i typach mąki. Albo zamów sobie przez internet jakąś lepszą. Wszędzie można kupić dobrą mąkę - ja kupuję akurat w Niemczech w drogerii DM mąkę BIO, wychodzi 1-1,2EUR/kg w zależności od rodzaju.

Ponieważ mój zakwas dopiero dojrzewa, to wczoraj robiłem chleb pszenny pełnoziarnisty na zaczynie drożdżowym - smakował świetnie :D Poza tym nie ma nic złego w chlebach na drożdżach, szczególnie na zaczynie (wytrzymują dłużej niż na samych drożdżach, bo im większa kwasowość chleba tym dłużej świeży). Na drugim zdjęciu te dwa bochenki to chleb biały "rustykalny" też na zaczynie drożdżowym, ale na mące typu 1050. 

« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2016, 18:14:13 wysłana przez ignacy »

Offline Pina

  • Wiadomości: 4
    • http://www.verasimages.com
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Kwiecień 2016, 20:24:26 »
Ja chleb piekę dwa razy w tygodniu z rożnych mąk i rożne rodzaje. A ciasto wyrabia w thermomixie

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #66 dnia: 11 Kwiecień 2016, 21:26:41 »
ja dostałem mąkę 550, dżordże zwykłe i jak mi się skończy tostowy(rzyg) to zabieram się za wypieki... jakieś porady? Goran? najważniejsze w sumie co by mi się przydało to to, czy mogę użyć naczynia żaroodpornego zamiast żeliwnego garnka...

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #67 dnia: 11 Kwiecień 2016, 21:33:33 »
@siewcu - zrób sobie ten: http://przepisnachleb.pl/chleb-rustykalny-pain-rustique/

To jest jeden z najprostrzych, białych chlebów. Jest całkiem świeży przez dobre 2-3 dni, ładnie wyrasta. Tylko nie idź na skróty i rób wszystko dokładnie tak jak w przepisie. Mój wyglądał tak jak w załączniku, ale ja robiłem na mące 1050, więc trochę mniej na niej wyrasta.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2016, 21:55:05 wysłana przez ignacy »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Kwiecień 2016, 11:54:16 »
chyba trochę za trudne jak dla mnie...

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Kwiecień 2016, 12:42:47 »

To i ja się pochwalę wypiekami żonki.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Kwiecień 2016, 13:57:30 »
No chłopie taką żonę to bym na ręcach nosił. Poproś o przepis może zdradzi :-)

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Kwiecień 2016, 15:00:37 »
a masz fotki w przekroju tych chlebków? Bo z zewnątrz wyglądają ładniusio:)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Kwiecień 2016, 15:26:32 »

Pewnie że noszę na rękach :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #73 dnia: 12 Kwiecień 2016, 15:54:10 »
LUX :) gratki dla żony. brawo ty za to że jest twoją żoną ;)

p.s. zapytaj ile po wsadzeniu do formy czeka aż ciasto wyrośnie? i kiedy sypie słonecznikiem po wierzchu:)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Kwiecień 2016, 16:26:50 »
A to jest jakiś przepis z zakwasem? Nie czaje tych procedur.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi