Autor Wątek: Test monety  (Przeczytany 2667 razy)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Test monety
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Luty 2024, 23:17:40 »
A może cukrowa moneta by była kompromisem?  :hihihi:


Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Test monety
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Luty 2024, 23:30:17 »
Koledzy, uprasza się o wyrażenie opinii o teście monety, a nie o tym, że ktoś pije espresso z cukrem czy bez.
Toż piszę, dlaczego onej monety nie potrzebuję. A że zostałem pouczony ws. cukru, to insza inszość. Już się ostatnio nasłuchałem o szkodliwości, to i nie odczuwam tej kropli w morzu.

@kabzior
Ładna. Da się w kantorze kupić?

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1967
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Test monety
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Luty 2024, 00:01:39 »
Toż piszę, dlaczego onej monety nie potrzebuję.

Ja też nie ale coś tam z cyfrą 5 na wszelki wypadek trzymam bo jakby zrobili ten pomiar obowiązkowy to i by mogli nie dopuścić do kupna kawy :lol2: albo jakiś konkurs z nagrodami czy rabatami i co wtedy bez piątaka ani rusz.

20240205_234432.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Test monety
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Luty 2024, 06:27:12 »
Tak z marszu: ECM, VST 25g, szczelina między mielonką a prysznicem prawie 14mm, na zdjęciu za bardzo nie widać głębokości, ale są wyżłobienia ok. 1mm od uderzeń spadającej wody na ciastko, doza, 20,5g, czas ekstrakcji 27s, uzysk 52,3g.
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2024, 06:38:33 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Test monety
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Luty 2024, 09:43:50 »
Nie jestem pewien, ale przy zapietej kolbie powierzchnia prysznica znajduje się poniżej brzegów sita. Oznacza to, że prawdziwa szczelina nie wynosi 14 mm, ale około 8-10 mm.
Tak czy inaczej, ciastko kawowe jest w porządku.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Test monety
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Luty 2024, 10:33:28 »
Oznacza to, że prawdziwa szczelina nie wynosi 14 mm, ale około 8-10 mm.
Tak. Nie dodałem, że to całkowita głębokość.  Przy większej dozie ratio mam 1:2, więc czy przy drobniejszym mieleniu bym je osiągnął? Pewnie tak. Czy wyeliminował bym wyżłobienia na powierzchni ciastka? Czy jest sens kombinowania z drastycznie mniejszą dozą, tj dużo większą szczeliną i drobniejszym mieleniem?
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Test monety
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Luty 2024, 11:34:35 »
Ale doktoryzacja...
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Test monety
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Luty 2024, 14:16:43 »
Teraz kwestia czy to, że napuchnięte ciastko oprze się o sitko prysznica i wyrówna, świadczy o mniejszej ilości kanałowania niż przy bardziej nierównym z wierzchu niższym ciastku? Ktoś to sprawdzał faktycznie w ślepym teście i i zmierzonym poziomie ekstrakcji?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Test monety
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Luty 2024, 15:10:46 »
ECM, VST 25g, szczelina między mielonką a prysznicem prawie 14mm, na zdjęciu za bardzo nie widać głębokości, ale są wyżłobienia ok. 1mm od uderzeń spadającej wody na ciastko, doza, 20,5g, czas ekstrakcji 27s, uzysk 52,3g.
LM Micra: VST 25g, brak wyżłobień, płaska powierzchnia (ale jakby były mikrokanały, chociaż podczas ekstrakcji nie bryzgało), więc Classika nie lubi mniejszej dozy, bo przy 5-cio groszowej szczeliniej nie ma, doza 20,8g, (hopper zasypany w 1/3, wykańczam dotychczasową kawkę, więc rozrzut przy 5s czasie mielenia na Ceado), ekstrakcja ok. 27s, uzysk 49,8g.

Plusem takich mniejszych doz jest, że cała baza tampera chowa się w sitku i widać równy poziom względem górnej krawędzi sitka.
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2024, 15:42:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi