Autor Wątek: Wypuszczanie pary z ekpresu  (Przeczytany 1326 razy)

Offline Bartlomiej99 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Gaggia Classic pro, v60, french press, kawiarka, aero, tygielek
  • Młynek: komeś, baratza sette 270
Wypuszczanie pary z ekpresu
« dnia: 03 Październik 2023, 10:47:06 »
Witam serdecznie  :D


Dzień dobry,

Od kiedy parzę kawę w swoim ekspresie (Gaggia classic pro 2019), zawsze po spienieniu mleka "wypuszczam" parę z ekspresu poprzez naciśnięcie przycisku wypuszczenia wody przez grupę. Tej praktyki nauczył mnie kumpel, od którego kupiłem ekspres. Według niego zapobiega to uszkodzeniu ekspresu, co i mi wydawało się racjonalne. Nie widziałem jednak w internecie, żeby ktokolwiek inny tak robił. Domyślam się, że mogłoby to mieć sens tylko w przypadku ekspresów z jednym boilerem.

Czy też tak robicie? Czy jest to może zbędna czynność z mojej strony? Za wszelkie opinie serdecznie dziękuję!
« Ostatnia zmiana: 03 Październik 2023, 17:40:56 wysłana przez Fux »

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 651
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Wypuszczanie pary z ekpresu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2023, 20:47:05 »
Znaczy po prostu napełniasz na nowo boiler - tak trzeba robić żeby znowu mieć pełny bojler przed następną kawą. Rurka wylotu do grupy jest u góry, więc jak zostawisz po spienianiu niepełny to potem przy kawie i tak musi go najpierw napełnić.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Wypuszczanie pary z ekpresu
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Październik 2023, 10:39:16 »
Arogancko zacytuję siebie z marca:

Cytuj (zaznaczone)
W jednobojlerowcach powinno się najpierw spuścić całą parę aż z dyszy zacznie lecieć woda, potem wyłączyć. Zwłaszcza jeśli ekspres nie ma automatycznego dopełniania wody w bojlerze. Schładzanie jest drugorzędne, jeśli nie robi się za chwile drugiej rundy kaw. Takie działanie napełnia bojler do roboczego poziomu i jednocześnie chroni grzałkę przed spaleniem przy następnym zimnym starcie.

Więcej:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13373.msg274573#msg274573
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Bartlomiej99 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Gaggia Classic pro, v60, french press, kawiarka, aero, tygielek
  • Młynek: komeś, baratza sette 270
Odp: Wypuszczanie pary z ekpresu
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Październik 2023, 17:34:04 »
Dziękuję za odpowiedzi, o to mi właśnie chodziło :D

Offline Biff

  • Wiadomości: 329
Odp: Wypuszczanie pary z ekpresu
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Październik 2023, 20:25:27 »
Akurat w GC nie ma to specjalnie wpływu na bezpieczeństwo grzałek, bo są one umieszczone na zewnątrz bojlera i nie mają kontaktu z wodą. Nie ma się zatem co stresować. Natomiast dla temperatury zaparzania kawy ma to fundamentalne znaczenie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi