Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1530596 razy)

Offline ChrisPL Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, V60, AP, Melitta AromaSignature DeLuxe
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic A, Bezzera BB005TM, C40, Aergrind, Astoria Super Jolly
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5070 dnia: 04 Sierpień 2018, 21:31:11 »
Szukam kawy do Aeropress, powinna smakować kawą bez kwaskowatości. Które ziarna w Twojej ofercie  mogę wykorzystać.
Dodam, że używam Comandante (o ile ma to jakieś znaczenie). Będę bardzo wdzięczny za sugestię.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5071 dnia: 06 Sierpień 2018, 07:40:33 »
Pytanie tak sformułowane jest dla mnie niczym węzeł gordyjski: "powinna smakować kawą bez kwaskowatości" ;). Dzięki temu, użyłem jednak ponownie Aeropressu. Zaparzyłem wczoraj Etiopię Aricha a dziś Brazylię Jaguara. Obie kawy były OK. W obu przypadkach zastosowałem 20g kawy, wody do pełna, na koniec dolewam wody do smaku. Stopień zmielenia różny, metody różne (prosta i odwrócona). Czasy zaparzania też różne, bo Etiopia zaparzała się przypadkiem ponad 10 minut, a Brazylia 2:30. Moim zdaniem Aeropress jest na tyle uniwersalnym przyrządem, że "dużo" można z nim zrobić i żeby kawy nie zepsuć, wystarczy odrobina wyobraźni...

Moim zdaniem wszystkie nasze kawy są dobre do Aeropressu -- wszystko zależy od gustu. Kwaskowatość, tak żywa np. w espresso albo przyjemna w V60, dość szybko "niknie" w aeropressowych metodach. Pod tym względem Aeropress jest dla mnie "najtrudniejszą" metodą zaparzania, bo zależy mi na czystej i przyjemnej kwaskowatości :). Myślę, że z naszych singli, te oto będą najbardziej stosowne do Twojego wymagania:

Single-origin, metoda sucha obróbki...
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2018, 07:44:52 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5072 dnia: 06 Sierpień 2018, 08:35:02 »
Hm..dlaczego kawa "nie powinna" wykazywać kwaskowatoścI?
Wszystkie moje single ją posiadają w mniejszym lub większym stopniu i to jest także cecha, której w nich SZUKAMY a także chronimy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5073 dnia: 06 Sierpień 2018, 10:20:55 »
kwaskowatość, tak żywa np. w espresso albo przyjemna w V60, dość szybko "niknie" w aeropressowych metodach.
Andrzeju, można się w równym stopniu z tym zgodzić jak i zaprzeczyć.  To wszystko zależy od przepisu. Próbowałeś z drobniejszymi przemiałami i temperaturami z zakresu 80-90stopni? Spróbuj np z minimalnie drobniejszym przemiałem niż do kawiarki czas 1:30 i dozą 6,5/100 temp nie wyższą niż 90 st. Jeśli z suchej obróbki ziarno to polecam 85-86 stopni.  Przy metodzie tradycyjnej powinno być odrobinę więcej kwasków, bo przy preinfuzji zawsze trochę krótko parzonej kawy przecieknie.

Offline ChrisPL Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, V60, AP, Melitta AromaSignature DeLuxe
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic A, Bezzera BB005TM, C40, Aergrind, Astoria Super Jolly
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5074 dnia: 06 Sierpień 2018, 11:46:49 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że w zasadzie każdą kawę można zaparzyć tak, aby nie była kwaśna. Kwestia grubości przemiału i sposobu parzenia, a metod parzenia w Aeropressie jest mnóstwo. Wniosek taki: kupuję minimum 0,5 kg kawy i eksperymentuję.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5075 dnia: 06 Sierpień 2018, 11:48:50 »
Do końca to tak nie jest, ale te kawy, które wymieniłem oprócz kwaskowatości mają to coś, co sprawia że wydają się słodkie :).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5076 dnia: 06 Sierpień 2018, 12:40:59 »
@ChrisPL Z mojego doświadczenia to najmniej owocowych kwasków miał Salwador La Cumbre i Brazylia Jaguara

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5077 dnia: 06 Sierpień 2018, 12:43:48 »
Te owocowe "kwaski" są i w tych kawach, ale obróbka sprawia że nie są jednoznacznie kwaśne ;).

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5078 dnia: 06 Sierpień 2018, 13:27:01 »
Jak mawiają Włosi, te kawy są dowodem na to, że Bóg istnieje :taktak: Uwielbiam "kwaski" a posmakowały mi bardziej niż La Claudina. 

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5079 dnia: 07 Sierpień 2018, 08:06:52 »
Wg mnie Claudina "wymiata" samym zapachem wszystkie inne ;). Otwierasz torebkę -- zapach oszałamia. Ten zapach jest tak intensywny już na etapie zielonego ziarna. W wielu źródłach można przeczytać, że zielona kawa pachnie ziemią i warzywem. Skąd ludzie biorą tę informację? Może tak jest w przypadku starych ziaren? Gdy otwieram worki, nawet Brazylii, czuję zapachy miodu i owoców, bo to też są kawy z suchej obróbki...

La Cumbre nie ma aż takiej intensywności, ale na pewno jest to świetna kawa. W końcu producent zna się na rzeczy, skoro tego roku "rozbił" konkurs CoE. Między La Claudina a La Cumbre jest spora odległość geograficzna. Kolumbia a Salwador -- to nieco różne kraje, więc różnice są znaczące. Każdy ma swoje wybitne walory, plusy, zasługi, kulturę :).
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2018, 08:11:13 wysłana przez Antonio »

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5080 dnia: 07 Sierpień 2018, 11:04:17 »
Zaiste zapach Claudiny "wymiata" oszałamia wręcz odurza w pozytywnym tego słowa znaczeniu :brawa: Działa silnie i na mnie, ale sensorycznie mam tak, że to walory smakowe odbieram jako decydujące. I w La Cumbre wszystkie jej smaki są tak idealnie zbalansowane, że mógłbym ją pochłaniać kilogramami, a ze względu na tę fascynującą odmienność ziaren, o której wspomniałeś, zwykle po spożyciu max 0,5 kg danej kawy mam ochotę zmienić ją na coś nowego.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2018, 11:06:23 wysłana przez dandy »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5081 dnia: 07 Sierpień 2018, 13:46:47 »
La Claudina obecna w naszym sklepie -- to mikrolot oznaczony jako "Natural: Lot #3". Będą jeszcze inne mikroloty od Juana Saldarriaga. Lot #3 w całości stonowią ziarna odmiany Castillo, odpornej na rdzę i "robaczki". Jest to hybryda, opracowana przez Cenicafé, Centrum Badawcze Cafe de Colombia w 2005 roku. Co ciekawe, Cenicafé wypuściło w świat aż 6 wersji tej odmiany. Nasza nazywa się ładnie: Castillo El Rosario i występuje w regionie Antioquia. Wszystko po to, by zapewnić różnorodność genetyczną -- bo ta z kolei gwarantuje większą odporność na rozprzestrzenianie się choroby. Więcej informacji o genezie i specyfice odmiany Castillo można znaleźć tutaj:

https://www.perfectdailygrind.com/2017/06/coffee-varieties-debunking-myths-around-castillo/
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpień 2018, 15:12:03 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5082 dnia: 09 Sierpień 2018, 10:52:43 »
Przypomnę, że wciąż mamy szereg promocji -->> bardzo dobrych kaw i że są już kolejne, świeże palenia moich mieszanek: Ariadna+, Stormy Weather, Chocolate Wave. Dziś rano Stormy Weather rozpoczęła mój dzień, jak zwykle w formie espresso, a potem power drinka bullet proof z dodatkiem masła -- miodzio  :szampan:.

Jako espresso spróbowałem też Brazylii YELLOW Bob-o-link, palonej przez Elę. Dla mnie jest to świetna kawa, zarówno do filtrów i espresso. Jest wprawdzie lekka i kwaskowata, ale jakaż to przyjemna odmiana i kontrast wobec "typowej" kawy do espresso. Myślę, że to numer 1 wśród naszych Brazylii w kategorii "third wave" ;).

« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2018, 10:58:20 wysłana przez Antonio »

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5083 dnia: 09 Sierpień 2018, 11:11:49 »
Na sam widok ślinka leci. Myślę,że przy najbliższej okazji zrobię zamówienie .

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5084 dnia: 09 Sierpień 2018, 11:20:17 »
W Ariadnie+ są kawy z obróbki mokrej czy jakieś naturale ?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi