Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1530613 razy)

Offline dandy

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 352
  • Ekspres: NS Musica, Aeropress, Grindripper, Slowpresso
  • Młynek: ECM S 64, Comandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5100 dnia: 17 Sierpień 2018, 12:02:48 »
I ja składam dzięki, Summer wchodzi mi obłędnie :pycha: więc postuluję aby została w takim składzie dopóki się tylko da :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5101 dnia: 17 Sierpień 2018, 18:53:11 »


To nieco inna kategoria niż Ariadna ;).
Taa... nieco? ;)


@Antonio, zamierzam zaparzyć Etiopię Aricha w V60. Możesz podpowiedzieć, w jakiej temperaturze będzie najlepiej? I w jaki czas celować?

Ja ją sypię do ekspresu - daje obłędne espresso.

Offline PawełM Mężczyzna

  • Wiadomości: 45
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5102 dnia: 17 Sierpień 2018, 19:32:20 »
I do mnie dotarła przesyłka. W 24h - fantastycznie. Dziękuję serdecznie z miły dodatek :-)
00000007.JPG
Zastanawiam się tylko nad datami. Na opakowaniu jest 7/08, na stronie jest 14/8. Która data jest właściwa?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5103 dnia: 17 Sierpień 2018, 19:56:12 »
Pewnie ta druga. Nie nadążamy z wewnętrzną komunikacją. Doris zmieniła treść, ale zapomniała o korekcie daty. Ładny ekspres :).
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2018, 20:00:40 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5104 dnia: 17 Sierpień 2018, 22:50:41 »
Dziś z pieca Synestezji wyszły kolejne palenia: Aricha, Claudina, Los Alpes RH, CEIBA, Jaguara, *Summer*. Był to kolejny, upalny dzień tego lata. Praca przy gorącym piecu w taką pogodę bywa bardzo męcząca...

Poza tym polecamy: doskonałą Rwandę Cyato PB, parę Salwadorów Chalatenango (Hondurita i Redonda) oraz *Juicy*.

Offline Dorota MA

  • Wiadomości: 54
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5105 dnia: 18 Sierpień 2018, 00:08:24 »
Z Ariadną + rzeczywiście, zafascynowana wpisywaniem zmienionego składu nie skupiłam się zupełnie na dacie, kawa z 14 oczywiście, najmocniej przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd 


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5106 dnia: 18 Sierpień 2018, 11:28:45 »
Espresso Chocolate Wave ;).

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5107 dnia: 19 Sierpień 2018, 11:04:26 »
Przebijam: doppio Etiopia Diima ;)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 691
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5108 dnia: 19 Sierpień 2018, 11:28:46 »
Do ty żeś jakiegoś spienionego mleka do tego nalał?

@Antonio. Przyznaję *Summer*, które od ciebie dostałem zasługuje na pochwałę. Szacun!

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5109 dnia: 19 Sierpień 2018, 11:39:26 »
Bledzioszek dripowy robiony w obniżonej temperaturze tak wychodzi, orzechowej cremy nie ma - za to smak...

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5110 dnia: 19 Sierpień 2018, 22:20:06 »
Do ty żeś jakiegoś spienionego mleka do tego nalał?

@Antonio. Przyznaję *Summer*, które od ciebie dostałem zasługuje na pochwałę. Szacun!


Dziękuję :-)  :kwiat:

Offline opad83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5111 dnia: 20 Sierpień 2018, 10:37:30 »
Do konsumentów Ariadny:) w jakiej temperaturze robicie espresso z aktualnego blendu. Nie mam PID i muszę ustawiać temperaturę bezpośrednio na płytce w moim Ascaso Uno Prof El. Wskazówki zaoszczędziły by mi trochę czasu. Przy 99 st na bloku co daje około 93 na wyjściu wody jest trochę kwaśno.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5112 dnia: 20 Sierpień 2018, 10:49:15 »
Poczekaj parę tygodni... ;)

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5113 dnia: 20 Sierpień 2018, 10:58:03 »
(...) jest trochę kwaśno.

i tutaj sam sobie udzielasz wskazówki, że trzebaby trochę "doparzyć espresso :)

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5114 dnia: 20 Sierpień 2018, 11:48:42 »
Właśnie zaparzyłem. Moja paczka co prawda z 13.07. Bawię się trochę z profilowaniem ciśnienia. U mnie przy 89 wyszło raczej gorzkawo niż kwaśno. Natomiast rano na innych ustawieniach młynka nawet dość słodko opadająco w lekką kwasowość. Także może z mieleniem poeksperymentuj.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi