Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516125 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6157
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5085 dnia: 09 Sierpień 2018, 11:51:10 »
Myślę, że to numer 1 wśród naszych Brazylii w kategorii "third wave"
Chyba Brazylii Bob-o-linka nie piłem, ale Aparecida jest bardzo przyjemna w przelewach, a Jaguara świetna w bardziej skondensowanych formach.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5086 dnia: 09 Sierpień 2018, 20:47:50 »
WAriadnie jest Brazylia z obróbki naturalnej a także robusta z obróbki mokrej..

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5087 dnia: 09 Sierpień 2018, 21:37:35 »
Dziękuję za odpowiedź

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5088 dnia: 10 Sierpień 2018, 14:55:28 »
Dziś rano Stormy Weather rozpoczęła mój dzień, jak zwykle w formie espresso, a potem power drinka bullet proof z dodatkiem masła -- miodzio  .

Co prawda pewnie połowa tego espresso to były resztki 3* ale i tak weszło super :), i to body... chyba zaraz łyknę drugie doppio ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5089 dnia: 14 Sierpień 2018, 09:38:56 »
Nie licząc Brazylii, w Ariadnie+, oprócz doskonałej robusty z Rwandy, jest tyleż innych arabik z obróbki mokrej: w ostatnim wydaniu były to ziarna z Salwadoru i Peru.

Ostatnio z moich paleń, najbardziej smakuje mi Stormy Weather vel "fajne i proste espresso". W składzie, oprócz Brazylii mamy tu ziarna z Panamy i Gwatemali, z obróbki mokrej rzecz jasna ;).

Offline PawełM Mężczyzna

  • Wiadomości: 45
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5090 dnia: 15 Sierpień 2018, 11:03:53 »
Hej, nie widzę w sklepie Ariadny+. Kiedy będzie?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5091 dnia: 15 Sierpień 2018, 12:34:18 »
Trochę się waham, czy tę nazwę mogę oddać mieszance, w której składzie jest niewiele, bo 7% robusty Mr. Kong. W zasadzie jest to niewyczuwalna w żaden negatywny sposób "dygresja" ;). Jeśli tak, to kolejną Ariadnę+ mamy od wczoraj :szampan: -->> Ariadna+.

Jeśli komuś brakuje "synestezjowych" Kenii, to zachęcam do przełamania "blendofobii" i spróbowania mieszanki Juicy. Właśnie wypijam cały dzbanek (20g/330ml) i się zachwycam. Niewiele brakuje do jakiejś rasowej Kenii, a sporo tu *słodyczy*. Jest to mieszanka Salwadoru Pena Redonda oraz dwojga Kolumbii (FW/Honey) -->> Juicy.

Offline PawełM Mężczyzna

  • Wiadomości: 45
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5092 dnia: 15 Sierpień 2018, 15:02:43 »
No i zamówiona ta Ariadna+ Aż 3 paczki :-) Może wymyślimy dla niej nową nazwę?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5093 dnia: 16 Sierpień 2018, 07:49:57 »
Właśnie zrobiłem espresso z tejże mieszanki. Bardzo mi smakuje :).
Słucham przy tym wykładu Mr. Hoffmana na różne tematy:

https://m.youtube.com/watch?v=yZkIoU4OO5A&feature=youtu.be
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2018, 08:07:20 wysłana przez Antonio »

Offline opad83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5094 dnia: 16 Sierpień 2018, 12:32:17 »
Ekspresowo dotarła do mnie kompozycja Ariadny. @Anotnio, dzięki za miły bonus w postaci La Claudiny. Już nie mogę się doczekać degustacji. Pozdrawiam.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5095 dnia: 16 Sierpień 2018, 13:47:35 »
To nieco inna kategoria niż Ariadna ;).

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5096 dnia: 17 Sierpień 2018, 11:19:42 »
Andrzeju dziękuję za zamówienie i szybką realizację. Za to o co prosiłem to bardzo dziękuję  :poklon:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5097 dnia: 17 Sierpień 2018, 11:40:23 »
 :szampan:

Offline Belo

  • Wiadomości: 73
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5098 dnia: 17 Sierpień 2018, 11:51:32 »
@Antonio, zamierzam zaparzyć Etiopię Aricha w V60. Możesz podpowiedzieć, w jakiej temperaturze będzie najlepiej? I w jaki czas celować?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5099 dnia: 17 Sierpień 2018, 11:54:27 »
Właśnie popijam drugi kubek ;). 20g/330ml/94 stronie/2:30-3:00. Tak, jak tutaj:

« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2018, 12:20:48 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi