@krystians
W wątku obok była może zbyt gorąca (ale z drugiej strony to zrozumiałe bo obracamy się pomiędzy 95C a 100C
) dyskusja o temperaturze wody i parzenia.
Dla mnie ciekawa i chętnie dowiedziałbym się więcej.
Wspomniałeś, że masz dobry termometr, a ja wiem, że też pasję i zacięcie do sprawdzania, różnych rzeczy. Jeżeli masz czas, może zrobiłbyś eksperyment i zmierzył temperaturę kawy podczas ekstrakcji.
Nie chodzi o udowadnianie komuś, czegokolwiek, po prostu wydaje mi się, że może być to przydatna wiedza.
Chodzi mi po głowie coś takiego, rozgrzanie dripera, standardowo, tak jak robisz zawsze i potem parzenie w dwu temperaturach 95 oraz tak blisko 100 jak się da. (Opcja 3 to mogłoby być, zagotowanie, przelanie i parzenie, ale wydaje mi się, że będzie to bardzo blisko 95C - choć test by to potwierdził, obalił).
Pomiar temperatury kawy (tej zmielonej) powiedzmy w 20 sekundzie pre-infuzji, oraz 10 sekund po ostatnim zalaniu. Bardzo jestem ciekawy jakie będę różnicę w temperaturach.
@Szczympek
A Tobie jeżeli się chce, zmierzenie wyniku takich ekstrakcji refraktometrem. Warto by oczywiście użyć tego samego przepisu, kawy chyba niekoniecznie.
Taka luźna prośba
A jak Wam się nie chcę, to też rozumiem i wracam do gotowania wrzątku
.
Sprawdziłem SCA też Cupping standard.
"
Cupping water temperature shall be 200°F ± 2°F (92.2 – 94.4°C) when poured on grounds."
Trochę się obawiam, że te 200F zostało wybrane z uwagi na równą liczbę 200. Ale być może nie tylko.