Autor Wątek: zaparzacz Good Grips  (Przeczytany 21463 razy)

Offline magicwojtek

  • Wiadomości: 91
  • Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Listopad 2018, 21:07:18 »
ktoś jeszcze używa tego zaparzacza? robicie preinfuzję ? zalewacie np. 50 ml wodą i czekacie z 20-30 sec i wtedy woda do "prysznica"?
jak mocno mielicie kawę?

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Listopad 2018, 13:36:48 »
Robię dokładnie tak, jak piszesz. W Aergrindzie mielę na ~2 pełnych obrotach dla dozy 18-24 g. Nie wiem niestety, jak to się tłumaczy na Severina.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Macierz

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Aeropress, kawiarka, french press, oxo
  • Młynek: Xeoleo 50mm
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Marzec 2019, 22:39:54 »
Może ktoś, kto używa oxo, zrobić zdjęcie jak powinno się mielić kawę? Oczywiście przy okazji parzenia kawy. Nigdy nie patrzyłem kawy w dripie, więc nie mam odniesienia, a opisy typu 16 klików na młynku xxx nic nie mówi, gdy nie ma się tego młynka.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Marzec 2019, 23:39:03 »
Przemiał powinien być gdzieś między solą a cukrem. Zależy od kawy. Musisz oczywiście dopasować się z czasem przelewu w okolicach 3-5 minut, ale najważniejszym wskaźnikiem będzie smak naparu. Jutro może będę robił w pracy, to cyknę fotkę.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Macierz

  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: Aeropress, kawiarka, french press, oxo
  • Młynek: Xeoleo 50mm
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Marzec 2019, 02:37:10 »
@JanekdF o super :)
Jeszcze napisz mi jak możesz jakie kawy stosujesz do oxo i jaką temperaturę plus minus i będę szczęśliwy  :poklon:

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Marzec 2019, 08:20:09 »
Wsypuję wszystko od jasnych do średnio palonych, zalewam wodą tuż po zagotowaniu, najpierw trochę do filtra (preinfuzja), zakładam pojemnik i czekam te ~30 sekund, zalewam resztę wody (w proporcji 100:6, czyli klasycznie) i zazwyczaj jest smacznie.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Marzec 2019, 13:00:58 »
Ja nawet pre-infuzji nie robię, mielę, wrzucam, zalewam do zbiornika i zawsze dobra wychodzi po przelaniu.

To jest magiczne urządzonko :) A ostatnie filtry jakie kupiłem do V60 wytrzymują nawet 3-5 kaw.

Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Sierpień 2019, 09:27:03 »
W jakie czasy celujecie przy tym zaparzaczu przy 200 ml? Jak wyglądają fusy po zaparzeniu? U mnie jest bardzo nieregularnie, powstają mocne wgłębienia w kilku miejscach. Mam też Gabi Master A i porównanie fusów wypada mocno na niekorzyść OXO.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Sierpień 2019, 14:13:05 »
A porównanie smaku? ;)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Sierpień 2019, 14:18:00 »
Musiałbym zrobić przy tych samym parametrach bezpośrednie porównanie. Póki co wyszło nieźle, ale mam wrażenie, że chyba bardziej płasko w smaku niż z Gabi. Idzie wolne to będzie czas żeby, więcej się pobawić i bezpośrednio porównać.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Sierpień 2019, 14:28:00 »
A ostatnie filtry jakie kupiłem do V60 wytrzymują nawet 3-5 kaw

 :wow2: Nigdy nie zdarzyło mi się użyć papierowego filtra ponownie  :ohyda:
Nawet nie wiem jak miałbym do tego podejść: czyścić z fusów, następnie suszyć - nie za dużo z tym zachodu? Poza tym zawsze trochę pyłu zostanie, co moim zdaniem blokuje przepływ w kolejnych przelewach.
Chociaż czytałem w wątkach archiwalnych na forum, że niektórzy koledzy wykorzystywali w przeszłości filtry ponownie. Ale to było zdaje się w początkach trzeciej fali i był problem z ich dostępnością w sklepach...



Offline RADMAN Mężczyzna

  • Wiadomości: 141
  • Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Październik 2019, 11:11:13 »
A skąd bierzecie filtry do OXO? Zagarnąłem jakieś Metroxa w markecie to tragedia.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6231
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Październik 2019, 11:41:02 »
Z najłatwiej dostępnych dobrej jakości to masz stacjonarnie Rossmannowe, a online Melitty (dostępne też w niektórych marketach) lub Technivorm.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Październik 2019, 12:01:07 »
z rossmana mówisz o tych https://www.rossmann.pl/Produkt/Dzbanki-i-filtry/Rubin-filtry-do-kawy-brazowe-rozm-4-100-szt,31246,8305 ?

Jak się mają do np Melitty? bo jak kiedyś kupiłem filtr z marki własnej tesco to była tragedia, zatykał się na sam widok kawy a posmaku tektury nie dało się pozbyć ale przy czymś z makro aro to i tak były delikatesem :(

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6231
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: zaparzacz Good Grips
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Październik 2019, 12:05:16 »
Robiłem porównanie z Melittami i Technivormami, czasowo te z Rossmanna wychodziły tak samo jak Melitty (krócej niż Technivormy). W smaku trzeba troszkę więcej wody przelać, żeby nie było posmaku papieru ale nawet jak się tego nie zrobi, to nie ma tragedii. Jeśli się nie wypłucze to z białych filtrów jest bardziej chemiczny posmak, a z tych rossmanowych taki trochę jak Inka trochę jak karton.

EDIT: znalazłem mój wpis z testami filtrów, który kiedyś robiłem.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=55.msg164989#msg164989
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2019, 12:32:25 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi