forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: hlary w 18 Sierpień 2019, 10:28:55
-
Witam.
Kupiłem sitko VST 18 g. Dla porównania przesyłam zdjęcia z sitkiem Bezzery 16 g. Na zdjęciach po prawej sitko Bezzery 16 g, a po lewej sitko VST 18 g.
Jakie są różnice ?
Sitko Bezzery wydaje się trochę węższe, ale i wyższe. Sitko VST jest szersze i niższe, ale ma większą średnicę "kratki".
W sitku VST kawa wypływa z większej średnicy, co ma wpływ na szybkość robienia espresso. W sitku Bezzery kawa ma większy "słup" i mniejszą średnicę wypływu. Co skutkuje koniecznością mielenia grubszego.
Nie mówiąc już o innym kształcie samych dziurek. VST jest wykonane precyzyjniej i widać zdecydowanie idealnie równe dziurki. W sitku VST wydaje się, że są to wyraźne dziurki, a w sitku Bezzery wydaje się, że jest to rodzaj kratownicy.
W sitku VST rzeczywiście kawy mieści się od 17 do 19 g, a w sitku Bezzery zawsze miałem od 19 do 22 g. Dla podawanych 16 g musiałby mielić zdecydowanie grubiej.
W sumie ustawienia stopnia mielenia i czasu parzenia espresso jest różne dla obu sitek. Tam, gdzie espresso z z VST wychodzi poprawne to w sitku Bezzery mamy blokadę i spaleniznę. W sitku VST kawę można zmielić zdecydowanie drobniej.
Poza tematem postu w sitku VST kawa z naked portafiltra wypływa jednostajnie, nic nie pryska na zewnątrz. Z sitka Bezzery sztuka była trudniejsza i mniej przewidywalna. W większym "słupie" kawa ... "tańczyła" zanim dotarła do kratownicy.
-
U mnie niestety przy moim grimacu nie mogę dogadać się z sitkiem vst 16g. Chyba za wysoko mam prysznic a może npf jest źle dobrany. Kiedy daje 17g kawy to niestety jest za dużo przestrzeni między powierzenia kawy a sitkiem i mam niezłe sikanie na pf. Drobniejsze mielenie nic nie zmienia. O grubszym mieleniu nie ma mowy bo wtedy kawa przelatuje za szybko. Lepiej jest kiedy sypie dużo więcej kawy czyli 20g niż zalecane ale to nie o to chodzi.
Dlatego kupiłem podobne sitko ims bez rowka i jest dużo lepiej.
Oczywiście ciagle kusi ponowne podejście ale czasami trochę szkoda mi nerwów.
Używam rożnego wdt, tamper tez dobrany i pomimo tego widzę np po odpięciu npf na brzegach ciastka dziurki po kanałowaniu. Kiedyś robiłem zdjęcie ale akurat go nie mam.
-
sitkiem vst 16g.
Chodzi Ci o 15 czy 18g? 16g jako takiej nie ma ofercie VST. VST sugeruje zakres nominalny +-1 gram. W większości przypadków zakres -1g->0 jest optymalny.
I w VST najczęściej odległość kawy od prysznica jest większa niż w tradycyjnym. Myślę, że w Twoim przypadku pomogła by łagodna preinfuzja na początek.
@hlary - Dobry zakup. Jak już nie ma czego poprawić to sitko VST faktycznie pozawala poczuć różnicę.
-
Sitko 15g VST Ridgeless. Mam regulowany przepływ w grimacu to może coś zaprogramuje na preinfuzje. Zamówię więcej kawy na zabawę i może nowy npf sobie sprawie.
Nie napisze ile sypnąłem bo kto tutaj by mnie zlinczował
Teraz używam i jest bardzo faje
Sitko IMS do portafiltra B70 2TC H24 E.
Doza: 14 - 18 g
Wysokość: 24 mm
Średnica zewnętrzna: 70 mm
Średnica wewnętrzna: 60 mm
Tamper: 58 mm
-
Jeżeli nie będziesz i tak używał, to chętnie wymienię się na wersję Ridged, z moją dopłatą ;). Będzie mi łatwiej wymieniać 15 vs 18;)
-
Jeżeli nie będziesz i tak używał, to chętnie wymienię się na wersję Ridged, z moją dopłatą ;). Będzie mi łatwiej wymieniać 15 vs 18;)
Może jak uda nam się w końcu spotkać to przedyskutujemy W sumie może tak drobne mielenie będzie pasowało też do kazaka i nie będę musiał mielić ręcznie.
-
Jakie są różnice ?
Możesz sprawdzić czy widzisz różnicę pomiędzy strumieniami przelewanej wody ale z dzbanka a nie z ekspresu ? Przepustowość jest taka sama?
-
Witam.
Kupiłem sitko VST 18 g. Dla porównania przesyłam zdjęcia z sitkiem Bezzery 16 g. Na zdjęciach po prawej sitko Bezzery 16 g, a po lewej sitko VST 18 g.
Jakie są różnice ?
Czy zauważyłeś różnicę w smaku? Ja właśnie też mam ten sam ekspres i zastanawiam się nad sitkiem VST lub IMS. Testowałeś może inne sitka niż VST? Jakiego tampera używasz do tych sitek (VST i standard Bezzera)?
Nie tutaj się witamy.
-
Czy zauważyłeś różnicę w smaku? Ja właśnie też mam ten sam ekspres i zastanawiam się nad sitkiem VST lub IMS. Testowałeś może inne sitka niż VST? Jakiego tampera używasz do tych sitek (VST i standard Bezzera)?
Wg mnie różnica jest. Nie znam sitek IMS. W każdym razie dokupiłem pojedyńcze sitko VST. Używam tampera od @Metiu. W każdym razie jest różnica w espresso.
-
Witam.
Kupiłem sitko VST 18 g. Dla porównania przesyłam zdjęcia z sitkiem Bezzery 16 g. Na zdjęciach po prawej sitko Bezzery 16 g, a po lewej sitko VST 18 g.
Hej! Odkopuję temat, ponieważ kupiłem niedawno maszynę Bezzery i właśnie sitko 16g, o którym pisałeś sprawia mi kłopoty. Jest ono opisane jako 16 g, ale szczerze mówiąc nawet przy 18 g wychodzi błoto - i to przy różnych ziarnach. Stopniem mielenia już też za bardzo nie mogę manipulować, przy tej gramaturze mam owszem uzysk 1:2, mieszczę się w czasie ekstrakcji 25-30 sek, ale potem z kolby wygrzebuję błotko. A gdy mielę ciut drobniej to kroplówka. Wydaje się, że jedyna droga to zwiększyć dozę, ale tego bardzo chcę uniknąć, ponieważ już i tak piję za dużo espresso ;)
Czy dalej używasz tych sitek VST, zdarza Ci się jeszcze używać starych Bezzery? Czy w dalszym ciągu parzysz na mniejszych gramaturach niż wcześniej przy użyciu sitek Bezzery?
I jeszcze pytanie, czy sita VST też tak mocno siedzą w kolbie i bez pomocy narzędzi potrafi je wyjąc tylko Edward Nożycoręki?