Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 300457 razy)

Offline cpu

  • Wiadomości: 332
  • Ekspres: Lelit Bianca, Aeropress, Prismo, Chemex, Gabi Master A, Clever Dripper
  • Młynek: Kinu M47 / Niche Zero / MYM54
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #765 dnia: 08 Grudzień 2018, 21:57:30 »
Hej, a gdzie mozna dostac NPFa 58 mm do Silvii ? Bo tak patrze i srednio jest z dostepnscia, a oryginal to kompletnie nie wiem gdzie znalezc.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #767 dnia: 21 Grudzień 2018, 22:20:23 »
Czy ktoś próbował w RS kawę z Coffeelab?

W szczególności Brazil Cemorrado. Miała niby być słodka a w smaku Ewidentnie nuty cytrusowe.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #768 dnia: 21 Grudzień 2018, 22:30:54 »
W szczególności Brazil Cemorrado

Sweet Edition czy jakoś tak?

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #769 dnia: 22 Grudzień 2018, 09:57:17 »
Tak, załączam zdjęcie opakowania.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #770 dnia: 22 Grudzień 2018, 11:23:53 »
To ta. Parzyłem ją w innym ekspresie, ale o cytrusowych nutach nie było mowy. Czekolada, orzechy i mniej słodyczy niż się spodziewałem. W sumie ziarenka ok., ale liczyłem na więcej. Zwłaszcza, że dwa pierwsze szoty były bardzo fajne. Może dlatego, że nie wymieliłem końca Gwatemali z tej palarni, a dosypałem Brazylii Sweet Edition.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #771 dnia: 22 Grudzień 2018, 12:05:33 »
Czyli może coś nie tak z moją ekstrakcją.

Ekspres nagrzany fest, kolba również. Zawsze pilnuje temperatury:
30 sek od wyłączenia grzania, flush 5-6 sek by nie sparzyć kawy.

Z 16,5g kawy mam 32g espresso w Ok 25-27 sek.

Moze grubiej zmielić ale dać 17g kawy?

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5085
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #772 dnia: 22 Grudzień 2018, 12:20:50 »
Próbuj zaraz po zapaleniu lampki grzania i bez flusha(a później zaraz po zgaśnięciu lampki i bez flusha).
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2018, 12:25:54 wysłana przez siewcu »

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #773 dnia: 22 Grudzień 2018, 12:29:30 »
Temperatura w RS w momencie załączenia się grzania ma ok 80C, to chyba zdecydowanie za mało?
Przy wyłączeniu ma ok 98C i rośnie jeszce do ok 106C, następnie zaczyna spadać.

Na YouTube jest kilka filmów. Można tez krócej czekać niż 30 sek i zrobić krótszy flush.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #774 dnia: 22 Grudzień 2018, 13:00:12 »
To może być problem z temperaturą w ekspresie, ale pomyłki palarni przy pakowaniu ziarenek, wykluczyć nie można.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #775 dnia: 22 Grudzień 2018, 13:29:26 »
Spróbowałem zgodnie z sugestia, bez flush.

1) Przy niskiej temperaturze - zdecydowanie kwasniejsza
2) Przy wysokiej temperaturze - chyba bez różnicy :)

16.2g przy obu probach.

Chyba powroce do Pellini Top :)

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #776 dnia: 23 Grudzień 2018, 15:36:20 »
Czy ktoś z Was posiada Rancilio Silvia V5 i może się wypowiedzieć na temat Temp Surfing ?

Większość testów w necie została zrobiona wersja 2 lub 3.
V5 ma inną (wymienną) grzałkę i izolowany boiler.

Mam podejrzenia w związku z tym, że ekspres ma inne parametry temperatury.
Ja tradycyjnie czekam 30 sek od nagrzania a później krótki flush.

Myślałem nawet by założyć termometr na bojlerze ale nie mam pojęcia jak i w którym miejscu...

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 859
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #777 dnia: 23 Grudzień 2018, 16:46:08 »
Myślałem nawet by założyć termometr na bojlerze ale nie mam pojęcia jak i w którym miejscu...

A tutaj na przykład czyli w typowym miejscu dla instalacji z PID czyli pod śrubkę termostatu parzenia kawy.

rancilio_termopara.jpg

Do wyboru masz co prawda aż trzy takie śrubki od obu termostatów, ale wg mnie dwie znajdujące się po prawej stronie (nie widać na zdjęciu) mają wpływ na montaż termostatu pary. Wsadzając pod blaszkę termoparę można doprowadzić do tego, że termostat pary będzie miał gorszy kontakt z bojlerem i może zaniżać pomiar, co będzie skutkowało wyższą realną temperaturą w bojlerze. Przy 150*C może mieć to już wpływ na bezpieczeństwo sprzętu.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #778 dnia: 23 Grudzień 2018, 16:53:11 »
Staraj się uzyskać ratio w inny sposob. Kiedy kończy lać się czarny gesty syrop i kakao a zaczyna jaśniejszy napar odrazu przerwij ekstrakcję. Sprawdź w jakim czasie to uzyskałeś, obserwuj kolor a nie ilość kremy. To kolor pokaże ci poprawnie zapazona kawe . Nie trzymaj się sztywno ratio. Kawę wypij a do następnej skoryguj parametry tak aby w nastepnej zbliżyć się do ratio. (Przemiał/doza) gdy trafisz już tylko temperatura zostaje. Termometr napewno zrobiłby robotę.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #779 dnia: 23 Grudzień 2018, 17:10:33 »
@Kekacz - dzięki, poszukam teraz odpowiedniego miernika temperatury.

@Mirek  - przy obecnej kawie mam wrażenie ze blonding już po 15 sek się pojawia.
Może zmiele drobniej i zmniejszę dozę z 16g do 15g. Bo zwiększenie dozy do 17g i zmielenie grubiej chyba da
Odwrotny efekt.

Z innej strony szybszy blonding powinien spłaszczyć smak a nie potęgować kwaskowosc.
Muszę obecną kawę na miejscu w Coffeelab spróbować z komercyjnego ekspresu i porównać


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi