Autor Wątek: Gaggia classic do americano  (Przeczytany 7493 razy)

ratio

  • Gość
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Kwiecień 2019, 19:47:42 »
Bardzo śmieszne  :ok:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Kwiecień 2019, 20:00:23 »
To, że Adam za szkołą Kafo pokazał na Czajnikowym możliwość przefiltrowania espresso nie znaczy jeszcze, że to powszechna praktyka.
Poza tym polecam przeanalizować co i jak z by passem.

ratio

  • Gość
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Kwiecień 2019, 20:07:46 »
Wydaje się logiczne.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Kwiecień 2019, 21:15:47 »
zaciekawiliście mnie tym filtrowaniem, nie pijam americano, więc nie mam zbytnio okazji spotykać się z tym, więc wróciłem się do filmiku i niewiem czemu ale oglądając ich produkcje, prawie zawsze coś mnie dziwi i wywołuje kręcenie głową, serio przefiltrowanie jednego espresso przez dripa zatyka filltr? eeee no i te durne gadanie o chemicznym posmaku chlorowanych filtrów do aero :[ gdzie oni tę kawiarnię zaopatrują :D no i chyba bardziej karkołomnego sposobu przelewania filtra do areo nie widziałem, prawdziwa sztuka żeby się nie poparzyć, komentowanie otwierania się porów w filtrze sobie daruję ;)

ale nie o tym miałem, naprawdę warto tyle zachodu z aeropresowaniem espresso, niż poprostu zrobić kawę w aeropresie? podobny zachód, a wręcz i więcej

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Kwiecień 2019, 22:29:12 »
Akurat z zatykaniem filtra to prawda :) Natomiast przeciskanie przez aero jest o tyle nieskuteczne, że przeciskanie przeciska też część tego o czym Adam mówi, że właśnie dlatego filtruje.

Offline kuczi74

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: Gaggia Classic, Melitta Aroma Elegance DeLuxe, Melitta Look
  • Młynek: Quick Mill Apollo
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Kwiecień 2019, 04:47:22 »
Wracając do americano, nie prościej uzyskć potrzebną gorącą wodę, przy okazji  robienia flusha do filiżanki ?
Ja tak robię i mi się sprawdza.

Offline LukaszC89

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Kwiecień 2019, 09:29:16 »
@LukaszC89 jak już koniecznie chcesz przelewać wodę przez kocioł ekspresu, to @olomarcin ma do sprzedania ekspres z 0,5l bojlerem, prawie dwa razy większym od nowej Gaggii, a starej ponad dwa.

Poszedłem za radą i wziąłem ekspres la spaziale rossini s1 od @olomarcin ma duży bojler więc wody powinno być pod dostatkiem do amaricano czy też pary do spieniania kaw mlecznych. Zobaczę w praniu z czym się to "je" ;)

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 317
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Kwiecień 2019, 11:30:07 »
 Gdybyś nie oparł się pokusie zaglądania do środka to cyknij parę zdjęć wnętrza i opublikuj.Chętnie pooglądamy  ::)
Smacznej kawuni.

Offline LukaszC89

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Kwiecień 2019, 07:51:12 »
Gdybyś nie oparł się pokusie zaglądania do środka to cyknij parę zdjęć wnętrza i opublikuj.Chętnie pooglądamy  ::)
Smacznej kawuni.

Proszę bardzo :)

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 317
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Kwiecień 2019, 14:03:52 »
Dziękuję. Ale śliczna "zakrętka". Tylko nie mogę wypaczać grzałki :-) .Wygląda na bardzo solidną konstrukcję.
"Będzie Pan zadowolony"

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Kwiecień 2019, 16:20:38 »
Grzałka chyba powinna być od tyłu, zamiast parowego hxa.

Offline LukaszC89

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: La spaziale Rossini S1
  • Młynek: Fiorenzto Doge 63
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Kwiecień 2019, 12:31:55 »
Dziękuję. Ale śliczna "zakrętka". Tylko nie mogę wypaczać grzałki :-) .Wygląda na bardzo solidną konstrukcję.
"Będzie Pan zadowolony"
Grzałka chyba powinna być od tyłu, zamiast parowego hxa.

Zdaje się być pod tą zakrętka właśnie bo z tylu są wyjścia od zasilania. Ale jak się rozgrzeje to trzyma jeszcze ciepło 2h. Jak piec kaflowy😄

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 317
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Gaggia classic do americano
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Kwiecień 2019, 13:26:20 »
Chłodno się zrobiło, to jak znalazł  ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi