forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: LukaszC89 w 18 Kwiecień 2019, 22:54:42

Tytuł: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 18 Kwiecień 2019, 22:54:42
Cześć.
Mam pytanie odnośnie przygotowywania americano przez gaggia classic. Czy wielkość boilera na to pozwoli. Czy trzeba rozgrzewac. Dwa razy?

Oraz pytanie bo spotkałem się z opinią że gaggia classic to tylko do expresso i przy innych może się przegrzewac czy tak faktycznie bywa?
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: Cinello w 19 Kwiecień 2019, 00:09:07
Jak zmielisz odpowiednio to naleci szklanka w kilkanaście sekund, więc da radę.

Każdy ekspres kolbowy robi tylko espresso. To od Ciebie zależy co później z tego będzie. Wlewasz gorąca wodę do filiżanki. Na to parzysz espresso. To jest americano. Niepotrzebny Ci duży bojler. Chyba, że chcesz zrobić espresso do wiadra.

Na stronie główniej jest poradnik. Mogłeś chociaż przeczytać.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 19 Kwiecień 2019, 07:01:06
Na stronie główniej jest poradnik. Mogłeś chociaż przeczytać.

Dokładnie!

Forum to kopania wiedzy o  :kawa: Zgłęb ją, a będziesz później usatysfakcjonowany ze swoich osiągnięć w przygotowaniu ulubionej kawki.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 19 Kwiecień 2019, 08:30:35
No tak ale do americano chciałbym grzać wodę z ekspresu, wlewać ze spieniacza np. jeśli jest taka możliwość.
Wtedy trzeba by pewnie podwójnie grzać?

W wątku na głównej stronie nie ma napisane czy ekspres kolbowy sie przegrzewa od kilkukrotnego robienia kawy np. dla 3-4 osób.
Czy tam jest jakieś zabezpieczenie w takim gaggia classic np.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: badiss w 19 Kwiecień 2019, 08:49:17
Im więcej zrobisz kaw i więcej wylejesz wody/pary z dyszy spieniacza to tym bardziej schłodzisz ekspres. Raczej martwilbym się niedogrzaniem a nie przegrzaniem.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: Kekacz w 19 Kwiecień 2019, 08:56:58
Oraz pytanie bo spotkałem się z opinią że gaggia classic to tylko do expresso i przy innych może się przegrzewac czy tak faktycznie bywa?

Trzeba zacząć od tego, że Gaggia Classic nie nadaje się do robienia expresso.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: Henry w 19 Kwiecień 2019, 11:59:59
No tak ale do americano chciałbym grzać wodę z ekspresu, wlewać ze spieniacza np. jeśli jest taka możliwość.
Wtedy trzeba by pewnie podwójnie grzać?

Americano czyli kubek do 250ml? Bez problemu. Zrobiłem przed chwilą test i nalałem cały kubek wody przez dyszę - temperatura końcowa 73 stopnie więc całkiem dobrze.

W wątku na głównej stronie nie ma napisane czy ekspres kolbowy sie przegrzewa od kilkukrotnego robienia kawy np. dla 3-4 osób.
Czy tam jest jakieś zabezpieczenie w takim gaggia classic np.

GC to raczej niedogrzewa jeśli za krótko wygrzewasz i nie zrobisz flush'a. Jest metalowa więc dość szybko traci temperaturę, a po każdym spienianiu uzupełniasz bojler zimną wodą więc go ochładzasz. Jedyny problem to duża histereza na czujniku temp. Więc warto doinstalować PID'a.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 19 Kwiecień 2019, 16:06:10
Oraz pytanie bo spotkałem się z opinią że gaggia classic to tylko do expresso i przy innych może się przegrzewac czy tak faktycznie bywa?

Trzeba zacząć od tego, że Gaggia Classic nie nadaje się do robienia expresso.


A jaki jest powód, że się nie nadaje?

GC to raczej niedogrzewa jeśli za krótko wygrzewasz i nie zrobisz flush'a. Jest metalowa więc dość szybko traci temperaturę, a po każdym spienianiu uzupełniasz bojler zimną wodą więc go ochładzasz. Jedyny problem to duża histereza na czujniku temp. Więc warto doinstalować PID'a.

Mam na oku właśnie gaggię classic z pid'em ale z 2010. Nie wiem czy ryzykować przy takim leciwym śprzęcie
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 19 Kwiecień 2019, 16:39:03
@Kekacz żartował, nie ma czegoś takiego jak "expresso" czy  "ekspresso".

A młynek posiadasz?
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: Henry w 19 Kwiecień 2019, 16:40:37
Tam się nie ma co psuć. Uszczelki wymieniasz i jedziesz kolejne 10 lat. W mojej przez tyle lat tylko raz się zawór 3-drożny zapchał kamieniem - popstrykałem na ślepym sitku i działa dalej.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 19 Kwiecień 2019, 17:47:35
@Kekacz żartował, nie ma czegoś takiego jak "expresso" czy  "ekspresso".

A młynek posiadasz?

Mam fiorenzato doge 63
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 19 Kwiecień 2019, 18:07:37
Lepszy do tego duży phin i kawa do przelewu. Jak chcesz wydać więcej możesz dokupić dzbanek z regulacją temperatury. Mimo że posiadam duży kolbowy ekspres często korzystam z phina.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: trez w 19 Kwiecień 2019, 19:58:38
esz same dobre rady :) a może wystarczy informacja, że ten mały ekspres ma malutki bojler chyba 150ml, albo 200? nie pamiętam, tak czy inaczej malutki, jak zlejesz co w nim jest wracasz do nagrzewania. Henry fajnie sprawdził, że jeden kubek oblecisz i to raczej wszystko, nie powinieneś używać go jako docelowe źródło gorącej wody, nie o tym myślał jego producent.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 19 Kwiecień 2019, 20:48:58
https://youtu.be/pBvmetrxRSE
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 19 Kwiecień 2019, 21:02:40
esz same dobre rady :) a może wystarczy informacja, że ten mały ekspres ma malutki bojler chyba 150ml, albo 200? nie pamiętam, tak czy inaczej malutki, jak zlejesz co w nim jest wracasz do nagrzewania. Henry fajnie sprawdził, że jeden kubek oblecisz i to raczej wszystko, nie powinieneś używać go jako docelowe źródło gorącej wody, nie o tym myślał jego producent.


Hmm to może bardziej rancilio Silvia albo LELIT Anna PL41LEM chociaż drugi chyba nie ma większego boilera niż gaggia
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: WS w 19 Kwiecień 2019, 21:14:40
Starsze Gaggie miały 100 ml bojlery, nowsze 300, Silvia 300, Anna 250. Około, bo mogę dokładnie nie pamiętać. No i wody w takim bojlerze jest mniej więcej połowa.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 19 Kwiecień 2019, 21:31:29
@LukaszC89, koniecznie musisz lać gorącą wodę z bojlera kolby?
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 19 Kwiecień 2019, 22:03:48
Wydaje mi się to wygodne. Podgrzewać w czajniki przez 15 minut to tak trochę słabo. Jak Wy to robicie?
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: trez w 19 Kwiecień 2019, 22:30:38
o, jak pisze WS wszystkie mają podobne pojemności ale to tak naprawdę nie ma znaczenia, żadne z małych urządzeń nie jest rozsądnym źródłem wrzątku, nie porównuj ich pod względem tego ile da się go zlać.

Pamiętaj, że pierwszym i podstawowym celem ekspresów jest zapewnienie stabilnej temperatury wody podczas ekstrakcji kawy, jako źródło gorącej wody służą głównie większe maszyny, trochę przy okazji, bo mając dużą masę i wody i temperatury, można skorzystać.

W sumie to nie wiem jakie są najmniejsze ekspresy z sensownym kranikiem, ale zostawię to lepiej obeznanym kolegą :)
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 20 Kwiecień 2019, 16:13:47
@LukaszC89 jak już koniecznie chcesz przelewać wodę przez kocioł ekspresu, to @olomarcin ma do sprzedania ekspres z 0,5l bojlerem, prawie dwa razy większym od nowej Gaggii, a starej ponad dwa.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 20 Kwiecień 2019, 21:42:47
Ja osobiście na americano grzeje wodę w czajniku. Szybciej wygodniej. Szczególnie gdy potrzeba więcej niż jedno. Jak się ma Hx z 5czy 10 litrowym bojlerem i rota pompą to można się bawić w wodę z ekspresu. A jak się ma maleństwo i z wibracyjną to szkoda sprzętu i czasu.

Twój czajnik gotuje wodę w 15 min?
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 20 Kwiecień 2019, 23:00:26
Twój czajnik gotuje wodę w 15 min?

Może przekoloryzowalem. Może gdy wleje minimalnie wody to dużo szybciej. Ale to zawsze jakis dodatkowy krok. Wiem powiecie pewnie ze trzeba byłoby kupić ekspres automatyczny. Ale słyszałem że jednak lepszy smak osiąga się osobnym mlynkiem żarnowym i kolbą jak już.
No i nie wiem dlaczego ale fajnie tak z młynka kolbę wpiąć w ekspres uznaje to jako swojego rodzaju klimat.
Może Trochę nie przewidywałem że ekspresem z małym bojler em będzie problem z wodą do espresso i być może poszedłem w złym kierunku a gdybym chciał z dwoma bojler ami to cenowo kosmos będzie.
@olomarcin ma do sprzedania ekspres z 0,5l
Jaki model? Jest on gdzieś w dziale sprzedaży? Napisałem pw ale może szybciej uda się dowiedzieć.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 20 Kwiecień 2019, 23:09:11
Espresso robisz w ekspresie.
Do tego dolewasz wody z czajnika. Do espresso nie dolewasz wrzątku, więc de facto, podgrzewasz sobie wodę przed - nie musi się nawet zagotować.
Nic prostszego. Serio.
Ja robię americano codziennie, i używam czajnika mimo posiadania ekspresu z bojlerem 2,3 l.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: Henry w 20 Kwiecień 2019, 23:15:14
Ditto.
I tak muszę iść do kuchni po kubek.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 21 Kwiecień 2019, 07:20:28
@LukaszC89 jaja wielkanocne sobie robisz? @olomarcin od tygodnia się ogłosza  tu na forum z Cucina Dimodena:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7474.new;topicseen#new
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 21 Kwiecień 2019, 09:38:37
jaja wielkanocne sobie robisz?

Nie powiem że mi się nie udziela 😀
W takim razie kontynuując.
Zdrowych Wesołych Świat dla Wszystkich cierpliwych w tym temacie. 😄
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 21 Kwiecień 2019, 10:14:15
@LukaszC89 moja sugestia, wraz z Twoimi "koniecznymi" potrzebami: kupujesz kolbę Gaggię, czy inną np od @olomarcin i taki czy inny termometr (zdjęcie). Gotujesz potrzebną ilość przefiltrowanej wody, wkładasz termometr i teraz masz czas na zrobienie espresso do momentu ostygnięcia wody 70-75 stopni. Espresso wlewasz do kubka z wodą (podobno w takiej kolejności americano jest smaczniejsze, ale sprawdź) o właściwej temperaturze i americano gotowe kawka
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: piomic w 21 Kwiecień 2019, 17:47:10
Espresso wlewasz do kubka z wodą (podobno w takiej kolejności americano jest smaczniejsze, ale sprawdź) o właściwej temperaturze i americano gotowe kawka

Bardziej chodzi o wygląd - espresso zrobione na wodę (filiżanka z wodą wprost pod wylewkę) zostawia piankę z cremy.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 21 Kwiecień 2019, 19:40:33
@piomic espresso przed wlaniem do wody filtruję się, także z cremy nic nie zostanie. Zakładam, że nie widziałeś o tym, więc jest nas dwóch.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: piomic w 21 Kwiecień 2019, 19:43:48


filtruję się, (...) Zakładam, że nie widziałeś o tym, więc jest nas dwóch.

No nie wiedziałem że się filtrujesz, ja się nie filtruję więc nie jest nas dwóch.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 21 Kwiecień 2019, 19:47:42
Bardzo śmieszne  :ok:
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 21 Kwiecień 2019, 20:00:23
To, że Adam za szkołą Kafo pokazał na Czajnikowym możliwość przefiltrowania espresso nie znaczy jeszcze, że to powszechna praktyka.
Poza tym polecam przeanalizować co i jak z by passem.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: ratio w 21 Kwiecień 2019, 20:07:46
Wydaje się logiczne.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: trez w 21 Kwiecień 2019, 21:15:47
zaciekawiliście mnie tym filtrowaniem, nie pijam americano, więc nie mam zbytnio okazji spotykać się z tym, więc wróciłem się do filmiku i niewiem czemu ale oglądając ich produkcje, prawie zawsze coś mnie dziwi i wywołuje kręcenie głową, serio przefiltrowanie jednego espresso przez dripa zatyka filltr? eeee no i te durne gadanie o chemicznym posmaku chlorowanych filtrów do aero :[ gdzie oni tę kawiarnię zaopatrują :D no i chyba bardziej karkołomnego sposobu przelewania filtra do areo nie widziałem, prawdziwa sztuka żeby się nie poparzyć, komentowanie otwierania się porów w filtrze sobie daruję ;)

ale nie o tym miałem, naprawdę warto tyle zachodu z aeropresowaniem espresso, niż poprostu zrobić kawę w aeropresie? podobny zachód, a wręcz i więcej
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 21 Kwiecień 2019, 22:29:12
Akurat z zatykaniem filtra to prawda :) Natomiast przeciskanie przez aero jest o tyle nieskuteczne, że przeciskanie przeciska też część tego o czym Adam mówi, że właśnie dlatego filtruje.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: kuczi74 w 25 Kwiecień 2019, 04:47:22
Wracając do americano, nie prościej uzyskć potrzebną gorącą wodę, przy okazji  robienia flusha do filiżanki ?
Ja tak robię i mi się sprawdza.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 26 Kwiecień 2019, 09:29:16
@LukaszC89 jak już koniecznie chcesz przelewać wodę przez kocioł ekspresu, to @olomarcin ma do sprzedania ekspres z 0,5l bojlerem, prawie dwa razy większym od nowej Gaggii, a starej ponad dwa.

Poszedłem za radą i wziąłem ekspres la spaziale rossini s1 od @olomarcin ma duży bojler więc wody powinno być pod dostatkiem do amaricano czy też pary do spieniania kaw mlecznych. Zobaczę w praniu z czym się to "je" ;)
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: yo w 26 Kwiecień 2019, 11:30:07
 Gdybyś nie oparł się pokusie zaglądania do środka to cyknij parę zdjęć wnętrza i opublikuj.Chętnie pooglądamy  ::)
Smacznej kawuni.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 27 Kwiecień 2019, 07:51:12
Gdybyś nie oparł się pokusie zaglądania do środka to cyknij parę zdjęć wnętrza i opublikuj.Chętnie pooglądamy  ::)
Smacznej kawuni.

Proszę bardzo :)

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]

 [ You are not allowed to view attachments ]
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: yo w 27 Kwiecień 2019, 14:03:52
Dziękuję. Ale śliczna "zakrętka". Tylko nie mogę wypaczać grzałki :-) .Wygląda na bardzo solidną konstrukcję.
"Będzie Pan zadowolony"
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: Bacek w 27 Kwiecień 2019, 16:20:38
Grzałka chyba powinna być od tyłu, zamiast parowego hxa.
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: LukaszC89 w 28 Kwiecień 2019, 12:31:55
Dziękuję. Ale śliczna "zakrętka". Tylko nie mogę wypaczać grzałki :-) .Wygląda na bardzo solidną konstrukcję.
"Będzie Pan zadowolony"
Grzałka chyba powinna być od tyłu, zamiast parowego hxa.

Zdaje się być pod tą zakrętka właśnie bo z tylu są wyjścia od zasilania. Ale jak się rozgrzeje to trzyma jeszcze ciepło 2h. Jak piec kaflowy😄
Tytuł: Odp: Gaggia classic do americano
Wiadomość wysłana przez: yo w 28 Kwiecień 2019, 13:26:20
Chłodno się zrobiło, to jak znalazł  ;)