Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 305929 razy)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #915 dnia: 20 Październik 2020, 17:30:38 »
Ja podjadam głównie Vivani 92% z Panamy, jak dla mnie jest ok, ale muszę spróbować tych polecanych, będzie jakiś punkt odniesienia :) Gorzka z Wedla też fajna, choć zasługę trochę przypisuję smakowi wyniesionemu z domu. Rodzice taką podjadają.

Offline jarrro

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #916 dnia: 20 Październik 2020, 19:04:31 »
Wiem, że to wątek czekoladowy, jednak po chamsku dorzucę swoje pięć groszy. Intuicja mówi mi, że czekolada mnie jest zdrowa, bo ma cukier i tłuszcz jednocześnie. To nie jest dobre połączenie dla organizmu, sprzyja tyciu i różnym chorobom cywilizacyjnym. Osobiście bardzo polubiłem czekoladę w wersji pierwotnej, zajadam się ziarnami kakao.
Oczywiście nie każde ziarna do tego się nadają. Cukry to biała śmierć. Węglowodany w organizmie podczas trawienia przekształcają się w cukry, to wystarczy. Co najgorsze, cukier silnie uzależnia, trudna jest walka z nałogiem cukrowym.
Gdy mnie najdzie ochota na słodkie, to jem winogrona.
A ziarna kakao są boskie, takie świeżo uprażone.
Bardzo serdecznie przepraszam, jeśli kogoś zdenerwowałem.
Chodzi o to, że życie jest jedno, krótkie i nie wiadomo, kiedy się skończy.
Bardzo serdecznie przepraszam

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #917 dnia: 20 Październik 2020, 19:21:29 »
Tu masz skład Arhuaco 82%:

NUTRITION FACTS Per 100g

Energy :   2401kJ/574kcal
Fat:   46g
- of which saturated:   28g
Carbohydrates:   24g
- of which sugars:   17g
Dietary Fibers:   15g
Protein:   9g
Salt:   0.03g

Jak nie zjadasz całej tabliczki na raz, to myślę, że taki dodatek cukru nie będzie szkodził (aktualne zalecenia to chyba poniżej 10 grama dodanego cukru dziennie?). Masz prawie tyle samo błonnika, sporą zawartość tłuszczów i do tego jeszcze sensowną ilość białka. Pewnie, że lepiej wcinać kakaowca, najlepiej na surowo, ale... ciężkie to w naszym klimacie.
Jak dla mnie taka czekolada to sensowny kompromis.
Czekolady 100%, też mają swój klimat, mam teraz dwie tabliczki od Zottera: Madagascar  i Peru. Ale to już bardzo wytrawny deser. Dla mnie bardziej jak ser do wina, niż "coś słodkiego".

Dla porównania 100 gram winogron ma 16 gram cukrów prostych.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #918 dnia: 20 Październik 2020, 19:46:45 »
Jakoś te gorzkie z Wedla są dla mnie wyjątkowo niesmacznie gorzkie.

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #919 dnia: 20 Październik 2020, 19:59:02 »
Dla mnie, dla odmiany, kwaśne :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #920 dnia: 20 Październik 2020, 20:01:07 »
Dla mnie dość mocno słodko-mdło-waniliowe ;).
I weź się teraz dogadaj? :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #921 dnia: 20 Październik 2020, 20:10:39 »
Widocznie masz ten zmysł pozwalający wyczuć słodycz w pierwszym planie goryczy :D

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #922 dnia: 20 Październik 2020, 20:20:26 »
To chyba kwestia przyzwyczajenia i diety. Moje córy jadły ze mną czekolady 85%. Do czasu aż babcia kupiła mleczne i białe ;). Fakt, cukier uzależnia :)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6159
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #923 dnia: 20 Październik 2020, 21:04:45 »
Ale ja nie twierdzę, że kawa 85% musi być gorzka tylko w tych Wedlach jest coś takiego hmm.. Chyba te ziarna są ciemno palone. Jakby to powiedzieć nie pod moje DNA ;)

Offline pietro

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #924 dnia: 21 Październik 2020, 13:52:49 »
Spróbowałem czekolady Udzungawa 70% Tanzania z Orginal Beans, dobra, faktycznie inna klasa, tak jak w opisie aromaty pomarańczy, toffi, aż się zdziwiłem że tak może smakować czekolada bez dodatków, choć jak dla mnie, to jednak za słodka, no może tak w granicy.

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #925 dnia: 21 Październik 2020, 20:20:00 »
Ostatnio zajadalem się czekolada od Pana Pelczara. Co prawda z dodatkami w postaci liofilizowanych owoców, ale fajna, dobra czekolada. Kakao to trochę ponad 70% a jednak wrażenie, że jest dość słodka. No i fajny kontrast w postaci owoców. Nie mam jednak wielkiego rozeznania w czekoladzie, ale czuc, że to lepsze niż sklepowe tabliczki.
Wydaje mi się, że dobre czekolady, mimo że są gorzkie, to mają w sobie słodycz, zupełnie inaczej niż taka gorzka typu alpengold. Takie raczej nie mają w sobie słodyczy.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #926 dnia: 13 Grudzień 2020, 14:37:50 »
Wczoraj Academy of Chocolate opublikowało wyniki konkursu na najlepsze czekolady rzemieślnicze 2020 roku.
Trzy tabliczki Beskid stanęły na podium.
Srebro dla Wenezuela Chuao 90%
Brąz  dla Peru Satipo 100%
i kolejny już brązowy medal dla mlecznej czekolady  Wenezuela Caicara del Orinoco 50%.

Míšina čokoláda też zgarnęła sporo nagród w tym złoto za Tanzanię 100% i Madagascar Dark Milk Chocolate 58.5% + blueberries.

https://academyofchocolate.org.uk/awards/2020/?fbclid=IwAR16Gka3jV3JsVXsktqyt3-NE3NL3aLHNhB2bReF3N7UNI-F0E_fl_sI-IY
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2020, 15:15:11 wysłana przez pj.w »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #927 dnia: 13 Grudzień 2020, 14:56:01 »
Serio z tym złotem za 100%? Ale miałem nosa do tej właśnie czekolady, bo sam jej przyznałem mój samozwańczy złoty medal ;).
Fajnie, że Beskid jest na fali wznoszącej. Ciekawe jak pozostałe polskie firmy?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #928 dnia: 13 Grudzień 2020, 15:20:20 »
Nie znam marek, a nie podają kraju.
Nie wiem też na ile te nagrody są prestiżowe. Tu nie jest tak jak w sporcie że jeden medal każdego koloru. Złotych jest nie dużo, ale już srebrnych czy brązowych bardzo wiele.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #929 dnia: 13 Grudzień 2020, 16:38:53 »
Manufaktura Czekolady i Surovital (oni mają jakąś jeszcze jedną specjalną markę).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi