Autor Wątek: Kolba do E61 - starte chromowanie?  (Przeczytany 2904 razy)

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Kolba do E61 - starte chromowanie?
« dnia: 15 Listopad 2020, 18:12:17 »
Czy to normalne, że po roku użytkowania, chromowanie wewnątrz kolby może się zetrzeć?

Po lewej, roczna kolba. Po prawej, nieużywana.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2020, 18:20:28 »
Zależy jeszcze jaka jest jakość tej powłoki chromu.
W ciągu roku w warunkach domowych ciężko zetrzeć tą powłokę, ale jak widać da się.
Coraz więcej  topowych marek stosuje portafiltry ze stali. Dużo łatwiej utrzymać takie  w czystości.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2020, 18:30:41 »
Najbardziej mnie zastanawia czy jakieś śladowe ilości tego ścierającego chromu nie lądują czasem w espresso...

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2020, 18:54:32 »
Najbardziej mnie zastanawia czy jakieś śladowe ilości tego ścierającego chromu nie lądują czasem w espresso...

Chrom to mikroelement , potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikro ilości pewnie nie zaszkodziły,  oby  większy fragment  powłoki chromowanej się nagle nie ukruszył i nie wpadł do filiżanki bo to już takie bezpieczne mogłoby nie być .

Offline red Mężczyzna

  • Wiadomości: 264
  • Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopad 2020, 19:37:56 »
Czy to normalne, że po roku użytkowania, chromowanie wewnątrz kolby może się zetrzeć?
Ta roczna kolba to oryginał od Twojego Profiteca?

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2020, 21:16:22 »
Dlatego dobrze używać NPF, zamknięta kolba tylko ze ślepym sitkiem do czyszczenia.

skansen

  • Gość
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2020, 21:23:12 »
Może to autosugestia, ale mi bardziej ostatnio smakuje kawa z dobrze rozgrzanego zwykłego portafiltra niż z NPF  8)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopad 2020, 22:46:43 »
 8)
Może to autosugestia, ale mi bardziej ostatnio smakuje kawa z dobrze rozgrzanego zwykłego portafiltra niż z NPF  8)

Trafiasz  7 na 10  w  "ślepym teście ", która kawa z NPF a która z pełnego i ja Ci wierzę  8)

ps. tylko kiedy ten test zrobimy jak pandemia ... ;)

« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2020, 22:56:57 wysłana przez PiotrekBM »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2020, 08:16:24 »
Czy to normalne, że po roku użytkowania, chromowanie wewnątrz kolby może się zetrzeć?
Ta roczna kolba to oryginał od Twojego Profiteca?


Tak, oryginał z Profiteca. Aczkolwiek podejrzewam, że jest to jakiś generyk który wiele firm dodaje do swoich ekspresów.

Dlatego dobrze używać NPF, zamknięta kolba tylko ze ślepym sitkiem do czyszczenia.

Najczęściej robię espresso x 2, więc NPF'a używam rzadziej.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2020, 10:45:42 »
Jeżeli Cię to martwi, to polecam PF od Cafelat ze stali nierdzewnej.
Świetnie zrobione.

Offline red Mężczyzna

  • Wiadomości: 264
  • Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2020, 11:38:18 »
Tak, oryginał z Profiteca. Aczkolwiek podejrzewam, że jest to jakiś generyk który wiele firm dodaje do swoich ekspresów.
U mnie w półrocznej Lelicie Mara X też już widać pierwsze ślady wytarcia. Od razu mi lepiej jak wiem, że to raczej standard we wszystkich firmach a nie kwestia słabej jakości Lelita :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2020, 13:44:06 »
U mnie w  La Marzocco LM portafiltry po 3 latach i 9 miesiącach użytkowania jak nowe. Praktycznie zero zużycia. No ale w LM są ze stali nie z mosiądzu pokrytego chromem. Te stalowe są niestety droższe w produkcji.
Ale np NPF  LaMarzocco już robi tradycyjnie z mosiądzu. Wyszli  chyba z założenia, że nie ma dna, to  nie ma się co ścierać. 
Chętnie pokazałbym zdjęcia tych portafiltrów , ale niestety nie mogę ich dodać.
Za to vaccum breaker valve muszę wymienić , bo zaczyna być go/ją  słychać ( nie za każdym razem).
Teraz już wiem czemu LM zaleca wymianę vbv raz do roku, a max po 2 latach.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2020, 14:49:41 wysłana przez PiotrekBM »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5291
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2020, 14:26:36 »
U mnie to samo.

Tylko obejrzyjcie, jaka grubość warstwy chromu jest położona na zewnątrz kolby, a jaka wewnątrz?

Kiedyś bardzo stary kawosz mi powiedział, że wnętrze kolby dokładnie się nie myje, tylko woda, a szczególnie płynem do naczyń i szorowanie gąbką, bo ma być czarne od kawki, i dopiero wtedy jest ok.

Jakoś mnie nie przekonał i myję.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2020, 14:41:09 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopad 2020, 15:49:15 »
Dzięki wielkie za wszystkie opinie!

Dostałem też informacje w tej sprawie od CoffeeSite:
- ścieranie chromowania wewnątrz kolby jest jak najbardziej normalne
- na dnie kolby jest tylko lekkie chromowanie, nie pełne jak na zewnątrz
- chrom nie ściera się podczas zaparzania, a podczas czyszczenia (ja właśnie co kilka dni lekko szoruję szczotką do zmywania żeby zmyć czarny nalot)
- kolby dla Profitec'a produkuje włoska firma (nie pamiętam nazwy) która istnieje prawie sto lat, produkty spełniają nabardziej restrykcyjne wymogi (USA)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kolba do E61 - starte chromowanie?
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopad 2020, 20:44:45 »
produkuje włoska firma
Zdaje się, że ta.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi