Autor Wątek: Spienianie mleka - latte art  (Przeczytany 273850 razy)

Offline skizzo

  • Wiadomości: 32
  • Ekspres: ELECTROLUX EEA 250
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Sierpień 2014, 20:57:03 »
Maciej wrzucaj filmik jak powstają twoje dzieła na kawie, bo wygląda super :D

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Wrzesień 2014, 20:27:01 »
Czy do malowania lepiej nadaje się "mleko dla baristow"  z tego co wiem ma 3,8 zawartości białka czy raczej nie ma to zbytniego znaczenia. Druga sprawa czy capu lepiej smakuje z tym mlekiem?

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Wrzesień 2014, 20:59:39 »
Nie jest to super hiper wynalazek. Oprócz nieco innego smaku (bardziej "śmietankowy") nie widzę różnicy między tym mlekiem a tradycyjnym 3,2 %
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Wrzesień 2014, 21:12:19 »
W takim razie zamówię kilka sztuk i sprawdzę.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Wrzesień 2014, 22:23:05 »
Jakiś czas temu to mleko było dostępne w Makro.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Wrzesień 2014, 22:47:06 »
mleko dla baristów z rioby z tego co kojarze, ma 3,2

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Wrzesień 2014, 05:28:04 »
Ale 3,2 czego bo tak napisałeś że można podpiąć każdy parametr pod to

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Wrzesień 2014, 06:55:21 »
Dla mleka wyznacznikiem jest tłuszcz.
W młynie: ziarna

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Wrzesień 2014, 06:57:52 »
Dla spieniacza białko.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4828
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Wrzesień 2014, 07:07:14 »
3,2% to zawartość tłuszczu, białka jest "podwyższona zawartość"  :) (gdzieś była informacja że podobno do 3,8)

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Wrzesień 2014, 10:43:40 »
napisze Wam później parametry tej rioby

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Wrzesień 2014, 23:35:13 »
to tak:
tłuszcz 3,2
węglowodany 5,6
białko 3,8
oczywiście na 100

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Wrzesień 2014, 21:05:02 »
Dziś zakupiłem mleko UHT Hej 3,8%. Świetnie się spienia zdecydowanie lepiej niż 3,2% tłuszczu pasteryzowane. Zawartość białka jest mniejsza niż w pasteryzowanym gdzie jest 3,2 %białka. Ogólnie polecam a nie długo porównam z mlekiem dla speców baristów.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2014, 21:07:22 wysłana przez manfred »

Offline mariuszdbki Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Wrzesień 2014, 21:16:19 »
Moim zdaniem lepiej radzą sobie mleka nie-UHT (pasteryzowane). Zwykle używam Wiejskie 3.2% (w takiej plastikowej butelce z rączką) i jak najbardziej polecam.

Dodatkowo, przed spienianem, dobrze schładzam dzbanek wrzucając go (bez mleka w środku) na trochę do zamrażarki - wtedy mam więcej czasu na zrobienie poprawnej struktury i nawet na delonghi da się w miarę przyzwoity jogurcik uzyskać ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Spienianie mleka - latte art
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Wrzesień 2014, 21:17:57 »
Dodatkowo, przed spienianem, dobrze schładzam dzbanek wrzucając go (bez mleka w środku) na trochę do zamrażarki

Podobnie trzymam cztery dzbanki w lodówce w zależności który będe używał.
Zwykle używam Wiejskie 3.2% (w takiej plastikowej butelce z rączką) i jak najbardziej polecam.
Piątnica czy jakoś tak?

Spieniałeś mleko UHT Hej 3,8% czy tylko tak Ci się wydaje że najlepsze są 3,2.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2014, 21:24:09 wysłana przez manfred »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi