Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 173880 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #150 dnia: 23 Styczeń 2014, 10:46:10 »
A jaki symbol mają te filtry?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #151 dnia: 23 Styczeń 2014, 12:58:47 »
Na logikę to chyba właśnie dobrze przechowywane, suche filtry powinny sprężynować bardziej, niż te, którym się nieco nawilgło w czasie.
Na niektórych filmach widać, że filtr jest przytrzymywany przed zalaniem, bo chce uciekać.

Tyle teorii, z mojej praktyki z innymi filtrami i innymi stelażami: czasem uciekają, szczególnie jak składam filtry \_/ w V.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Chemex
« Odpowiedź #152 dnia: 23 Styczeń 2014, 13:09:42 »
A tak z ciekawości, czy wyskakiwanie przekłada się jakoś na parzenie?  bo nie wydaje mi się. W moim małym chemeksie czasami muszę ptrzytrzymać, a czasami ładnie się blokuje. Oczywiście suchy. Przepłukany już ładnie się układa  ; )

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Chemex
« Odpowiedź #153 dnia: 23 Styczeń 2014, 17:08:21 »
Symbol filtrów to- FS 100.
Wyskakiwanie filtra nie ma żadnego wpływu na jakość parzenia. A tak poza tym- kawa z chemexa jest świetna :)
Metoda parzenia jakże prosta, a potrafi wydobyć z kawy wg mnie najczystszy bukiet smakowy w porównaniu do innych alternatyw ;D

Offline skarbimirek

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: chemx, AP, drip, kawiarka
  • Młynek: Graef cm 800
Odp: Chemex
« Odpowiedź #154 dnia: 27 Styczeń 2014, 09:01:20 »
No tak , chwaliłem chemexa że jest prosty a teraz pojawił się kolejny "problem". Parząc w chemexie kawę, ekstrakcję zawsze przerywam jak zaczyna się kapanie, i ogólnie zawsze było tak, że jak pojawiało się kapania, to cała woda przelała się do dolnej części zaparzacza. Niestety w ostatnich dwóch próbach kapanie się zaczęło, kiedy w chemexie było jeszcze trochę wody, nawet sporo..Czym to może być spowodowane?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #155 dnia: 27 Styczeń 2014, 09:22:10 »
Kawa, która w tym przypadku stanowi istotny fragment przegrody filtracyjnej stawia znaczny opór przepływającej wodzie. W zależności od grubości zmielenia, świeżości kawy, jej rodzaju, czasu parzenia, ułożenia w filtrze, ilości pyłu w przemiale czy wreszcie dozy opór ten się zmienia. Stąd przy tym samym ciśnieniu hydrostatycznym wywieranym przez słup wody wielkość strumienia może być różna. Zapewne w jakichś ekstremalnym warunkach mogłoby dojść nawet do zatrzymania ekstrakcji mimo obecności wody w filtrze.  :)
Inaczej mówiąc - niektóre kawy tak mają i już. Możesz spróbować zmielić nieco grubiej albo (co będzie lepszym wyjściem) odsiać pył. :)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #156 dnia: 27 Styczeń 2014, 09:22:30 »
Dotyczy to wszystkich chemeksów - spróbój na chwilę podnieść filtr - powinno z powrotem zacząć ciurkać. Jak nie zacznie to zastosuj się do tego co napisał spinka. Głównie afrykańskie kawy mają czasem tendencje do zatykania się.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2014, 09:24:39 wysłana przez mmorka »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chemex
« Odpowiedź #157 dnia: 27 Styczeń 2014, 09:23:33 »
Czyli w dolnej części pojawia się nadciśnienie?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Styczeń 2014, 09:39:49 »
Zatrzymanie ekstrakcji to sprawa pylącego młynka, według moich doświadczeń.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #159 dnia: 27 Styczeń 2014, 09:51:52 »
Tak - Spinka
WS - to kolejna z możliwości, jednak z dnia na dzień młyn nie zacznie tak pylić żeby filtr zatkać.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #160 dnia: 27 Styczeń 2014, 09:58:55 »
Może i tak Mmorka, ale z dobrym młynem nigdy nie miałem takich problemów. A z innymi się zdarzają, nawet przy kawach spoza Afryki.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Chemex
« Odpowiedź #161 dnia: 27 Styczeń 2014, 16:32:00 »
Jak gość mi pokazał ten patent to przemiał był z super caimano. Owszem w warunkach domowych pył podejrzewam będzie częstszą przyczyną.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #162 dnia: 27 Styczeń 2014, 17:15:26 »
A czy nie po to właśnie Christos Loukakis inaczej zaginał filtry?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #163 dnia: 27 Styczeń 2014, 19:15:04 »
Jak gość mi pokazał ten patent to przemiał był z super caimano.

@Skarbimirek ma stopce młynek Graef, który pyli całkiem nieźle, z tego co widziałem. A ten patent, jak to nazywasz, można obejrzeć na wielu filmach o parzeniu w różnych filtrach, także w Chemexie. Pewnie pamięta czasy Melitty Bentz ;). A czy jest wskazany, o tym można dyskutować. Moim zdaniem lepiej odpowiednio dobrać parametry ekstrakcji, przemiałem czy też rozkładem przelewania, żeby z niego nie korzystać.

A czy nie po to właśnie Christos Loukakis inaczej zaginał filtry?
@Donkiszot, a można prosić o więcej szczegółów, jakiś link.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #164 dnia: 27 Styczeń 2014, 19:24:09 »
Yhy, :)

2012 World Brewers Cup; 3 miejsce Christos Loukakis, Grecja
Na filmie nie widać, ale na żywo tak złożony filtr działa trochę jak kanaliki w v60.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi