Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 171586 razy)

Offline sobota

  • Wiadomości: 278
  • Ekspres: basic / brasilia / linea
  • Młynek: compak k3 / RR55OD / ikej / k30 / guatemala / tm nano
Odp: Chemex
« Odpowiedź #405 dnia: 04 Maj 2017, 16:31:49 »
Z tego co kojarzę to kropelka - cyjanoakryl jest tylko toksyczny przed utwardzeniem (z racji oparów) potem jest nietoksyczny. Zresztą ten klej wywodzi się z medycyny - klej tkankowy gdzie służy do sklejania elementów ciała gdzie nie da się szczyć lub skręcić - chyba z czasów wojny w wietnamie jest.

Sprawdź w karcie katologowej producenta najlepiej.

do szkła polecam taki gesty w formie żelu (w markecie budowlnym będzie- loctite robi takie)

Ostre krawędzie wyszlifuj papierem ściernym wodnym.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Chemex
« Odpowiedź #406 dnia: 19 Czerwiec 2017, 20:22:15 »
Wszyscy mają Chemex'a mam i ja :) Też tak macie, że urządzenie jest bardzo odporne na zmiany grubość mielenia? Na razie przelewałem kilka razy po 300 ml i za każdy razem miałem okolice 4-5 min, nie ważne jak bardzo rozkręcałem Mazzer'a (a rozkręciłem mocno). Raz mi się nawet przytkał w połowie i musiałem lekko podnieść bibułkę, żeby zwiększyć przepływ.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #407 dnia: 19 Czerwiec 2017, 20:32:04 »
Jest odporny, ale jest to zgubne. Dla 300ml można użyć nawet takiego samego przemiału jak do V60 i uzyskać czas na poziomie 4-5min z tym, że kawa zamiast "dripać" cienkim strumieniem będzie kapać (przy dużej ilości pyłu wręcz zatyka filtr i nawet jego podniesienie nie pomoże). Dlatego doszedłem do wniosku, że ustawiając przemiał lepiej właśnie patrzeć na strużkę, niż czas parzenia.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Chemex
« Odpowiedź #408 dnia: 19 Czerwiec 2017, 20:55:20 »


.Ewentualnie nową podróbkę Chemexa od chińczyków za 17 USD.

Doktorze, masz może tego chińczyka? Jakieś różnice? Jak się sprawuje?
Jakoś żal mi wydać tyle kasy na oryginalny wazon tej firmy :(

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #409 dnia: 19 Czerwiec 2017, 20:59:21 »
Sprawował się świetnie. Dopóki nim w kran nie pierdyknąłem....

Po wakacjach planuję zakupić kolejny, bo filtrów mam mnóstwo.


LMWDP #469

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Chemex
« Odpowiedź #410 dnia: 19 Czerwiec 2017, 21:07:17 »
Dim Mak cios śmierci czy szkło w chińczyku cieńsze niż w Chemex? :D

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #411 dnia: 19 Czerwiec 2017, 22:55:17 »
Na razie przelewałem kilka razy po 300 ml i za każdy razem miałem okolice 4-5 min, nie ważne jak bardzo rozkręcałem Mazzer'a (a rozkręciłem mocno).

Może to wina filtrów. Kiedyś trafiły mi się takie "słabo" reagujące na zmianę grubości przemiału.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Chemex
« Odpowiedź #412 dnia: 19 Czerwiec 2017, 23:28:38 »
Szkło ok. Moja 100% wina i tyle.
LMWDP #469

Offline novotarq Mężczyzna

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: Gaggia Baby Twin, V60, Chemex, Kawiarka, Aeropress, Frenchpress, Kalita
  • Młynek: Mahlkonig Kenia, Porlex Mini, Peugeot
Odp: Chemex
« Odpowiedź #413 dnia: 20 Czerwiec 2017, 21:00:28 »
Też tak macie, że urządzenie jest bardzo odporne na zmiany grubość mielenia? Na razie przelewałem kilka razy po 300 ml i za każdy razem miałem okolice 4-5 min, nie ważne jak bardzo rozkręcałem Mazzer'a (a rozkręciłem mocno). Raz mi się nawet przytkał w połowie i musiałem lekko podnieść bibułkę, żeby zwiększyć przepływ.
Twój Mazzer może pylić przy grubszym przemiale (w końcu był projektowany do espresso) i przytykanie 'ustala' czas ekstrakcji. Może spróbuj przesiać? Czy dzieje się też tak samo gdy mielisz Rhino?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Chemex
« Odpowiedź #414 dnia: 20 Czerwiec 2017, 21:09:50 »
Z lenistwa jeszcze nie mieliłem rhino [emoji14] Ekspres mam w naprawie, to sprawdzam jak mazzer radzi sobie z alternatywami, bo nie żal mi stracić ustawienia pod espresso. sprawdzę jutro.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Chemex
« Odpowiedź #415 dnia: 29 Sierpień 2017, 09:52:39 »
Chciałem zapytać innych użytkowników chemexa,  czy też macie skazy na szkle?  Pytam bo nie miałem styczności z ich produktami.
Pytanie już stare. Odświeżę trochę. Rzeczywiście moja karafka chemexowa ma drobne skazy. Jakby bąbelki powietrza w szkle oraz pewne nierówności. Trochę zawiodłem się na jakości wykonania. A tanie to to nie jest (mam szóstkę).

A co do czasu parzenia. Chemex rzeczywiście wybacza błędy. Przez pomyłkę. Niedopatrzenie. Zmieliłem dziś kawę pod V60. Czas parzenia przy 600ml zatrzymał się na 6.30 i mimo wszystko kawka wyszła dobra. Próbowałem ratować się unoszeniem filtra. Obstawiam, że jest to też zasługa kawy. Ethiopia Yirgacheffe Chelelektu od Caffeenation. A tak z innej beczki. Może ktoś też miał ich palenia. Czy tylka ja po otwarciu paczki czułem aromat przypraw ??
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2017, 10:00:34 wysłana przez GrizzzLee »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #416 dnia: 29 Sierpień 2017, 10:20:16 »
Czas łatwiej uratować szybszym polewaniem.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2202
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Chemex
« Odpowiedź #417 dnia: 29 Sierpień 2017, 10:49:37 »
Miałem dwie kawy od Caffeination. Obie nieciekawe. Bardzo fajne opakowania i nic poza tym. Gwatemala była mocno ziołowa, a do Kenii pasowałoby tylko dodać makaronu i mamy pierwsze danie ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Chemex
« Odpowiedź #418 dnia: 30 Sierpień 2017, 07:50:34 »
Czas łatwiej uratować szybszym polewaniem.
Mniej i częściej czy do pełna i ciągle dolewać pod korek? Czy masz tu na myśli wzburzanie przemiału silniejszym strumienie? To trzecie miałoby w sumie sens, ale tylko na chwilę.

Miałem dwie kawy od Caffeination. Obie nieciekawe. Bardzo fajne opakowania i nic poza tym. Gwatemala była mocno ziołowa, a do Kenii pasowałoby tylko dodać makaronu i mamy pierwsze danie ;)

Dziwna sprawa. Jest to mój pierwszy woreczek od nich. Zdarza się przecież, że niektóre ziarna rzeczywiście mają aromat przypraw. Baa nawet w smaku są one wyczuwalne. Tutaj się nie spodziewałem. (Trochę offtop;P Sorry.)
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2017, 07:55:30 wysłana przez GrizzzLee »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #419 dnia: 30 Sierpień 2017, 08:24:16 »
Mniej i częściej raczej wydłuży czas.

Chodziło mi bardziej o sposób, intensywność strumienia. Oczywiście na jedno dolanie tez można, ale nie pod korek, jednostajnie, utrzymując poziom do +/- połowy drippera.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi