Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 173567 razy)

Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Chemex
« Odpowiedź #375 dnia: 22 Marzec 2016, 14:02:08 »
U mnie właśnie wychodzi kawa która jest po prostu gorzkawa ale bez balansu jak z FP (bo Chemex odsiewa body).

Spróbuję może mocno schłodzić wodę, ale boję się że wyjdzie kwas. Chyba ta kawka tylko do mleka, bo nawet z Aero nie uzyskuję niczego smacznego :/

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #376 dnia: 22 Marzec 2016, 14:34:33 »
U mnie właśnie wychodzi kawa która jest po prostu gorzkawa

Przelewasz monsunową?

Offline macc Mężczyzna

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Chemex, Phin, Aeropress
  • Młynek: Wilfa Svart WSCG-2, Rhinowares
Odp: Chemex
« Odpowiedź #377 dnia: 22 Marzec 2016, 15:34:45 »
W takiej konfiguracji dostaję 400-420 ml

Cusik mało tej kawy. Ja bym więcej wody lał.

Kiedy to idealnie się mieści do moich domowych kubków :).
Albo do jednego kubka termicznego + szybki próbkoszot :).

Offline kawoszka

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: Chemex
Odp: Chemex
« Odpowiedź #378 dnia: 28 Lipiec 2016, 22:45:24 »
Drodzy,

Mimo, że wątek już przedawniony to warto w nim nadmienić, że nawet Kasia Tusk odkryła zalety Chemexa i poleciła go na blogu :)
Polecam jej artykuł: makelifeeasier.pl/inne/last-month-49/

Pochwalę się, że dostałam chemexa jako prezent i byłam tym prezentem zachwycona :D
Bardzo ładnie się prezentuje !


Smacznej kawy życzę :)

Offline laseek

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: AP, V60, Chemex
  • Młynek: C40 MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #379 dnia: 15 Sierpień 2016, 10:40:45 »
Chciałem zapytać innych użytkowników chemexa,  czy też macie skazy na szkle?  Pytam bo nie miałem styczności z ich produktami.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Chemex
« Odpowiedź #380 dnia: 15 Sierpień 2016, 10:43:14 »
Jakiego rodzaju skazy? Ja na swoim nic nie zauważyłem.

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 378
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Chemex
« Odpowiedź #381 dnia: 15 Sierpień 2016, 10:50:11 »
Mój też jest ok, czyste szkło.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #382 dnia: 15 Grudzień 2016, 18:53:22 »
Jakiego największego chemexa udało wam się zaparzyć na młynku wilfa/concept?
Dla testów przed świetami chciałem zaparzyć pełne 900ml. Mielenie najgrubsze (1 skok od "off"), 61.4g kawy, 1023ml wody. Kilkukrotne mieszałem aby przyspieszyć przepływ, mimo to zaparzała się 6 minut i wyszła… kwaśna, niedoparzona lura

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #383 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:57:33 »
Za grubo zmieliłeś. 6 minut spoko. Zmiel tylko kilka punktów grubej i znacznie szybciej polewaj.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #384 dnia: 16 Grudzień 2016, 16:52:21 »
Hmm… zmieliłem 2 oczka drobniej, choć dzisiaj przygotowałem mniej kawy, bo 700ml a nie ponad 1000 jak ostatnio. Pył odsiałem i parzyło się 6:30. Polecałem dość szybko, pierwsze zalanie było po brzegi szkła, odczekałem aż poziom wody spadnie i uzupełniłem ponownie.
A może przepływ mi się tak spowalnia bo spłukuję kawę ze ścianek filtra? Jutro zaparzę bez spłukiwania.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #385 dnia: 17 Grudzień 2016, 23:02:09 »
Właśnie zaparzyłem z 900ml chemexa. 6:12. zmieliłem ~10 oczek od off na mojej wilfie. Nic nie odsiewałem. Filtr złożony normalnie. ~100ml preinfuzji, pierwsze dolanie do 500ml drugie do końca. Skończyłem polewać ~4 minuty. Zaparzyła się poprawnie. Nie wiem na ile, bo kawa już trochę stara, ale +/- ok. Na pewno nie jest niedoparzona.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #386 dnia: 18 Grudzień 2016, 00:11:04 »
A jaka była temperatura ? Weź pod uwagę, że przy takich dużych czasach zaparzania, sporej objętości kawy i wody którą się wlewa, oraz szerokiej szyjki chemexa, temperatura szybko zjeżdża. Śmiało parz 95 st. ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #387 dnia: 18 Grudzień 2016, 12:50:11 »
Przepływ maleje, gdy kawę w filtrze mieszamy. Generalnie maleje z czasem. Można przyspieszyć, unosząc filtr do góry. Dużo zależy od sposobu nalewania wody z konewki. Jeśli czas jest za długi, to zawsze można inaczej ustawić młynek...

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #388 dnia: 18 Grudzień 2016, 14:59:21 »
Właśnie zaparzyłem z 900ml chemexa. 6:12. zmieliłem ~10 oczek od off na mojej wilfie. Nic nie odsiewałem. Filtr złożony normalnie. ~100ml preinfuzji, pierwsze dolanie do 500ml drugie do końca. Skończyłem polewać ~4 minuty. Zaparzyła się poprawnie. Nie wiem na ile, bo kawa już trochę stara, ale +/- ok. Na pewno nie jest niedoparzona.
Wczoraj i dzisiaj zaparzyłem 700ml. 6 klików od off (dokładnie na podkreśleniu pod napisem "french press").
Z odsianiem pyłu: 5:00
bez odsiewania: 6:00

Pre-infuzja ~90ml z dokładnym wymieszaniem. Pierwsze zalanie ~420, drugie prawie do końca (brakło jakieś 60ml). Tym razem bez spłukiwania ziaren, woda 96°C. Po pierwszym zalaniu utworzył się ładny krater na bokach, po drugim zalaniu zniknął. Kawa smaczna, bez oznak niedoparzenia. Dziwi mnie tylko, że tobie przy drobniejszym mieleniu udaje się zaparzyć o 200ml więcej kawy przy mniej więcej podobnym czasie parzenia

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Chemex
« Odpowiedź #389 dnia: 18 Grudzień 2016, 20:01:58 »
Dziwi mnie tylko, że tobie przy drobniejszym mieleniu udaje się zaparzyć o 200ml więcej kawy przy mniej więcej podobnym czasie parzenia

A co w tym dziwnego, skoro macie inne kawy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi