Autor Wątek: Waga dobrego espresso  (Przeczytany 63661 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #195 dnia: 28 Marzec 2019, 21:06:05 »
Co masz na myśli?
To, że Ci podwójne espresso nie smakuje, coś robisz nie tak, błądzisz.

Sitko sprzedałem jakiś czas temu. Nie pamiętam, komuś z forum. W prywatnych wiadomościach ostrzegałem, że pojedyncze sitka są bez sensu, ale kolega, któremu sprzedałem nie wierzył. Po czasie napisał, że miałem rację.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2019, 21:09:15 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #196 dnia: 28 Marzec 2019, 21:12:10 »
IMS The single
To nie jest The Single. To jest zupełnie inne sitko IMS, trochę podobne do sitka VST.

abovo

  • Gość
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #197 dnia: 28 Marzec 2019, 21:19:52 »
@Miklas po prostu jest dla mnie za intensywne w smaku. Może z czasem moje podniebie ewoluuje i dojrzeje do double, a potem i do triple. Może będzie zainteresowany wymianą, jak nie używa?

@Krakus możesz jaśniej? Bo na zdjęciach VST 7 jest bardziej podobne do pojedynczego sitka LaMa.

Offline Tedi_

  • Wiadomości: -9999
  • Ekspres: Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #198 dnia: 28 Marzec 2019, 21:46:36 »




Sitko sprzedałem jakiś czas temu. Nie pamiętam, komuś z forum. W prywatnych wiadomościach ostrzegałem, że pojedyncze sitka są bez sensu, ale kolega, któremu sprzedałem nie wierzył. Po czasie napisał, że miałem rację.


Współczuję przykrych doświadczeń z pojedynczym sitkiem.
Za taki stan rzeczy wiń przedewszystkim   siebie a nie pojedyncze sitko.
Jest to mniej prawdopodobne, winowajcą może być budową ekspresu.
Są też pewne narzędzia które ułatwiają ekstrakcję na stosunkowo mało gramowym wsadzie, lecz to wszytko opisać tak, żeby było zrozumiale jest praktycznie niewykonalne, gdyż wyniknie problem z weryfikacją.




Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak picie kawy z samego rana. Zbanowany.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #199 dnia: 28 Marzec 2019, 21:52:27 »
Masz rację.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi_

  • Wiadomości: -9999
  • Ekspres: Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Marzec 2019, 22:14:19 »


po prostu jest dla mnie za intensywne w smaku. Może z czasem moje podniebie ewoluuje i dojrzeje do double, a potem i do triple. Może będzie zainteresowany wymianą, jak nie używa?


Ciesz się z takiego stanu w jakim teraz jesteś, bo gdy będziesz pił potrójne porcje ze smakiem, do dzisiejszego dnia nigdy nie wrócisz. Ja osobiście bardzo się tego boję.
Nie mam pewności, czy moje obawy są w jakimś stopniu uzasadnione. Mimo to wolę zapobiegać...



Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak picie kawy z samego rana. Zbanowany.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #201 dnia: 28 Marzec 2019, 23:17:16 »
możesz jaśniej?
Są dwa kształty sitek pojedynczych IMS. Albo sławetne The Single patrz tutaj, albo z innej serii takie, przypominające trochę VST. Mam tylko wątpliwości, czy w tym drugim można sypać kawę tylko do węższej części.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #202 dnia: 29 Marzec 2019, 06:21:53 »
Może czasem przeczytaj co piszesz.

3-y

Trzy-y?

4-y

Cztery-y?

Co Ty masz z tymi -y?

abovo

  • Gość
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #203 dnia: 29 Marzec 2019, 07:05:07 »
Masz rację @piomic, niepoprawne językowo. Dzięki za zwócenie uwagi.

@Krakus pierwszy link: @Miklas takie miał. Drugi - mam ja, tylko o większe pojemności.Chodziło mi o takie, gdzie dolny lej jest połączeny z górną częścią pod kątem prostym, jak w sitku LaMy, wtedy ubijasz ok. 7g kawy tamperem o średnicy ok. 41mm tylko lej: posłużę się postem @Kekacz
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2019, 07:12:16 wysłana przez abovo »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #204 dnia: 29 Marzec 2019, 08:33:14 »
@abovo A IMS takie robi? Tu masz katalog IMS.

abovo

  • Gość
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #205 dnia: 29 Marzec 2019, 17:53:00 »
Dzięki @Krakus, wiem, że nie robią. Zadzwoniłem do palarni, aby na miejscu zrobili zdjęcia VST 7 i wygląda na to, że podobne jak IMS 7/9 (zaokrąglone zejście do leja  :-(). Pozostaje mi tylko sito LaMy/.

Ale co tam, cieszę się jak dziecko z robionego prawie referencyjnego espresso pod kątem gramatury. Oto dzisiejsza próba  kawka : ziarno CoffeeSite Quattro Grani Blend wypalone 5.03.2019, sito IMS 7/9, 7,3g kawy, czas ekstrakcji 25s, uzysk 15,2g  :taniec:
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec 2019, 17:56:51 wysłana przez abovo »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2411
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #206 dnia: 29 Marzec 2019, 19:01:34 »
Jest radość, tygrys  [emoji106]  :brawa:

Offline Tedi_

  • Wiadomości: -9999
  • Ekspres: Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #207 dnia: 29 Marzec 2019, 19:18:43 »
Tygrys jak tygrys zawsze oko cieszy, dużo większą wartość dla uzyskanego smaku może  przedstawiać  kolor cremy. Opisz smak espresso @abovo


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wolność słowa to podstawa, tak samo jak picie kawy z samego rana. Zbanowany.

abovo

  • Gość
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #208 dnia: 29 Marzec 2019, 19:56:53 »
Mam problem z kwiecistymi opisami doznań smakowych po wypiciu espresso. Podobno można ich (600-700) się nauczyć i rozróżniać. Ja oczywiście wyczuję czekoladę, orzechy, owoce, ziemistość z trzech kontynentów. Jeżeli mi espresso smakuje, to od jakiegoś czasu zapisuje kawy, oznaczam na plus  :taktak:, nie pasuje - na minus :nienie:

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Waga dobrego espresso
« Odpowiedź #209 dnia: 29 Marzec 2019, 20:37:20 »
@abovo Gdzie zdobyłeś swoje sitko?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi