Autor Wątek: latte macchiato - jak?  (Przeczytany 4897 razy)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
latte macchiato - jak?
« dnia: 10 Sierpień 2017, 09:23:21 »
Jaki macie przepis na przygotowanie latte macchiato, z wyodrębnionymi warstwami ciepłego mleka, kawy i mlecznej pianki? Kiedyś dobre rezultaty osiągałem spieniając najpierw mleko (żeby ostygło) i dolewając do niego dopiero co zaparzaną kawę (powoli, jednolitym strumieniem). Teraz przestało mi to działać, tzn. mniej lub bardziej kawa zmiesza się z dolną warstwą, ale zawsze zmiesza. Próbowałem odwrócić kolejność (najpierw kawa, później mleko), ale jest nawet gorzej. W czym może być problem? Za krótko/za długo spieniam mleko? Czy może temperatura mleka jest za niska/za wysoka gdy dolewam kawę? Do 300ml mleka dorzucam ca. 50ml kawy, ale to raczej w proporcjach problem nie leży.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2017, 10:16:13 wysłana przez kulka »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: latte machiatto - jak?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2017, 10:14:44 »
Poprawnie: latte macchiato. Te 3 warstwy są tylko "bajerem" ;). Jak się spieni mleko z łyżką syropu lub cukru, to wtedy pięknie się trzy warstwy formują.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2017, 10:16:45 »
O dzięki, spróbuję z cukrem :) A pisownię już poprawiłem :Bicz:

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2017, 11:00:02 »
Ja spieniam, żeby sporo pianki było, więcej niż do capu, później po łyżeczce lub z dzbanuszka dolewam delikatnie espresso. Jak się wleje w kilku punktach, to przeciągam końcówką termometra i mam serduszka

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpień 2017, 20:19:58 »
Z cukrem dużo lepiej, ale to jeszcze nie to :/

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2017, 20:43:55 »
Mocniej ogrzej mleko, tak do 60-70 stopni, odczekaj nieco dłużej niż zwykle (powiedzmy że 30s), tak by w szklance pianka wyraźnie oddzieliła się od mleka. Wtedy zadziałaj z kawą :).

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpień 2017, 09:11:09 »
Najlepsze efekty uzyskałem wlewając spienione mleko (z odrobiną cukru) do ciepłej szklanki, dolewając po około minucie świeżo zaparzoną kawę z dzbanka w kilku punktach. Ale i tak po minucie kawa zaczęła opadać, może tak ma być...

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpień 2017, 09:22:17 »
Możesz też dolać odrobinę wody do porcji espresso przed przelaniem.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpień 2017, 11:12:49 »
Możesz też dolać odrobinę wody do porcji espresso przed przelaniem.
Spróbuję, ciepłej/gorącej czy letniej?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpień 2017, 11:33:45 »
Mniej więcej takiej jak kawa, takiej jak byś dolał do Americano (65C np).  I raczej lej delikatnie w jeden punkt, żeby na piance była jedna plamka po kawie.
Ale po jakimś tam czasie zacznie kawa przenikać do dolnej warstwy mleka tak czy siak. To raczej ma być efekt wow w momencie podania a nie po 5 minutach stania na stoliku:)
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2017, 11:40:50 wysłana przez pj.walczak »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpień 2017, 16:20:17 »
Automaty robią to znakomicie ;)

Za dobrze :taktak: teksturujesz mleko, dlatego ciężko o ostre odcięcie.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpień 2017, 09:42:07 »
Za dobrze :taktak: teksturujesz mleko, dlatego ciężko o ostre odcięcie.
Bingo! Mleko spieniłem, a zamiast teksturowania po prostu podgrzałem, wyszło idealnie, jak w automacie :)

Dziękuję wszystkim za pomoc. Reasumując, mój przepis: mleko spienić, zamiast teksturowania podgrzać (dysza przy samym dnie), nawet do tych 70C, przelać do ciepłej szklanki. Przed wlaniem kawy chwilę odczekać (albo zaparzyć w międzyczasie), kawę robię bezpośrednio w ciepłym dzbanku, dolewam trochę ciepłej wody (americano) i bardzo powoli wlewam w jednym punkcie.

Offline Oli

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Casadio Undici
  • Młynek: Casadio
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Styczeń 2019, 18:52:14 »
Nie będę rozpoczynał nowego wątku bo moje pytanie w zasadzie wpisuje się idealnie w ten. Powiedzcie mi proszę jakiej grubości powinna być pianka na late macchiato? Przeszukałem zasoby forum i nie tylko i nigdzie nie znalazłem takiej informacji.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Styczeń 2019, 20:18:29 »
Takiej jak lubisz. Nie ma na to żadnej normy, a i wysokość będzie się zmieniać wraz ze średnicą naczynia.

Offline Oli

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Casadio Undici
  • Młynek: Casadio
Odp: latte macchiato - jak?
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Styczeń 2019, 05:16:36 »
Też tak uważam, ale ostatnio się dowiedziałem, że źle robimy latte macchiato bo pianka powinna mieć od 0,7 do 1 cm. Z tym, że nigdzie w sieci nie znalazłem takiej informacji. Poza tym latte macchiato z taką pianką  to moim zdaniem straszna bieda.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi