forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Serwis, konserwacja sprzętu i tuning => Wątek zaczęty przez: biialas w 23 Luty 2019, 15:48:47

Tytuł: Pytanie o możliwość uszkodzenia ekspresu zbyt dużą ziarnistością kawy
Wiadomość wysłana przez: biialas w 23 Luty 2019, 15:48:47
Cześć wszystkim,

kupiłem ostatnio świeżo zmieloną kawę do ekspresu kolbowego (De longhi Vintage 311).
Kawa jest bardzo mocno zmielona, powiedzmy jak mąka. Jak próbuje przepuścić wodę przez kolbę to mam wrażenie, że ekspres nie daje sobie rady z tak mocno ubitą papką. Boje się, że coś strzeli i po chwili wyłączam ekspres. Czy faktycznie może coś się stać gdy ekspres  zablokuje się na kolbie?
Tytuł: Odp: Pytanie o możliwość uszkodzenia ekspresu zbyt dużą ziarnistością kawy
Wiadomość wysłana przez: fresh w 23 Luty 2019, 15:58:09
Jeżeli wszystko jest sprawne to nie powinno się nic stać do kilkunastu sekund. Jest też wariant pesymistyczny w postaci rozerwania uszczelki grupy i wyrzutu gorącej wody, i kawy.
Największym problemem twojego sprzętu są sitka ciśnieniowe (supercrema), które nie pozwolą zrobić espresso, bo zwyczajnie się zapychają.
Wymień sitka na takie z pojedynczym dnem, a najlepiej oczywiście cały ekspres, bo DeLonghi jednak jest bardzo słabą maszyną do robienia kawy :)
Edit:
Jeszcze słowem o sitkach.
 Poszukaj tematów na forum, bo sporo osób tutaj zaczynało od DL (w tym ja) i przewijały się tematy wymiany sitek. Możesz je kupić w ATP, North albo na AliExpress.
Ogólnie ekspres raczej sam z siebie się nie uszkodzi, ale przy wysokim ciśnieniu wyjdą wszelkie niedbalstwa np. w czyszczeniu
Tytuł: Odp: Pytanie o możliwość uszkodzenia ekspresu zbyt dużą ziarnistością kawy
Wiadomość wysłana przez: heniekp w 23 Luty 2019, 16:12:59
Raczej nic się nie stanie, podobna sytuacja występuje przy ślepym sitku podczas czyszczenia a jest to normalną praktyką.
Jak za mało kawy wylatuje z wylewki,  syp jej do filtra mniej niż zwykle.
Tytuł: Odp: Pytanie o możliwość uszkodzenia ekspresu zbyt dużą ziarnistością kawy
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 23 Luty 2019, 22:15:00
Z ekspresem nic się raczej nie stanie, ale w sitku super crema może dostać się pył kawowy między dwie warstwy i sitko się zapcha na amen.

Marek.