Jak czytam te kilka ostatnich stron, to się cieszę, że to jest forum, a nie spotkanie przy kawie... Bo w realu mogło by się to skończyć tak, że kolega Dawid w końcu zaczął by pluć i w mordę lać każdego, kto w końcu się z nim nie zgodzi
Może trochę konkretów, panie Dawid 🙃:
Już jakiś czas temu na lokalnym mityngu cuppingowym zebrało się kilka osób z gadżetami. Był i Kinu i Komeś i jakiś 1zpresso I chestnut nawet. Ktoś przyniósł refraktometr, ja przyniosłem swoje kruve, jeszcze ktoś przyniósł minerały Third Wave Water.
W skrócie: najmniej pyłu wychodziło z Kinu I Komesia. Pozostałe młynki pyliły o wiele bardziej, nawet o kilkadziesiąt procent.
Po ustawieniu porównywalnego przemiału na wszystkich młynkach TDS% był najbardziej powtarzalny na Komesiu z minimalną przewagą nad Kinu. Reszta nie była porównywana na większej ilości prób, bo ciężko były utrzymać równy wynik TDSu.
A poza tym patrząc na Brewers Cup, to zawodnicy jednak decydują się na Comandante. Patrząc na zawody krajowe i zagraniczne różnych poziomów - również Komeś wiedzie prym. I patrząc także na duże profile baristów - o dziwo! - Comandante równie często się tam pojawia i jest zachwalany.
SZOG I ŃEDOWJEŻAŃE
Ale Ty nadal pisz że Comandante to wałek do nabijania pieniędzmi kieszeni właścicieli firmy, bo Twój Timemore mieli szybciej 😆
To już jest jakiś konkret co napisałeś, ale jak piszesz ze z Timemore'a wychodzi dużo pyłu to chce mi się śmiać lekko mówiąc
tam jest zastosowany system który redukuje powstawanie pyłu, są specjalne żarna, a testów odnośnie pyłu jest sporo, także na YT
Timemore akurat nie mieli tak szybko jak 1Z.
Każdy młynek ma mniej lub bardziej nierówny przemiał. Pytanie tylko w jakiej ilości.
No i teraz pytanie, czy testowaliście mielenie pod espresso czy alternatywy? Jak alternatywy to ok, komes się nadaje do tego i ja nigdy nie pisałem że jest inaczej. Natomiast espresso to inna bajka.
Wątek śmieszny, racja, jeden mądry już tu parzył espresso na Brewers CUP, drugi testował młynki ale nie potrafił powiedzieć w czym komes był lepszy, a trzeci wrzucił wykres gdzie sam nie wiedział czego on dotyczy.
Ale fajnie ze napisałeś jakiś konkret, ja jestem w stanie uwierzyć że wytwarza mało pyłu, natomiast nie wiem czy rzeczywiście to taka różnica że przełoży się na smak w filiżance.
Natomiast razi mnie to że atakuje się każdego kto podda w wątpliwość to że jedyny słuszny młynek jest najlepszy. Tym bardziej że ilość durnych postów jakie tu padła z przeciwnej strony jest porażająca.
Skoro ja pisałem o mieleniu pod espresso, a ktoś mi pisze o Brewers Cup, to sorry, ale nie ja jestem idiotą w tej dyskusji.
Zresztą, Ty też piszesz o brewers Cup 🤦🤦 czy ktoś na tym forum wie co to jest i ogarnia że tam nie robi się espresso i nie mieli się pod espresso?
Znalazłem test comandante vs 1zpresso dwa modele na alternative brewing. Filmik raczej nie potwierdza Twoich rewelacji odnośnie wytwarzania pyłu a jest robiony na nim test przy użyciu Kruve. No ale zaraz ktoś napisze że to mistyfikacja itp itd.. 🤦🤦
Pisanie że każdy barista tylko comandante to też spore nadużycie, cytowałem chociażby to co napisała Kamila Adamiec testując JX Pro, i to nie jest jedyna osobą.
No ale macie tu "kościół" wyznawców i obraziłem uczucia religijne..
Skończyłem niczym "świadek Jehowy". Obrzucono mnie gównem, a i tak nikogo nie nawróciłem
Wolałbym skończyć ten wątek z mojej strony, bo do niczego nie prowadzi. Wy macie swoje espresso na brewers cup ( 😂) , ja mam swoje w domu.