Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 52773 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Maj 2020, 15:32:22 »
Mój klient robi noże. Byłem bardzo zaskoczony taką jakością produktu.


http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #61 dnia: 03 Maj 2020, 19:17:21 »
Wszystko milo. Jak wygląda częstotliwość ostrzenia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Maj 2020, 22:45:19 »
Być może będę posiadaczem tego noża i będę mógł dowiedzieć się o częstotliwości ostrzenia w praktyce. Nigdy nie miałem noża, który po przecięciu kości kurczaka nadal kroił gazetę.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Czerwiec 2020, 13:43:41 »
Przyszedł nóż od niemieckiego mistrza. Ponadto zamówiłem nóż na Ukrainie. Czekam.

http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline ArtiW Mężczyzna

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Czerwiec 2020, 23:18:40 »
Jeśli ktoś chce solidne japońskie i w rozsądnych cenach, to z pewnością można polecić Tojiro (mam uniwersalny 13 cm i do chleba). Opisywane Masakage również w ciemno można kupować. Mi najbardziej podchodzi Koishi. Rozsądna cena za mega jakość. A jeśli cena nie przerazi, to noże Takeshi Saji są genialne. Nie jest to masówka japońska, a obróbka stali i rączki zachwycające.
Jednak są rownież polscy nożorobnicy, którzy robią świetną robotę. Niedawno zamawiałem cztery noże i mogę polecić z czystym sumieniem.

Offline skrzecior

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Baratza Encore, Timemore C3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Listopad 2020, 09:51:04 »
Cześć, który z noży Tojiro (szefa) polecasz na początek?

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Listopad 2020, 11:32:40 »
Ja sporo operuję w kuchni domowej. Ostatnio zdecydowałem się na jednego japońca z rdzeniem VG-MAX Kai Shun Premier szefa kuchni Tim Malzer Signature. Cos takiego to tylko na wodnym kamieniu zwykle 2000/6000 ostrze. Mogę go w zasadzie polecić, swoją drogą wygląda jak dzieło sztuki i opisane jest jako 'handcrafted in Japan'. Jest cienki i doskonale wyważony,  co mi bardzo odpowiada. Jedyne co budzi wątpliwość to to, że jednak dość często wymaga pociągnięcia przynajmniej tym kamieniem 6000 - gdzieś raz na 2-3 tygodnie. Ale po takim ostrzeniu to i ciężko się sieka bo i w drewnianą deskę wchodzi ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2020, 11:41:47 wysłana przez kafcio »

Offline Anszy

  • Wiadomości: 170
  • Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Listopad 2020, 13:13:23 »
To rzadziej ostrz  ;)

Offline opad83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Kwiecień 2021, 21:58:07 »
Odkopuję, jaki sprzęt do ostrzenia polecacie, bo tak jak pisał wcześniej @Valerii , najpierw trzeba zastanowić się czym i jak ostrzyć. Widziałem ostrzałkę spod ręki Valeriego, ale może są jakieś budżetowe alternatywy?

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Kwiecień 2021, 22:50:03 »
Allegro - Ruixin
lub
Allegro - Lanski
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Maj 2021, 12:03:04 »
Ale przy Kazaku to zabawki.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Maj 2021, 12:28:16 »
A uważasz że ostrzenie noża to taka "rocket science"? 

Offline panfilo

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Bezzera Mitica Top PID, V60, Shizuku, phin...
  • Młynek: MACAP M4D, Demoka, Melitta Calibra
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #72 dnia: 31 Maj 2021, 20:43:24 »
Ostrzenie "z ręki" na kamieniach to coś, co można przy odrobinie cierpliwości wyćwiczyć. Ja zresztą mam jej sporo, bo kocham japońskie noże ze stali węglowych, utrzymane w bardziej tradycyjnym stylu (jeśli przymknąć oko na fakt, że gyuto to japońska wersja francuskiego noża szefa :-)). W sumie w całym swoim gotowaniu używam pięciu noży - Anryu-san gyuto 21 cm ze stali shirogami 2 i petty 13 cm (czyli uniwersalny) z aogami 2, Kamo-san nakiri z aogami super (wszystko z Tokefu, gdzie zresztą tłuką swoje noże dla popularnej marki Masakage), plus japoński nóż do pieczywa z nierdzewki i dyżurny 11 letni fiskars 21 cm, który, ostrzony na kamieniach na mały kąt, ma nowe życie.

Generalnie, jeśli ktoś nie ma lęków przed stalą rdzewną, to polecam, bo noże z niej odznaczają się dużą łatwością ostrzenia przy twardości 63-64 hrc. Oczywiście jeśli lubicie celebrować czynności typu ostrzenie na kamieniach "wodnych". Odrobina dbałości o ostrze i satysfakcja gwarantowana.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Czerwiec 2021, 12:39:59 »
Jakich grubości kamienia używacie? Mam noże ze stali węglowej santoku, nakiri, higonokami, kilka zwykłych kuchennych.
Zastanawiam się od jakiej gradacji zaczynać ostrzenie i na jakiej kończyć?

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Czerwiec 2021, 16:52:18 »
Ja japończyki kończę na 2000, a zwykłe kuchenniaki ("noname" i pikutki Victorinoxa) na 600. Mam jeszcze 5000, ale tego używam tylko do narzędzi stolarskich.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi