Autor Wątek: Dojrzała kwasowość...  (Przeczytany 34053 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Dojrzała kwasowość...
« dnia: 24 Luty 2015, 23:10:36 »
Czy też uważacie, że dojrzała kwasowość ma ok. 45 lat? A może 65? Czy w takim wieku nie mamy już do czynienia z goryczą albo nadmierną tuszą? Diabli nadali te winiarskie grypsy, nad którymi trzeba się głowić i nie widać światełka w tunelu... ;) Jak kwasowość może być dojrzała, to jaka jest niedojrzała słodycz albo gorycz wieku licealnego? ;)

Przepraszam, że tak bez ładu piszę, ale jest już późno. Poważne pytanie zostawiam na jutro: poważnie dojrzała może być kwasowość? Jak? ;)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Luty 2015, 23:24:16 »
Coś Ty pił biedaku?  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2015, 23:38:38 »
Musi, że dojrzałą kwasowość. :szampan: :smiech:

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Luty 2015, 23:57:50 »
Gdyby była taka dobra, to by tyle nie stała!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Luty 2015, 07:35:39 »
Przeczytałem o dojrzałej kwasowości w opisie pewnej świeżej kawy. Google na takie hasło wyrzucił setki winiarskich bajek... Bajek, bo język jakim posługują się niektórzy eksperci od wina nie jest ścisły ani naukowy. W winie, jak można się domyślać, dojrzała kwasowość nawiązuje może do kwasowości dojrzałych owoców, może jest większa niż w niedojrzałych... Może się mylę, ale nigdy nie spotkałem się z takim określeniem w stosunku do kawy...
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2015, 08:10:26 wysłana przez Antonio »

Offline yodi

  • Wiadomości: 81
  • Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Luty 2015, 09:59:09 »
Gdyby była taka dobra, to by tyle nie stała!

Nie miała być dobra tylko dojrzała (po łacinie maturis acorem), więc musiała poczekać na osiągnięcie stanu pomłodzieńczego.  ;-)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Luty 2015, 10:28:35 »
Gdyby była taka dobra, to by tyle nie stała!

Nie miała być dobra tylko dojrzała (po łacinie maturis acorem), więc musiała poczekać na osiągnięcie stanu pomłodzieńczego.  ;-)

Sparafrazowałem jeden dowcip, gdzie menel przychodzi do drzwi czyjegoś domu, otwiera facet, menel pyta:
- Da Pan piątaka na wino?
- pieniędzy nie dam, ale zapraszam Pana do środka na pyszną, dwunastoletnią Whisky
- niech pan nie gada głupot! Gdyby była dobra, to by tyle nie stała!

;-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Luty 2015, 13:43:41 »
Może się mylę, ale nigdy nie spotkałem się z takim określeniem w stosunku do kawy...
Przez zwykłe skojarzenia, gdybym przeczytał na kawie o dojrzałej kwasowości, spodziewałbym się kawy: wytrawnej, może nawet lekko brudnej, i cierpkiej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2015, 13:45:04 »
Ale co to za skojarzenia? ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Luty 2015, 14:20:37 »
Wolne. ;D

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2366
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Luty 2015, 14:22:38 »
Jeżeli w opisie zmiksujesz dojrzałą kwasowość z słodyczą, to nie brzmi to zniechęcająco, tak jak w opisie donkiszota.

Obiektywnym zwycięzcą została Kolumbia od Doubleshot’a cechująca się wyższą dojrzałą kwasowością, wysoką słodyczą, super transparentna i dojrzała.
świetna Yukro od Workshop smakująca jak dobra Kenia poprzez swoją mięsistość i słodycz z dojrzałą kwasowością
(https://kawopijcy.wordpress.com/2014/02/)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Luty 2015, 14:23:46 »
Co on (kawopijca) ma na myśli?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Luty 2015, 14:28:45 »
zniechęcająco, tak jak w opisie donkiszota.
Ja akurat lubię brudne kawy :)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Luty 2015, 14:42:53 »
Co to są brudne kwasy? To te dojrzałe?  :o

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dojrzała kwasowość...
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Luty 2015, 14:47:22 »
Brudne to są kawy, nie kwasy. Takie w których smak nie jest czysty, jednoznaczny, coś gdzieś drażni, coś nie pasuje, przeszkadza. A przynajmniej ja to tak rozumiem -- co wcale nie oznacza, że nie błądzę.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi