Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]
91
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia 09 Maj 2024, 10:13:45 »
tylko z otwartym dnem?

Tak, B75 wpasowuje się w ten trend zapoczątkowany przez Orea i szybki przepływ w przeciwieństwie do Kality i ich "dziurek".
92
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 09 Maj 2024, 09:56:57 »
Ale idea jest taka jak Kalitki -- tylko z otwartym dnem? Filtry do Espro Bloom to jeszcze większe wyrafinowanie niż kalitkowe... ;)
93
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mr_blend dnia 09 Maj 2024, 09:42:14 »
Jest przerwa w dostępności filtrów dla Blooma, więc chwilowo nie pomogę.

Pozdrawiam,
Paweł
94
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 09 Maj 2024, 09:34:55 »
Zaczyna mi się podobać ten dripper. Na poczekaniu wymyśliłem przepis na bazie tego od Korea83, ale bardziej hardcorowy dla tej opornej Boliwii od DAKa i o dziwo wyszło fajnie. Do tego ekstrakcja bardzo wysoka ponad 23%, ale bez żadnych negatywnych aromatów, za to fajne body.  A było to tak

Doza: 12,5 g
Woda: 200 g 99 °C
Czas całkowity 3:05
Mielenie: dość drobne 5,1 na Ode2
Polewanie wolne
00:00 40g
1:00 do 100g
1:30 do 150g
2:30 do 200g

Przyjemna, słodko-kwaskowa, krągła, trochę podobna w charakterze do kawy z kawiarki, fajna z rana.  Choć ta wczorajsza w kalicie Brewisty z przepisu palarni była bardziej zniuansowana i miała fajny, długi posmak. Ciekawe czy uda się coś takiego uzyskać z B75.

Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?
Jest metalowy Espro bloom, Pawel z Blenda miał kiedyś takie w sprzedaży. 

Jest też coś takiego na kickstarterze z podwójną metalową ścianką.
https://www.kickstarter.com/projects/979303283/blossom-coffee-dripper-embrace-the-art-of-coffee-brewing
95
Dyskusje wokół kawy / Odp: Dojrzała kwasowość...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 09 Maj 2024, 07:48:45 »
jak pomiary mają się do odczuć sensorycznych
O tym traktuje praca, której współautorem jest M. Munchow. Moim zdaniem, wszelkie ogólne opinie, tezy, twierdzenia dotyczące walorów sensorycznych produktów powinny być poparte analizą sensoryczną i statystyczną.
96
Dyskusje wokół kawy / Odp: Dojrzała kwasowość...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 09 Maj 2024, 04:39:23 »
Generalnie chyba każdy kto miał trochę do czynienia z paleniem kawy zdaje sobie sprawę z tego co zmierzyli. Mnie ciekawiłoby zestawienie tych danych z panelem testowym i sprawdzenie jak pomiary mają się do odczuć sensorycznych, bo samo pH i TA nie koniecznie musi mieć odzwierciedlenie w sensoryce ludzkiej, gdzie mamy masę substancji w kawie, które wzajemnie na siebie oddziałują.
97
Nowości

Espresso

mieszanka POP - zbudowaliśmy kawę na lato wokół Tanzanii Natural, dorzuciliśmy do niej Peru i Nikaraguę. Wyszło dosyć owocowo na kremowo-orzechowym tle, trochę w podobnym stylu do POPa z poprzedniego roku. Tanzania jest bardzo owocowa, więc szukaliśmy właściwego balansu i chyba się udało. Zobaczymy jaki będzie odbiór :)

Kenia Sakami Washed - nie mieliśmy espresso z Kenii przez dobre 2 lata, pomyślałem że spróbujemy ponownie. Wybraliśmy do tego trochę słodsze ziarno, espresso ma sporo cytrusów i balansuje je czekolada z marcepanem. Można się pobawić czasem i dostosować kwasowość do własnych potrzeb. Może być bardzo owocowo, ale nie musi - zależy od nas.

Peru Wayna Washed - delikatna i "niekwaśna", klasyk, alternatywa dla Samby. Z pewnością większość kawoszy bardzo się z nią polubi :)

Etiopia Haru Natural - pyszna jest ta Etiopia w espresso, jeśli lubicie słodko-owocowe kawy zdecydowanie polecam. Z mlekiem jest "jogurcik" :)

Przelewy

Tanzania Wamacu Natural - bardzo nietypowe ziarno, gdyż obróbka słodka a kwasowość wyższa. Ma coś z kisielu, taką jakby pylistą teksturę. Pierwszy raz czujemy coś podobnego, w zapachu jakby... powąchać ten proszek przed zrobieniem kisielu. Dużo owoców w różnych kolorach przez co można ją odebrać jako lekko landrynkową. Jest nietypowa, smaczna, ciekawa.

Kolumbia El Jordan Washed - pyszna i stosunkowo niedroga Kolumbia, po przestygnięciu czuć fajną kwasowość z delikatnie karmelowym finiszem. Łatwa w obsłudze, cieżko zepsuć. Cieszę się, że udało nam się ją upolować. Jest to świadomy past crop z 2022, który nadal smakuje bdb a 4 miesiące temu kawa kosztowałaby lekko ponad 170zł.

Peru Monte Grande Washed - sytuacja identyczna jak wyżej, zbiór 2022, wybór świadomy - po spróbowaniu. Bardzo przyjemne myte Peru. W cuppingu wychodzi szokująco dużo cytrusów, w przelewie jest bardzo miła i zbalansowana. Gatunek naparu to "kawa codzienna" z przyjemną kwasowością i karmelem z orzechami.

Kolumbia El Placer Pink Bourbon Washed - dawno nie mieliśmy mytego Pink Bourbona (albo Rosado jak kto woli). Dużo owoców, kompotowy charakter i przez chwilę dosyć mocna truskawka, do tego jabłka, śliwki, pomarańcze. Projekt El Placer znowu nie zawodzi, ziarno "regional" obrabiane na farmie Sebastiana Ramireza. Zanim polecał z obróbką washed to ziarna poleżały chwilę w miąższu z wisienek i pewnie stąd mamy w niej tyle owoców. Na lodzie byłaby super (pogoda się zmieniła i jeszcze nie próbowaliśmy). Kawa jest dużo tańsza niż pozostałe rarytasy.

Etiopia Haru Natural - mieliśmy ją w okolicach października i zdecydowaliśmy się na dokupienie jeszcze jednej Etiopii przed nowymi zbiorami. Pyszna jest i bardzo nam smakuje, po kilku mytych ziarnach chyba tęskniłem za naturalem z Etiopii. Borówki, ananas, kwiatki - jak dla mnie bomba i mógłbym wypić jej dużo.

Beczkawka powoli nam się kończy także kto ma ochotę to polecamy się decydować, po weekendzie najprawdopodobniej będzie ostatni tydzień dostępności. Beczka już wszystko oddała, musimy przemyśleć kilka rzeczy jak udoskonalić proces. Jestem bardzo zadowolony z pierwszej edycji i cieszę się, że zdecydowaliśmy się na barrela. Sporo nauki za nami, ale sporo też przed nami - wierzę, że może być jeszcze lepiej choćby od strony procesu produkcyjnego gdyż ten nas bardzo wymęczył :)

Będziemy na Festiwalu Kawy we Wrocławiu w dniach 25-26.05, miejsce "tam gdzie zwykle" :) Mamy zamiar wziąć ze sobą przepyszne lody z zaprzyjaźnionej lodziarni Gałka w Świdnicy. Będą takie małe kubeczki o wielkości około 1-2 gałek lodów. Smaki: pistacja, cappuccino z cantuccini i malina z wanilią. Wszystkie lody zawsze porównujemy do tej lodziarni, są rewelacyjne. Ponado jak zwykle 2 kawy do espresso, kilka przelewów. Będziemy też robić tonic espresso. Ostatnio Wrocław był super-chruper, liczymy że teraz też będzie miło.

Pozdrawiam,
Paweł
98
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sokorn dnia 08 Maj 2024, 23:26:57 »
Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?

Ja takiego nieplastikowego nie znalazłem. Próbowałem kiedyś z metalowym V60, żeby uniknąć kontaktu ciepła z plastikiem, ale efekty były jeszcze bardziej rozjechane niż z plastikowym V60. Orea używa Tritanu, ale jakby tego marketingowo nie sprzedawali, to jest jednak plastik i będzie wydzielał ksenoestrogeny. Używam B75 z pełną premedytacją i świadomością, że będzie negatywnie wpływał na gospodarkę hormonalną.
99
Kawa / Odp: Forumowe klasyki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 08 Maj 2024, 23:15:32 »
Dzięki temu wątkowi kupiłem trochę kaw z Praskiej, następna w kolejce będzie palarnia Paloma.
Dziś wjechała Brazylia Cerrado, rzeczywiście palenie jest trochę jaśniejsze niż zazwyczaj typowe "medium", ale bardzo smaczny szocik, pomimo tego, że za drobno zmieliłem, bo wyszło 20/46g w 54 sekundy, bez zabawy z profilowaniem, 93C na PID:
@Bielasinio
Spróbuj tej, z której Radek zrobił fajnego szocika. Obecnie u mnie wyparła inną Brazylię i stała się "etatową", tj zasypaną do pełnego hoppera w Ceado: dla żony do zalewajki i dla mnie do porannego potrójnego espresso. Jednakże proponuję, abyś zamówił także albo tylko wersję dark:

https://praska.pl/pl/p/Brazylia-Dark-Roast/183

gdyż przewiduję, że osiągniesz na niej bardziej satysfakcjonujące rezultaty, a jaśniejsze tematy przyjdą z czasem. Możesz zamówić dla asekuracji w opakowaniu 250g/37zł.
100
Alternatywne urządzenia do parzenia kawy / Odp: Timemore crystal eye B75
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Antonio dnia 08 Maj 2024, 23:07:14 »
dużo wyciąga z kawy to, czego np. Hario V60 oddawał raz na kilka przelewów.
Jak to? Aż tak "stochastycznie" się V60 sprawuje? Zaintrygowaliście mnie. Wprawdzie "zafiksowałem się" zupełnie na V60, ale może spróbuję. Nie ma takiego nieplastikowego urządzenia?
Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi