Witam,
Starałam się odszukać odpowiedź na własną rękę, ale nie udało mi się.
Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w lepszą kawiarkę, młynek i kawę w ziarnach - CofeeLab.
Próbowałem na różnych kawach, tych ze sklepu mielonych oraz na wlasnej.
Wydaje mi się, że jestem już blisko zamierzonego efektu, a tu czasami wychodzi takie obrzydlistwo. Albo za gorzkie, albo kwasne, cierpkie.
Wczoraj np. robiłem następująco:
-mieliłem na stopniu 2,5 w 8 stopniowej skali
-kawa po sam rant, może z 1mm pustego(tak nie mam wagi)
Dodatkowo najmniejsze drobiny, przesiewam przez sitko, z 1/4 łyżeczki wychodzi
-wodę praktycznie wrzącą wlewam do kawiarki
-palnik na płycie indukcyjnej na 8 ustawiony
-czas:25-27 sekund, potem do garnka z zimną wodą i przerywam gotowanie wody
Niestety pomimo przerwania gotowania trochę 'słomkowego' wleciało do kawy na koniec.
Kawa wyszła CIERPKA. Tym razem nie strasznie ochydna, ale też niedobra.
Proszę o rady i tak wiem, że waga jest niezbedna, ale przecież nie robię sobie na złość jej nie kupując;)