forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: KaroLine w 10 Lipiec 2018, 06:39:06
-
Witam,
Starałam się odszukać odpowiedź na własną rękę, ale nie udało mi się.
Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w lepszą kawiarkę, młynek i kawę w ziarnach - CofeeLab.
Próbowałem na różnych kawach, tych ze sklepu mielonych oraz na wlasnej.
Wydaje mi się, że jestem już blisko zamierzonego efektu, a tu czasami wychodzi takie obrzydlistwo. Albo za gorzkie, albo kwasne, cierpkie.
Wczoraj np. robiłem następująco:
-mieliłem na stopniu 2,5 w 8 stopniowej skali
-kawa po sam rant, może z 1mm pustego(tak nie mam wagi)
Dodatkowo najmniejsze drobiny, przesiewam przez sitko, z 1/4 łyżeczki wychodzi
-wodę praktycznie wrzącą wlewam do kawiarki
-palnik na płycie indukcyjnej na 8 ustawiony
-czas:25-27 sekund, potem do garnka z zimną wodą i przerywam gotowanie wody
Niestety pomimo przerwania gotowania trochę 'słomkowego' wleciało do kawy na koniec.
Kawa wyszła CIERPKA. Tym razem nie strasznie ochydna, ale też niedobra.
Proszę o rady i tak wiem, że waga jest niezbedna, ale przecież nie robię sobie na złość jej nie kupując;)
-
W przypadku kawiarki waga nie jest potrzebna. ***Odpowiednio*** zmieloną kawę dozujemy tak, by wypełniła sitko dość swobodnie, nie ubijamy jej. To wszystko.
Jaka jest Twoja lepsza kawiarka i młynek?
-
Mam pod Avatarem:)
Bialetti Venus 6tz (nierdzewna)
Handground
Kawy też testowałem dwie spod szyldu "specjality"
PS.
Moje aktualne spostrzeżenia :
1. Zbyt drobno zmielona, u mnie 1 i 1,5 = obrzydliwie kwaśna
2. Zbyt mała temperatura, np palnik na 3 czy 4 = obrzydliwie gorzka
3. Zbyt mało kawy = krótki czas parzenia, para przelatuje przez kawę, jak to piszą - płytki smak
4. Jak nie przesieje przez sitko najmniejszych drobin = robi się kwaśna, wiadomo młynek w 100% idealny nie jest jak nic w przyrodzie