Autor Wątek: Katastrofalna sytuacja gastronomii  (Przeczytany 12004 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Luty 2021, 06:40:43 »
Tam, gdzie zawisłby na Tobie Twój świeżo poznany kompan z pytaniem: "Ale osssochozi?"
Czyli w klubie, barze, itp.

@rapoh
Będąc bardziej precyzyjnym, miałem na myśli restaurację, odejmując 50% obłożenie z zakazem picia każdego alkoholu, podobnie z kawiarnią (myślę, że właściciele poszliby na to) versus kasyno, gdzie nawet jeśli wyeliminowalibyśmy alkohol, to pozostaje wysoki poziom adrenaliny, a to skutkuje zwiększeniem ciśnienia tętniczego, rozszerzeniem dróg oddechowych. Raczej od dobrego jedzenia i kawy doświadczymy co najwyższej miłej euforii.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2021, 06:59:52 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 649
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Luty 2021, 10:50:20 »
Tresują nas i tyle. Sensu i logiki nie ma co się w tym doszukiwać bo jej nie ma, to każdy rozsądny chyba wie.

Post pisany o 6 rano... tabletki jeszcze nie zaczęły działać?

Tak się zastanawiam, biorąc wszystkie aspekty pod uwagę w środowisku kasyna i restauracji , gdzie szybciej bym załapał koronawirusa

A gdzie się więcej rozmawia ze sobą? Gdzie się siedzi bliżej? Kasyna są niebezpieczne bez ograniczeń, z ograniczeniami są bezpieczniejsze niż restauracje z ograniczeniami.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Luty 2021, 12:23:09 »
A gdzie się więcej rozmawia ze sobą

A ktoś nakazuje ci rozmawiać?  Pokazujesz w menu, co chcesz zjeść, spożywasz, płacisz kartą i wychodzisz, a w kasynie, jak wyżej napisałem, adrenalina robi swoje.
》tertium non datur《

Offline milocha

  • Wiadomości: 6
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Luty 2021, 12:29:42 »
Też nie rozumiem czemu nie może działać knajpa przy zwiększonym reżimie, mniejszej ilości stolików, zakazie dyskotek, może nawet ograniczeniu alkoholu. Czym jest gorsza dla emisji wirusa niż księgarnia?
Nie doszukiwał bym się w tym logiki

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka


Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Luty 2021, 12:32:11 »
@GostRado
Chyba stawiasz na głowie temat. Do restauracji idzie się zjeść z dobrym winem, a nie zaspokajać głód. Do zaspokajania głodu obecne "wynosy" wystarczą.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Luty 2021, 12:39:01 »
Tylko że pomimo tego, że zakaz otwarcia gastro uważam za absurd to jednak nie pochwalam cwaniactwa, udawania, omijania przepisów.

Cwaniactwo, udawanie, omijanie przepisów - tym wszystkim wykazał się pisowski rząd, nie przedsiębiorcy. Wszelkie obostrzenia bez wprowadzenia w kraju stanu nadzwyczajnego są nielegalne. Kolejne wyroki sądów ten fakt potwierdzają:
https://bezprawnik.pl/wyrok-wsa-w-sprawie-kary-administracyjnej/
https://bezprawnik.pl/obostrzenia-nielegalne/
http://www.ostrodanews.pl/news/sanepid-seryjnie-przegrywa-w-sadach-obostrzenia-nielegalne/
Rząd wprowadził obostrzenia bez stanu nadzwyczajnego po to żeby nie zapłacić przedsiębiorcom odszkodowań za przerwę w funkcjonowaniu biznesu. Ja tu nie widzę cwaniactwa ze strony przedsiębiorców tylko zwykłą walkę o przetrwanie. Może by tak rząd i prezydent przestali pobierać pensje do końca "lokdałnu"?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Luty 2021, 12:41:51 »
Ja tu nie widzę cwaniactwa ze strony przedsiębiorców tylko zwykłą walkę o przetrwanie. Może by tak rząd i prezydent przestali pobierać pensje do końca "lokdałnu"?

👍

Chyba stawiasz na głowie temat.

To ironia... była.
》tertium non datur《

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2986
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Luty 2021, 13:03:57 »
Wątek o covidzie został kiedyś zamknięty, więc albo zmieniamy retorykę, albo zamykamy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline kotylozaur

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Gaggia
  • Młynek: La Pavoni
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Luty 2021, 15:15:08 »
Niektórzy do pracy rano chodzą ;-)
W Łodzi wieczorami i w weekendy popularne knajpy przeżywają oblężenie ilości zamówień. Może część obcięła koszty, np z obsługi kelnerskiej, tego nie wiem.
Ale jak na tak długie przerwy w normalnej pracy ja nie znam żadnej knajpy, do której chodziłem/zamawiałem żeby zbankrutowała.
Są u nas w mieście "otwarte" lokale (z braku laku nazwijmy je pubami), gdzie wchodzi się po uprzednim zaproszeniu przez zaufanego bywalca, zasady jak w konspiracji. Można się śmiać, ale są ludzie, którym się chce.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2021, 15:19:22 wysłana przez kotylozaur »

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Luty 2021, 15:39:09 »
Są u nas w mieście "otwarte" lokale (z braku laku nazwijmy je pubami), gdzie wchodzi się po uprzednim zaproszeniu przez zaufanego bywalca, zasady jak w konspiracji. Można się śmiać, ale są ludzie, którym się chce.

No to teraz wszyscy, ci z wszystkich, się dowiedzą...
》tertium non datur《

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Katastrofalna sytuacja gastronomii
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Luty 2021, 21:21:01 »
Wątek o covidzie został kiedyś zamknięty, więc albo zmieniamy retorykę, albo zamykamy.


Fux, pls, rozmawiamy o gospodarce i decyzjach z tym związanych, a nie o tym, czy wirus jest be, czy cacy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi