Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1529063 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5670 dnia: 04 Luty 2019, 16:55:18 »
Brazylia Minas Gerais
Chocolate Wave
Kongo Kivu Kawa Kabuya

czy dobry wybór?

Tak, to bardzo dobry wybór. Trzecia z wymienionych kaw jest nieco jaśniej palona niż dwie pierwsze, ale jeśli masz dobry ekspres, to będziesz z niej bardzo zadowolony. Dziękujemy za zamówienie i zapraszamy w przyszłości :). Tę Brazylię (Serra do Cabral) zaparzałem ostatnio za pomocą Kazaka i takie coś mi wyszło:



Nie przypuszczałem kilka lat temu, że espresso w warunkach "polowych" (bez wielkiego ekspresu) jest rzeczą realną...

Przy okazji, zostały nam jeszcze 2 przelewowe zestawy promocyjne, po 4 opakowania 250g różnych singli, zapraszam --> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2019, 17:10:31 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5671 dnia: 04 Luty 2019, 18:30:06 »
Wyglada pięknie!
Nie mogę się doczekać, aż przyjdzie mój egzemplarz :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline atraxo Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Graef Contessa 1000/Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5672 dnia: 05 Luty 2019, 19:14:22 »
Pierwsza dostawa kawy od Mastro Antonio dotarła, i tu od razu miła niespodzianka:)
mała paczuszka kawy espresso 2 w gratisie :):):)
Dziękuję :)

Offline adthinzad Mężczyzna

  • Wiadomości: 93
    • https://www.otwarteklatki.pl/
  • Ekspres: ECM Casa V
  • Młynek: ECM S-Manuale 64
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5673 dnia: 06 Luty 2019, 12:27:54 »
Pierwsza dostawa kawy od Mastro Antonio dotarła, i tu od razu miła niespodzianka:)
mała paczuszka kawy espresso 2 w gratisie :):):)
Dziękuję :)

Brawo Ty! Dwa razy zamawiałem, gratisow njet...  Pewnikiem wypadły! ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5674 dnia: 06 Luty 2019, 12:38:45 »
Dwa razy zamawiałem, gratisow njet...  Pewnikiem wypadły! ;)

Pewnikiem nie było w zanadrzu lub maszyna losująca wybrała inne numerki ;).

Cieszę się, że nasze kawy rozjeżdżają się po całym kraju. Ciekaw jestem refleksji i pomysłów na usprawnienia, poprawki, wrażenia. Jeśli są jakieś wnioski i pomysły, to proszę do nas pisać wprost na adres sklepu :).


Offline uke7

  • Wiadomości: 97
  • Ekspres: Ascaso Dream i trochę alternatywy
  • Młynek: Aergrind, na celowniku coś do espresso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5675 dnia: 07 Luty 2019, 16:10:43 »
Przy okazji, zostały nam jeszcze 2 przelewowe zestawy promocyjne, po 4 opakowania 250g różnych singli, zapraszam

Skusiło. Czekam na paczkę niczym dziecko na Mikołaja : ))

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5676 dnia: 07 Luty 2019, 16:22:42 »
Cieszę się, że nasze kawy rozjeżdżają się po całym kraju.

A czasami też po świecie  W marcu ponownie wyślę do Nowej Zelandii .

Offline Ali7

  • Wiadomości: 75
  • Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5677 dnia: 07 Luty 2019, 17:20:45 »
Mam już drugi przypadek z rzędu z tej samej dostawy, kiedy przy zrywaniu białego paska torebki strunowej 250g wyrywa się przy okazji niewielka dziura w folii (na samym początku zaraz przy uchwycie do zrywania) i tym samym torebka jest trwale nieszczelna. Zauważa się to niestety post factum, bo na pierwszy rzut oka nie widać.

Najpierw La Claudina, teraz Burundi - identycznie taka sama dziura się robi. Tydzień kawa leży i swobodnie oddycha, a strunę za każdym razem zamykamy, a jakże :mrgreen:
Albo felerna partia, albo dostawca.

W ogóle osobiście uważam te struny za słabe rozwiązanie, ale pewnie rynek sądzi inaczej.

PS
A Burundi Sehe jest genialna.
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2019, 17:22:49 wysłana przez Ali7 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5678 dnia: 07 Luty 2019, 17:29:57 »
Dzięki za refleksję. Skończymy z tymi torebkami, kolejne będą lepsze.

Offline atraxo Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Graef Contessa 1000/Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5679 dnia: 07 Luty 2019, 21:36:55 »
A ja jeszcze zapytam
Czy masz jakieś sprawdzone przepisy parzenia tych kaw które zamówiłem, mianowicie

Brazylia Minas Gerais
Chocolate Wave
Kongo Kivu Kawa Kabuya

Mam do dyspozycji ekspres Graefa Contessa, ale też Chemexa.
Jakieś propozycje

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5680 dnia: 07 Luty 2019, 21:44:17 »
I widz i słuchacz może być artystą... Tzn. brewistą ;). Może jutro coś napiszę o tym, jak zrobić espresso.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5681 dnia: 08 Luty 2019, 08:45:44 »
I widz i słuchacz może być artystą... Tzn. brewistą
Toż to się na t-shirt nadaje! Piękne.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5682 dnia: 10 Luty 2019, 11:42:22 »
Jakieś propozycje
Mam nadzieję, że warsztat kawowy już działa i produkuje dobrą kawę :). Ze wspomnianej trójki Kongo fajnie wypadłoby w Chemeksie. Wprawdzie dawno nie używałem tego cudownego narzędzia, ale zwykle robiłem tak: 30g kawy grubo zmielonej, woda o temperaturze 94 stopni, prefinfuzja 60-90ml wody, 30-40s, najlepiej wmieszać dokładni; potem dolewamy resztę wody tak, by w sumie było jej 500ml. Sposób wylewania wody -- to jest pole do popisu i magisterium z fizyki ;).

Z espresso jest nieco trudniej, bo nigdy nie miałem w ręku żadnego ekspresu marki Graef. Aczkolwiek z tego, co widzę przez google, jest to prosty ekspres HX z grupą E61. Jeśli tak, to przygotowanie pysznego espresso nie powinno nastręczać żadnych trudności. Zwykle biorę na podwójne espresso 18g kawy, odpowiednio zmielonej -- i tu tkwi sedno sprawy -- tak by uzyskać satysfakcjonujące nas espresso. Gdy miałem taki ekspres, zawsze stosowałem prefinfuzję trwającą kilka sekund. W takim ekspresie można dźwigienkę ustawić w pozycji pośredniej, gdy otwiera się droga wody do prysznica ale pompa jeszcze się nie uruchamia -- wtedy woda swobodnie zwilża powierzchnię kawowego ciastka.

Tyle teorii, bo reszta jest praktyką i każdy musi sobie wypracować własny warsztat pracy. Gdy po raz pierwszy zetknąłem się z moim najnowszym przyrządem, z ekspresem Kazak Rota, nic dobrego zeń nie uzyskałem, bo go po prostu nie znałem. Po dłuższej znajomości trwającej parę dni, a przede wszystkim po rzetelnym ustawieniu młynka, maszynka odwdzięczyła się słodkim espresso...

Co tam nowego mamy w sklepie? Jak zwykle ciekawa promocja: https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

A z tej promocji polecam szczególnie Nyakabugi i Burundi -- to ostatnie paczki z serii, palone 15/01. Kenia Kainamui z lutego, więc to już walentynkowa promocja ;). Z najnowszych rzeczy pojawiły się świeże palenia La Claudina, El Encanto, dwie wersie Miriam Elisabeth Perez i znany/nieznany blend:

-->> JUICY

Jest to fajne połączenie Kenii Nyakabugi i Kolumbii Tolima.

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5683 dnia: 10 Luty 2019, 21:51:37 »
Która brazylia będzie lepsza do wszystkiego?  t.zn. też do espreso.
powoli się nawracam!! :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5684 dnia: 10 Luty 2019, 22:03:19 »
Do espresso świetna będzie Sitio Cachoeira. Sama w sobie mogłaby pretendować do tytułu zimowej kawy Synestezji. Oczywiście jest na tyle jasna by była dobra inaczej :). Jaguara też jest dobra do espresso i Bob-o-link żółty też jest super, ale ta pierwsza wymiata ;).
Brazylia Minas Gerais już tylko do espresso dla miłośników czekolady w kawie :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi