Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1527893 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5655 dnia: 28 Styczeń 2019, 21:59:09 »
Kongo, Brazylia Cachoeira lub Jaguara.


Cachoeira jest raczej lekko palona: owocowa Brazylia pod przelewy :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5656 dnia: 28 Styczeń 2019, 22:15:34 »


"espresso #2" czy to dobre zastępstwo zamiast Wave. :)

Tak :).

Offline simson2d

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5657 dnia: 29 Styczeń 2019, 00:10:30 »
Cachoeira jest raczej lekko palona: owocowa Brazylia pod przelewy

Uff, wziąłem Kongo. Było blisko... ;)

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5658 dnia: 30 Styczeń 2019, 18:38:47 »
Tak

MA dziękuję za szybką przesyłkę kawy i mały prezent.

Jutro będzie dla mnie radosny(myślę) dzień,po raz pierwszy będę parzył Espresso2 . Już nie mogę się doczekać.

Offline mjanowski

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Gaggia Classic 2019
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5659 dnia: 30 Styczeń 2019, 18:43:41 »
Jakieś tipy odnośnie robienia Wave Chocolate? Próbuję, ale czuję, że nie uzyskuję 100% co można z tej kawki wyciągnąć...

brew ratio mam 1:2, z 18g kawy uzyskuję 36g naparu w ciągu 26 sekund. Dystrybucja kawy w PF chyba poprawna, bo równiutko idzie na NPF.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5660 dnia: 30 Styczeń 2019, 18:55:17 »
a jakie masz sitko? jeśli mniejsze, to 18 g to sporo. Ciemno palonych kaw raczej nie radziłabym przedozowywać. Spróbowałabym też krótszej ekstrakcji: 20-21 s..

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5661 dnia: 30 Styczeń 2019, 18:56:47 »
Sam zaparzam 18g ;). To nie jest bardzo ciemna kawa... Nic dodać nic ująć -- dużo jednak zależy od drobiazgów, których nie da się przekazać na odległość. Trochę można zmienić temperaturę zaparzania, w zależności od tego, co się chce uzyskać.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2019, 19:47:40 wysłana przez Antonio »

Offline mjanowski

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Gaggia Classic 2019
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5662 dnia: 30 Styczeń 2019, 19:48:24 »
a jakie masz sitko? jeśli mniejsze, to 18 g to sporo. Ciemno palonych kaw raczej nie radziłabym przedozowywać. Spróbowałabym też krótszej ekstrakcji: 20-21 s..

Sitko 21g z NPF, ale jakiejś wątpliwej jakości. idzie już do mnie IMS Competizione, zobaczymy, czy będzie lepiej. Spróbuję krócej, dzięki :)

Offline mjanowski

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Gaggia Classic 2019
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5663 dnia: 31 Styczeń 2019, 19:46:08 »
a jakie masz sitko? jeśli mniejsze, to 18 g to sporo. Ciemno palonych kaw raczej nie radziłabym przedozowywać. Spróbowałabym też krótszej ekstrakcji: 20-21 s..

Dzięki Elka, strzał w dziesiątkę. Równe 20 sekund i w końcu pojawia się na pierwszym planie gorzka czekolada :). Chyba przez mniejszą ekstrakcję zmniejszyła się goryczka, co polepszyło ogólne parametry smakowe, dobrze rozumiem to co tu się zadziało? Pozdrawiam!

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5664 dnia: 31 Styczeń 2019, 19:57:53 »
Jak najbardziej :-)
Pozdrawiam również  :szampan:

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5665 dnia: 02 Luty 2019, 17:39:26 »
... to 18 g to sporo. Ciemno palonych kaw raczej nie radziłabym przedozowywać. Spróbowałabym też krótszej ekstrakcji: 20-21 s..

Nam też Chocolate nie wychodziło czekoladowe. Jednak robione w automacie Jura Ena. Doza duża - pewnie podobna, naparu co najmniej 80ml i mielenie jak to w automatach - oczywiście ustawienia jak najdrobniej i wysoka tempa.

Za to z Ariadny wychodziło smaczne espreso ;) Tak myślę aby spróbować A+ z tą dobrą robustą :)
powoli się nawracam!! :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5666 dnia: 02 Luty 2019, 18:12:58 »
Wydaje mi się, że @mjanowski miał aż za bardzo "czekoladowe" wrażenia. Ale czymże jest czekolada? ;) Do ekspresów automatycznych zawsze polecam Ariadnę. A+ oczywiście też się sprawdzi, ale obawiam się, że jest mniej "czekoladowa" ;). W moim ekspresie wydaje z siebie bardzo zrównoważone, przyjemne sygnały...

Chocolate Wave to dla mnie spore wyzwanie ostatnimi czasy. Przez lata, jak pamiętacie, była to mieszanka tylko dwóch składników: jakiejś fajnej Brazylii i wyjątkowego Hondurasu z obróbki naturalnej. Nie zawsze można mieć to, co zawsze, a czasami nie chce się mieć tego, co zawsze, więc CW przechodzi różne ciekawe przeobrażenia. Najczęściej jest wieloskładnikowym blendem, którego komponentami są również kawy z obróbki mokrej, bardzo dobre do espresso same w sobie, np. Kongo Kivu, Gwatemala Huehue. Rolę naturalnego Hondurasu przejął zaś naturalny Salwador z plantacji El Manzano. Na przestrzeni lat najczęściej zmieniają się w moich mieszankach ziarna z Brazylii. Właśnie wdrażamy kolejne dwie: z regionu Cerrado i z regionu Serra do Cabral -- jest to stan Minas Gerais i pod taką nazwą można kupić najbardziej czystą "czekoladową" kawę z Brazylii:

-->>> Brazylia Minas Gerais

Przy okazji, polecam promocje, niektóre super:

-->>> Promocje, np. 4x250g za 139zł.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2019, 19:50:05 wysłana przez Antonio »

Offline atraxo Mężczyzna

  • Wiadomości: 14
  • Ekspres: Graef Contessa 1000/Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5667 dnia: 02 Luty 2019, 20:37:50 »
Witam.
moje pierwsze zamówienie u mastroantonio.pl
na 1 ogień poszły:

Brazylia Minas Gerais
Chocolate Wave
Kongo Kivu Kawa Kabuya

czy dobry wybór?

lubię bardziej delikatne z nutą słodyczy, oczywiście espresso ale z wykorzystaniem również do połączenia z mlekiem

Offline Karolinka Kobieta

  • Wiadomości: 83
  • Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5668 dnia: 02 Luty 2019, 21:19:48 »
i pod taką nazwą można kupić najbardziej czystą "czekoladową" kawę z Brazylii:

-->>> Brazylia Minas Gerais

Hmmm!?
powoli się nawracam!! :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10574
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5669 dnia: 02 Luty 2019, 21:54:39 »
Polecam: Brazylia jest fajna, prosta, nie ma nic nad wyraz owocowo-kwaskowatego. Po prostu dobra kawa. Dlatego stanowi podstawę moich mieszanek do espresso.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi