Autor Wątek: PID w Sama Lusso  (Przeczytany 4740 razy)

Offline Kondzior Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
PID w Sama Lusso
« dnia: 15 Grudzień 2014, 15:32:24 »
    Przyszedł czas na okiełznanie temperatury wody  :wow2:

    Standardowy presostat ma zakres 0,9-1,5 bar. Po pierwsze chcę pracować na niższym ciśnieniu.
Po drugie, oryginalny presostat ma spore wahnięcia.
Przy minimalnym nastawie ciśnienie w bojlerze ma od 0,9 do 1,2.
Jest za gorąco, a kawa ma posmak kwasowy. Eksperyment, wyłączenie grzałki, ciśnienie kotła około
0,5 bara i radykalna poprawa smaku, praktycznie kwasowość jest już OK.
Praktycznie taki stan jest do zaakceptowania, ale nie do końca.
Aby to opanować, uważam, że kłania się założenie PIDa.

    Teraz moja prośba do znających temat, a mianowicie jaki PID, jaka sonda do pomiaru i gdzie go nabyć. ;)



Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2374
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2014, 15:50:54 »
Trochę dziwnie ze kwasowość spada z obniżeniem temperatury. Pisałeś że ten ekspres to nówka, może trzeba trochę więcej wody przez niego przepuścić.
Z PIDem to nie będzie problemu aby go założyć...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10600
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2014, 15:55:27 »
To chyba bardziej zależy od kawy, umiejętności, wrażliwości...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień 2014, 16:01:26 »
Technicznie - najrozsądniej było by chyba czujkę od PIDa zamontować na rurce doprowadzającej wodę do grupy. Ewentualnie gdzieś na bojlerku. Można by przylutować nakrętkę i w nią wkręcić czujnik. Ja to bym jeszcze dodatkowo zaizolował bojler.

Co do PIDa samego w sobie to chyba był tu w Gaggi opisywany montaż i schematy - powinno pomóc. Tutaj masz montaż PIDa w innej dźwigni pokazany. Nic skomplikowanego.

Jednak na twoim miejscu to bym próbował się dogadać z maszyną. Za szybko się za modyfikacje bierzesz. Może na początek to daj zwykły termometr na rurkę od grupy - zobaczysz co się z temperaturą dzieje. Kwasków w zbyt wysokiej temperaturze być nie powinno - gorycz to tak. Moje podejrzenie - woda do grupy dostaje się zbyt gwałtownie i rozbija ciastko. W Exporcie tak samo było - jak się delikatnie wajchą operowało to i ciacho było całe i smak był w porządku, a do filiżanki syrop leciał a nie kawa :)
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2993
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudzień 2014, 16:27:17 »
Trochę dziwnie ze kwasowość spada z obniżeniem temperatury. Pisałeś że ten ekspres to nówka, może trzeba trochę więcej wody przez niego przepuścić.
Z PIDem to nie będzie problemu aby go założyć...

Eee. Tez tak miałem. 84 bajka, 90 już gorzej.
Od dłuższego czasu robię na 90.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Kondzior Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudzień 2014, 16:32:38 »
Może i fakt, może to i bardziej gorycz, w ostatnich dniach coś moje kubki smakowe
się gubią  :'(
Ale fakt, faktem na moje oko temperatura wody na wylocie i tak jest zbyt duża.
Nie chciałbym zbytnio ingerować w ekspres (chcę pozostawić go w stanie oryginalnym),
najchętniej sondę PID zainstalowałbym w miejsce presostatu, sonda pracowałaby wtedy w
środowisku pary.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10600
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudzień 2014, 16:35:43 »
W takich maszynach istotnym parametrem jest preinfuzja...

Offline Kondzior Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudzień 2014, 16:42:17 »
Co do preinfuzji to powoli i na tym polu dochodzę do ładu.

A pro po dogadania się z maszyną, to ostatnio mój Tato próbował swoich sił na mojej dźwigience.
Wynik, ustawił zbyt drobny przemiał, pewnie i ubicie było zbyt mocne, wajcha w dół nic, drugi raz, trzeci,
 zero efektów i co wtedy? Ano wtedy odpiął kolbę  :ups:
Kawka pod ciśnieniem zrobiła małe spustoszenie w kuchni  :wow2:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10600
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudzień 2014, 17:35:08 »
Nie ma tu zaworu 3-drożnego ;).

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2014, 17:57:34 »
Bo dźwignia jest prosta i prosto i szybko uczy pokory  :mrgreen:
LMWDP #469

Offline Kondzior Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2014, 19:25:37 »
Dokładnie :taniec:

Offline Kondzior Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudzień 2014, 19:28:53 »
Szok, dzisiaj trzy kawki pod rząd wyszły mi naprawdę przyzwoite.
Może faktycznie kwestia wprawy i delikatnego operowania dźwignią  :kawa:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudzień 2014, 20:19:08 »
 :diabelek: Za to jutro będzie kwas i gorycz :ups:

A na serio - praktyka, ćwiczenia, praktyka, i wytrwałość. Efekty same zaczną się powtarzać i sam będziesz się dziwić jakim cudem kiedyś nic się nie udawało :taniec:

Gratulacje!!!
LMWDP #469

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2374
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: PID w Sama Lusso
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudzień 2014, 20:24:11 »
Tak, jutro może być tak jak doktor mówi ale nie wolno się zniechęcić a po prostu dać sobie więcej czasu aby się na dobrze zaprzyjaznić z maszyną. Czekamy na wspaniałe fotki.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi