forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Serwis, konserwacja sprzętu i tuning => Wątek zaczęty przez: dopeman w 28 Marzec 2018, 12:35:18
-
Co to jest lub co to może być?
Może ktoś się już spotkał z takim nalotem? :)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180328/cfdbccee1f6d7a441240cf5b4c2bd0a7.jpg)
-
Moim zdaniem masz jakiś wyciek, a nalot to kamień, ewentualnie jakiś tlenek, ale tlenek miedzi jest taki zielononiebieski (to się chyba po babsku turkusowy nazywa :P)
Marek.
-
Kamień kotłowy wyłazi przez nieszczelne połączenie. Bojler też pewnie jest zakamieniony.
-
Kamień kotłowy wyłazi przez nieszczelne połączenie. Bojler też pewnie jest zakamieniony.
No właśnie usłyszałem że to nie kamień. Ale jakaś pozostałość serwisowa i że to normalne..? Moim zdaniem masz jakiś wyciek, a nalot to kamień, ewentualnie jakiś tlenek, ale tlenek miedzi jest taki zielononiebieski (to się chyba po babsku turkusowy nazywa :P)
Marek.
Tam niby trochę turkusowego jest, ale poza tym także to białe.
-
Tam jakiś wyciek był, kamienia tam strasznie duże ilości. Ekspres do rozbiórki i gruntownego serwisu...
-
Ten turkusowy nalot to zaśniedziała miedź/patyna, a białe wygląda jak kamień, pewnie nieszczelność.
-
Patyną się nie ma co przejmować, z kamieniem nie jest już tak różowo. W bojlerze pewnie jakaś masakra..
-
To białe to może być coś innego niż kamień. Jakieś szczawiany, siarczany albo jeszcze jakaś inna cholera. To jest bardzo trudne do usunięcia, kwasek tego nie chce rozpuścić. A co to jest, to może się jakiś chemik wypowie.
-
Ale to ekspres mój, domowy, obsługujący jedną osobę, czasem dwie, kilkuletni, odkamieniany, karmiony wodą tylko z dzbanka dafi.
To jakim cudem może być w bojlerze 'masakra' która wyłazi na zewnątrz? :D
Ktoś coś takiego miał u siebie i ma praktykę?
-
A wyjmowałeś mu grzałkę ? Jeśli nie to jest to najlepszy sposób na sprawdzenie czy jest kamień w bojlerze.
-
Stawiałbym na drobną nieszczelność. Co to jest (kamień kotłowy, czy jakieś szczawiany) - to już trudno powiedzieć.
Nieszczelność jest z typu tych uciążliwych, gdyż zwykle kamień uszczelnia drobne przecieki. Odkręcić, oczyścić, sprawdzić którędy przecieka, mocno dokręcić.
-
Wyjąć grzałkę, nie wiem jak, chyba za chudy w uszach jestem na takie operacje.
Może uruchomić i zobaczyć czy tam coś w ogóle kapie, syczy a jak nie to zostawić bo się samo uszczelniło? Chyba że taki stan rzeczy może postępować i prowadzić do większych uszkodzeń?
Serwis Bezzery pod Warszawą, a w Poznaniu to nie wiem gdzie oddać na przegląd.
-
W UNO Espresso albo w ABC Espresso powinni sobie z tym poradzić.
-
W UNO Espresso albo w ABC Espresso powinni sobie z tym poradzić.
Dzięki! Czy powinienem się przygotować na większy wydatek?
-
W UNO Espresso albo w ABC Espresso powinni sobie z tym poradzić.
Dzięki! Czy powinienem się przygotować na większy wydatek?
Być może. Ja bym odkręcił, oczyścił dokładnie i skręcił z powrotem. To jest nieszczelność na tyle niewielka, że woda na bieżąco odparowuje i zostaje sam kamień.
-
Jest właśnie, tak jak piszesz. Woda odparowuje i zostawia osad. To wcale nie oznacza że kamień jest w bojlerze, bo tam woda nie odparowuje.
Miałem podobną nieszczelność pomiędzy grupą a bojlerem. Uszczelka wymieniona i jest ok. Bojler był czysty (bez kamienia).
-
Dziękuję wszystkim, zrobiłem jak radziliście.
Wyczyściłem ten nalot i zostawiłem włączony ekspres, po kilkunastu minutach było widać że robi się tam wilgotno i powstaje mikro kropelka wody, taka mniejsza niż łepek od szpilki.
Co się tam stało nie wiem - obecny serwis mówi że może fabrycznie lub serwisowo zbyt mocno skręcone? Dystrybutor coffesite nie był specjalnie pomocny - bez wydawania się w szczegóły serwis pogwarancyjny lepiej robić gdzie indziej, będzie o niebo taniej i w lepszej atmosferze.
Bezzera sobie wymyśliła własny rodzaj gwintu ;) więc trzeba było zamówić całą cześć, na szczęście sama część jak i naprawa nie była droga.
I tutaj podziękowania dla @Janusz bo firma uno espresso z Poznania bardzo ładnie sobie z tym poradziła. Z czystym sumieniem polecam.
Przy okazji dowiedziałem się że palą kawę i modem sobie na miejscu obejrzeć piec jak i sam proces.
Ekspres naprawiony, w środku zdrowy i czysty.
Dzięki!