Autor Wątek: Espresso - Ratio  (Przeczytany 9672 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Grudzień 2017, 20:03:34 »
Wiemy Tedi. Myślę, że twoje ratio to nawet więcej niż 1:3 patrząc na zdjęcia w wątku, który przytoczyłeś. Myślę, że jesteś wielkim  wizjonerem tylko nikt Cię nie rozumie. To przecież przekleństwo wielkich wizjonerów.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Grudzień 2017, 21:11:54 »
1:1 w 25 s też robiłem. Spróbowałem kawy której i tak nie wypiłem, ale za to test na szczelność grupy z powodzeniem zrobiłem.  :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Xeper

  • Wiadomości: 28
  • Ekspres: Saeco ViaVenetto/ Gaggia Classic / ASCASO STEEL DUO PID
  • Młynek: Graef CM80/ Macap M2M/Ceado E6P
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Grudzień 2017, 21:18:57 »
 Ja zdecydowanie wolę  doppio 2:1 w 25s.
Dla mnie 3:1 nie ma tej gęstości, lepkości.
Ale każdy lubi po swojemu...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Grudzień 2017, 22:10:43 »
"Tak sobie myślę i dochodzę do wniosku, że wódkę i espresso coś wspólnego łączy.
Im więcej danego trunku pijesz tym szybciej się do niego przyzwyczajasz. Dzisiaj wódka 40% kontra kawa 3:1, później wódka 50% kontra kawa 2:1, dochodzisz z automatu  do testu sprawnościowego radzieckiego żołnierza pijąc szklankę mlecznego w swojej barwie samogonu 70% nawet go nie popijając. Kontra kawa 1:1 "


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 857
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Grudzień 2017, 14:31:53 »
Z cremą czy bez?  ;)   Wiem, że ważenie jest dokładniejsze. A tak z ciekawości, ile wazy 10 ml kawy? :mhh:

Zrobiłem test. Nie na kawie z certyfikatem INEI.

Brasil Mogiana czyli 100% arabica, wypalana 14 listopada. Doza 14,6 g. Patrzyłem tylko na objętość podczas ekstrakcji, która trwała 25 sekund. Na zdjęciu poniżej szklaneczka gdzie mam wymierzone 50 ml, czyli w połowie napisu Caffe. Można jeszcze wypatrzeć miejsce gdzie sięgała crema tuż po ekstrakcji, czyli właśnie 50 ml. Waga pokazała 32 g. Ratio wypadło na poziomie 1:2.19



W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Espresso - Ratio
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Grudzień 2017, 20:44:49 »
Dzięki za test. Z tą cremą to są i będą same problemy. Mam ekspresy z przepływomierzami. Ważąc uzysk przypisałem odczyt z przepływu i go zapisując do pamięci owocowało to stosunkowo dobrą powtarzalnością ml kontra g.


Zrobiłem test. Nie na kawie z certyfikatem INEI.


To ja kupię tą z certyfikatem i zrobię parę fot.

"Kawy są dobre, lepsze i te z certyfikatem." :lol2:









Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi