Autor Wątek: Londinium R  (Przeczytany 28683 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Londinium R
« dnia: 15 Listopad 2017, 10:59:55 »
Trzeci dzień zabawy.
W skrócie super!!!
Jestem bardzo zadowolony z zakupu: łatwość obsługi, powtarzalność i co najważniejsze smak.

Proces parzenia:
1. 1 godzina na rozgrzanie maszyny i grupy
2. Przygotowanie kawy w NPF (w zestawie tunel i narzędzie do dystrybucji LDT). 18g kawy, sitko IMS, Etiopia Kayo z DS
3. Upuszczenie pary 1-2 sek
4. Poczekanie aż załączy i wyłączy się element grzewczy, ciśnienie w bojlerze równe 1,0 bar
5. Zapinamy kolbę i dźwignia w dół
6. Preinfuzja z ciśnieniem 3,0 bar, jakieś 7-8 sekund od wyłączenia pompy rota, do ukazania się (skapnięcia) pierwszej kropelki kawy z NPF
7. Dźwignia w górę i dalej obserwujemy w ciszy niesamowicie pięknie sączący  się strumyczek kawy.
8. 38g w filiżance w około 30 sekund
9. Zabieramy filiżankę, reszta wody dalej wylewa się z grupy
10. Duże body, wygładzona kwaskowosc kawy, brak goryczki, pełniejszy smak. Dla mnie idealny na ten moment profil smakowy.
11. Odłączamy NPF
13. Espazolla, dźwignia w dol, przemycie prysznica i jesteśmy gotowi na następny shot. (nie robi się backslashu w LR).

Też z zaciekawieniem śledziłem watek o Conti CC100PM.
Sam proces parzenia bardzo podobny, ale parę różnic jest.
Nie robię flush przed.
Ciśnienie w bojlerze to 1 bar nie 0,7,
I preinfuzja z 3,0 bara.

Kluczowe też jest użycie NPF u mnie, przynajmniej na pierwsze shoty z nowa kawa, żeby wyłapać moment w którym ciastko kawy jest już w pełni nasączone woda. Najlepszy efekt u mnie to kiedy ten proces trwa około 7 sekund.

A... I jak by się tej kawy nie zrobiło, to smakuje dobrze. 3 sek preinf, 15 sekund pre inf, wszytko nadal smaczne :) Ciężko tu coś popsuć. Super sprzęt, polecam :)





« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2017, 11:19:01 wysłana przez pj.walczak »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2017, 11:20:16 »
CoffeeNPF.jpg

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2017, 13:07:42 »
Ten ogon z ostatniego zdjęcia rzeczywiście zapowiada piękną kawkę :)
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2017, 13:10:30 »
3 sek preinf, 15 sekund pre inf, wszytko nadal smaczne  Ciężko tu coś popsuć.

I tak samo jest w Conti :) nie da się zepsuć :)
LMWDP #469

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopad 2017, 16:40:32 »
I tak samo jest w Conti  nie da się zepsuć
Dźwignia rozleniwia :) Co nie zrobisz, jest dobrze :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2017, 16:42:32 »
E61 z dźwigienką też, a nawet bardziej ;).

Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Luty 2018, 23:57:35 »
Paweł, czy możesz podać wymiary maszyny?
Wysokość z dźwigną w górze również.:)
Na stronie Londinium takich danych nie widzę, a jedyny pdf do zassania dla "nieklientów" tyczy się L-1.

Zachorowałem chyba na "erke".... :mhh: bardzo  chyba  nawet ..  :sciana: :picardpalm: :doh:  :Bicz:

Pozdrowionka :)
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Luty 2018, 00:19:49 »
To choroba nieuleczalna. Kupuj :)

https://londiniumespresso.com/specifications/espresso-machine-specifications

Depth   540mm
Width   330mm
Height
(to casing top)   345mm
Height
(to top of lever)   740mm

Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Luty 2018, 00:27:24 »
O masz :)) :sciana: :sciana: :sciana:
Podziękowane.  :poklon::) :szampan:
Nie przewinąłem nawet na dół tej strony :hihihi: :doh:, tylko klik bezpośrednio w model wybrany :)
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Luty 2018, 10:06:21 »
Ładnie:
"Total: PLN 11,244.96"

Jestem pewny, że moja żona by mnie skuteczne wyleczyła z tej "choroby" gdym powiedział jej ze zachorowałem na taka maszynę  :jezyk:
Ale sprzęcik zacny, coby nie gadać.


Offline Jacek Mężczyzna

  • Wiadomości: 106
  • Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2018, 23:33:22 »
@tytoos.. 
Panie.. a Pan myślisz sobie, że człek choróbsko sobie wybiera ??  :nienie:  :ups:
Idę sobie spać proszę ja Ciebie..  budzę się rano "upocony" i gotowe...:)) Chciał nie chciał "zachorowany"  :lol2: 
Powiem więcej.. "jednostka chorobowa" zbiera coraz większe żniwo..   Bo jak ten mój mały Macap przy takiej maszynie będzie wyglądać ?? Jak ubogi krewny, chociaż jest w chromie  :smiech:. Więc kompan na poziomie będzie potrzebny... :evil:
Epidemia Panie to już jest.. :))..  Nie ma to tamto..  Trza to skutecznie ogarnąć  :taktak: :taktak: :taktak:
Co powie żona nie wiem  :wow2:  222 222 Je nie mogę się denerwować.. kawka
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwiecień 2018, 16:50:36 »
Odrobina espresso porn:

LR-naked.jpg

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwiecień 2018, 18:13:28 »
Nawet poziomo bojler, brawo !
a copertubes jakie  :P
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2018, 18:35:03 wysłana przez PiotrekBM »

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 710
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwiecień 2018, 19:53:34 »
Ale czemu bojerów nie izolują?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwiecień 2018, 20:28:00 »
Pewnie żeby ładniej wyglądało :).
A na poważnie to nie wiem, konstruktor uważa, że nie warto. Łatwiej też zbudować i serwisować. Ale niektórzy sami sobie zaizolowali. I też działa.

https://londiniumespresso.com/news/interested-in-insulating-the-boiler-on-your-londinium-i

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi