Autor Wątek: La Peppina dla opornych  (Przeczytany 39192 razy)

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Maj 2016, 11:46:53 »
Umnie jest tak ze na dzwignię trochę drobniej ale ... tylko testy... i dużo wylanej kawy...

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Maj 2016, 13:05:48 »
i dużo wylanej kawy...
Per aspera ad astram  :lol2:

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Maj 2016, 23:01:00 »
Uprzedziłeś moje pytanie o czas. To łączny czas ekstrakcji, wliczając preinfuzję i ew.dopompowanie wody?

Czas przelewu podałem bez preinfuzji i dodatkowego napięcia sprężyny. Dźwignia do dołu i 30 s. Chyba drobniej mielę i mocniej ubijam. Moje ciasteczko jest "płaskie" i po natychmiastowym odpięciu kolby zostaje na nim cienka warstewka wody.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwiec 2016, 22:55:02 »
Czy dodatkowe napięcie sprężyny polega na tym że po preinfuzji jedziemy z dzwignią do góry aż do momentu kiedy pojawia się opór i wtedy pchamy w dół i puszczamy ją wolno?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Czerwiec 2016, 23:02:14 »
Mniej więcej tak.  Można po oporze dać jej 5-10 stopni w górę i delikatnie w dół.
LMWDP #469

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Czerwiec 2016, 17:09:32 »
Zdarza się Wam że po 5-6 sek.preinfuzji (dźwignia w dole) jedziemy do góry i do samego końca nie ma oporu? No i wracacie w dół znów parę sekund żeby woda napłynęła, znów powoli w górę i czasem nadal nie łapie, albo łapie gdzieś przy samym końcu jak już dźwignia prawie w pionie jest? :)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Czerwiec 2016, 21:01:47 »
Zdarza się Wam że po 5-6 sek.preinfuzji (dźwignia w dole) jedziemy do góry i do samego końca nie ma oporu? No i wracacie w dół znów parę sekund żeby woda napłynęła, znów powoli w górę i czasem nadal nie łapie, albo łapie gdzieś przy samym końcu jak już dźwignia prawie w pionie jest?

Nie wiem czy rozkręcałeś Peppinkę ?  Na górze cylindra jest okrągła gumowa uszczelka. Wydaje mi się, że od jej sprężystości (starość, temperatura) zależy jak wpuszcza wodę kiedy tłok idzie do dołu. Po dłuższym postoju muszę się trochę namachać dźwignią zanim zacznie zasysać wodę. Robię kilka razy flush (chyba tak to się fachowo nazywa :) ) dopiero potem podpinam kolbę. Wgląda to najczęściej tak. Wajcha w dół, kontrolowana jazda w górę do pionu, wajcha w dół, kontrolowana powraca do do poziomu (opór), wajcha w dół, powraca 20-30°(opór, preinfuzja) i wtedy puszczam wajchę wolno miotla
Skoro jest opór to znaczy, że w cylindrze musi być woda, a bez oporu nie zrobisz preinfuzji.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2016, 21:40:00 wysłana przez lubusz »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Czerwiec 2016, 21:24:56 »
Trzymasz na tym oporze wajchę czy dociskasz w dół?

Bez sitka i kawy woda zawsze mi kapie w takim samym tempie - jak jadę w górę leci mocniej - jak puszczam sika ze sporą siłą -  to też jestem lekko skołowany czemu nie nakapuje jej tyle żeby był opór.

Flush robię tylko raz. Myślałem że to tylko po to by bardziej wyrównać temperaturę woda-grupa-kolba.

Myślałem też że ilość machnięć wajchą zależna jest od poziomu wody w garnku. Ale jednak nie.

Czyli mówisz że preinfuzja dopiero kiedy jest opór...to przy pierwszym ruchu dzwignią w dół nie ma sensu trzymanie jej w dole przez parę sekund skoro oporu brak?

PS. Nie chciało by Ci się nagrać filmiku? :)
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2016, 21:34:06 wysłana przez dopeman »

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Czerwiec 2016, 21:39:12 »
Trzymasz na tym oporze wajchę czy dociskasz w dół?

To zależy w jakiej pozycji wajchy czuję ten opór. Jeśli poczuję opór kiedy wajcha wraca do kąta 45°(połowa zakresu), to jeszcze raz w dół. Jak pompuję to nigdy nie puszczam wajchy samej. Kontroluję ją ręką. Na oporze trzymam kilka sek. leci kilka kropel i puszczam, bez dołu. Trochę namieszałem w pierwszym poście. Preinfuzję i przelew robię jak wajcha podniesie się o ok. 5 cm od maksymalnego położenia w dole
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2016, 21:42:50 wysłana przez lubusz »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Czerwiec 2016, 21:42:00 »
W sensie pompujesz aż opór następuje przy 5cm odchyleniu wajchy w górę od pozycji zero? :)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Czerwiec 2016, 21:45:22 »
W sensie pompujesz aż opór następuje przy 5cm odchyleniu wajchy w górę od pozycji zero?

Właśnie tak. Pozycja zero, to wajcha na dole, sprężyna max napięta. Czym niżej chwytam opór, tym lepiej. Udaje mi się prawie za każdym razem zaparzyć 34-36 g naparu. Płynny, niezbyt szybki ruch wajchą, tak aby do cylindra swobodnie zdążyła napłynąć woda, pożądany.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2016, 21:51:02 wysłana przez lubusz »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Czerwiec 2016, 21:52:45 »
Ok. Mam to. A pozwól że jeszcze dopytam, zostawiasz pracę sprężynie czy dopychasz ją w pierwszej fazie jak stoi w miejscu? Podobno take assisted pull to jedna z metod..

Ja sypie 14-15g. stopień zmielenia jak do E61. Być może zbyt drobno bo muszę zawsze pomóc sprężynie ;) ale efekty lepsze niż jak puszczę wolno.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Czerwiec 2016, 22:50:43 »
Przy dozie większej jak 14 g brudzi mi prysznic. Dostają się do niego kawa. Po skończonym zaparzaniu musiałem kilkukrotnie robić flush aby go przeczyścić. Doza 14 g wydaje mi się najbardziej odpowiednia. Tak drobno mielę i ubijam aby sprężyna radziła sobie sama 25-30 s. Jeśli dopychasz, to zwiększasz ciśnienie. Może to jest droga do jeszcze lepszego espresso ? Będę musiał spróbować.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Sierpień 2016, 12:50:33 »
Przykra niespodzianka po wakacjach.






Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Peppina dla opornych
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Sierpień 2016, 13:03:15 »
A nie dało by się wydrukować bojlerka? Są tworzywa do druku z atestem do kontaktu z żywnością i odporne na temperatury do 150C?
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi